Compania suedeza Usitall, specializata in constructia si operarea de centrale de productiei a energiei electrice si termice pe baza de deseuri, ar putea lua in toamna decizia de a investi intre 200 si 400 milioane euro in Romania pentru realizarea a doua centrale, in Bucuresti si in Galati, a declarat directorul general al Usitall, Mattias Philipsson, pentru Mediafax.

"Vrem sa facem mai multe proiecte in paralel. Suntem in Romania pe termen lung. Ne atrage sistemul de certificate verzi si faptul ca in cativa ani piata energiei va fi complet liberalizata", a precizat Philipsson.

Potrivit lui reprezentantului Usitall, unul dintre principalele argumente pentru investitia in productia energiei termice pe baza de deseuri in Romania este reprezentat de ajutorul de stat acord de Guvern prin certificatele verzi, precum si de bonusul acordat pentru cogenerarea de inalta eficienta.

Philipsson a precizat ca Usitall asteapta, de asemenea, ca Guvernul sa ia o decizie privind gropile de gunoi.

In cadrul angajamentelor asumate fata de Comisia Europeana, Romania trebuie sa inchida gropile de gunoi neconforme normelor de mediu si sa amenajeze altele noi, in caz contrar riscand sanctiuni financiare.

  • Sistemul certificatelor verzi

Sistemul de certificate verzi reprezinta un ajutor pe care statul il acorda pentru stimularea productiei de electricitate din surse regenerabile. Acestea sunt emise de operatorul sistemului national de transport al electricitatii Transelectrica (TEL), care le aloca producatorilor de energie din surse alternative. Ulterior, companiile care primesc certifictele le vand, intrucat furnizorii de electricitate sunt obligati sa le cumpere in cote anuale.

Introducerea schemei de sprijin prin certificate verzi are ca scop atingerea tintelor asumate de Romania ca pana in 2020 un procentaj de 24% din energia consumata sa provina din surse alternative.

Producatorii de energie electrica si termica in cogenerare beneficiaza, de asemenea, de o schema de sprijin, valabila in intervalul 2010-2023. Bonusurile sunt acordate pentru energia produsa pe baza de combustibil solid si gaze, iar beneficiarii sunt stabiliti anual de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.

  • Prezenta Usitall in Romania

In 2008, Usitall a anuntat ca vrea sa investeasca 100 milioane euro in constructia unei centrale de productie a energiei termice in Tulcea, care urma sa utilizeze drept combustibil deseurile, insa a renuntat la idee un an mai tarziu pe motiv ca reteaua de distributie a energiei termice din Tulcea era prea mica si astfel investitia nu se mai justifica.

Compania a initiat ulterior discutii cu autoritatile locale din mai multe orase. Printre cele mai avansate sunt discutiile cu primariile din Bucuresti si Galati, unde, acestea fiind zonele in care Usitall ar putea construi cele doua centrale, daca se va ajunge la o intelegere.

"In Bucuresti, ne-am inteles cu RADET asupra conditiilor, dar avem nevoie de garantii de la Primarie pentru aceasta intelegere, date fiind datoriile pe care regia locala le are la ELCEN. De asemenea, avem nevoie de garantii si de la primaria din Galati", a spus Philipsson, adaugand ca in toamna se va lua o decizie in cazul ambelor proiecte.

O investitie intr-o centrala cu o putere electrica instalta de 19 MW, respectiv 68 MW energie termica, este cuprinsa intre 100 si 200 milioane de euro. O investitie intr-o astfel de centrala dureaza sapte ani, dar Usitall vrea sa reduca timpul la jumatate, relateaza Mediafax.

"In 2010 am decis sa ne concentram pe Romania, care este o piata foarte promitatoare cu un potential mare. Inainte de a lua decizia de investi trebuie sa cunoastem foarte bine patru piete, respectiv cea a managementului deseurilor, a energiei electrice, a energiei termice si a sectorului financiar, care sunt cuprinse toate in zona in care activam", a precizat Philipsson.