Banca Britanica HSBC si-a asumat riscuri in sistemul financiar american expunandu-l la posibile activitati de spalare de bani proveniti din traficul de droguri sau finantarea terorismului, arata un raport al Senatului american publicat luni si citat de AFP.

Raportul comisiei de ancheta a Senatului privind securitatea interna a subliniat "deficiente grave" in sistemul impotriva spalarii de bani al filialei americane a HSBC, HBUS, care nu a realizat o supraveghere eficienta a activitatilor suspecte.

In plus, conform parlamentarilor, banca a expus sistemul financiar american la posibile operatiuni de spalare de bani proveniti din cartelurile de droguri mexicane. Filiala mexicana a transferat intre 2007-2008 prin intermediul HBUS o suma totala de 7 miliarde de dolari.

Conform BBC, fonduri suspecte provenind din Siria, Insulele Cayman, Iran si Arabia Saudita au fost intermediate de catre banca britanica.

De asemenea, HBUS a avut relatii financiare cu institutii bancare care aveau legaturi cu presupuse organizatii teroriste. Raportul de 330 de pagini citeaza in acest sens banca saudita Al Rajhi Bank.

Documentul subliniaza totodata ca gigantul bancar britanic a ajutat la transferul unor cecuri de calatorie in valoare de 290 de milioane de dolari pentru o banca japoneza in beneficiul unor cetateni rusi.

"Intr-o era a terorismului international, a violentei (...), a crimei organizate, a opri aceste fluxuri de bani care sustin aceste orori este o prioritate pentru securitatea nationala", a scris intr-un comunicat senatorul democrat Carl Levin, cel care prezideaza comisia Senatului.

Raportul va fi prezentat marti, in cursul unei auditii in fata comisiei.

Intr-un comunicat remis pentru AFP, banca a confirmat ca reprezentantii sai se vor duce in fata senatorilor comisiei, marti.

"HSBC se va conforma legii, oriunde aceasta este prezenta", precizeaza comunicatul, unde banca recunoaste totodata, "ca nu a reusit in trecut sa treaca propunerile de normele asteptate de reglementatori si de clienti".

"Ne vom prezenta scuzele, vom recunoaste aceste erori, vom raspunde de actele noastre si ne angajam sa corectam ceea ce nu a functionat", a mentionat institutia financiara, care s-a angajat in luarea mai multor masuri de control.

HBUS detine 470 de agentii in Statele Unite si furnizeaza servicii pentru aproximativ 1.200 de alte banci, prin 80 de filiale.