Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la sediul USL, ca in sedinta de Guvern de saptamana viitoare va fi aprobata solicitarea adresata RMGC de a fi de acord cu desecretizarea licentelor de exploatare a proiectului Rosia Montana., relateaza Mediafax.

"Guvernul este dispus sa desecretizeze, tine de Compania Rosia Montana Gold Corporation. (...) Contractul in integralitatea lui prevede contractul de asociere ca si licenta de exploatare. Licenta de exploatare este parte integranta a contractului. Atat timp cat exista vointa partilor exprimata in cazul acestui contract se poate desecretiza si licenta de exploatare. Nu este nevoie sa ajungem neaparat la modificarea legislatiei", a afirmat Plumb.

Ea a reiterat faptul ca USL a solicitat desecretizarea contractului inainte de a ajunge la guvernare.

"E momentul sa discutam despre comportamentul neconstitutional al presedintelui suspendat, Traian Basescu, care s-a transformat intr-un agent de marketing in sustinerea controversatului proiect Rosia Montana. (...) USL inca de cand era in opozitie a sustinut ferm desecretizarea in integrum a acestui contract, in afara de contractul de asociere, acest contract prevede si o licenta de exploatare", a sustinut ministrul Mediului.

Plumb a precizat ca desecretizarea licentelor a fost solicitata de societatea civila si ONG-urile de mediu din Romania si din strainatate.

"Cand vorbim de proiectul Rosia Montana, vorbim de un proiect de interes national, romanii au dreptul sa aiba acces total la informatiile in ceea ce priveste acest proiect", a declarat ministrul, care a precizat ca a avut o intalnire cu organizatiile neguvernamentale in ultima perioada.

Plumb a fost intrebata daca a discutat si cu reprezentantii RMGC despre solicitarea Guvernului de desecretizare, ministrul precizand ca pana in prezent nu a avut niciun fel de discutii.

"Nu am avut inca o discutie, am solicitat public acest lucru. (...) Asteptam comunicarea din partea RMGC dupa sedinta de Guvern cand vom anunta oficial ca solicitam acest lucru, de a fi desecretizata licenta de exploatare", a mai precizat Rovana Plumb.

Ministrul Mediului a explicat ca in studiul de impact asupra mediului al RMGC este declarata suma de 127 de milioane de dolari, care reprezinta un deviz estimativ al lucrarilor de ecologizare. In plus, Plumb a sustinut ca Guvernul PDL nu a reglementat insa normele de calcul, conform legislatei europene, in ceea ce priveste garantiile de mediu. "Din acest motiv, devizul estimativ, respectiv acea suma de 17 de milioane de dolari, nu poate fi analizata intr-un mod transparent si corect de catre actualul Guvern", a sustinut Plumb.

Rosia Montana Gold Corporation precizeaza, referindu-se la intentia premierului Victor Ponta de a cere desecretizarea contractului pentru Rosia Montana, ca documentul de asociere cu statul roman e public, dar contractul de licenta e clasificat, fiind necesara schimbarea legii pentru desecretizare.

"Compania Rosia Montana Gold Corporation respecta toate prevederile legale in vigoare. Contractul de asociere dintre statul roman prin Minvest Deva si Gabriel Resources, compania listata la Bursa din Toronto, precum si actualizarile acestuia, sunt documente publice, disponibile atat la Registrul Comertului, cat si pe site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, putand fi gasite la adresa http://www.minind.ro (Domenii/ Sectoare-Resurse minerale-Contracte-RMGC). In ceea ce priveste contractul de licenta, acesta reprezinta informatie clasificata, conform legii. Daca statul roman modifica legea si permite desecretizarea licentelor miniere, noi vom respecta legea, ca si pana acum", precizeaza RMGC.