Gigantul american al aeronauticii Boeing a actionat in justitie Pentagonul pentru a obtine rambursarea a peste 380 de milioane de dolari investiti in dezvoltarea lansatoarelor de rachete, scrie sambata Wall Street Journal, preluat de AFP.

Potrivit sursei citate, Boeing a depus plangere in iunie in fata unui tribunal federal din Washington pentru a solicita plata sumelor investite inainte de a forma, in 2006, o societate mixta cu concurentul sau Lockheed Martin, la impulsul ministerului american al Apararii.

Pentagonul a incurajat crearea acestui "joint venture" care reunea principalii sai clienti pentru a rationaliza costurile de producere a noilor lansatoare de rachete.

Ministerul Apararii se angajase fata de Boeing sa ramburseze investitiile efectuate inainte de nasterea aceastei societati.

Dar, potrivit plangerii citate de WSJ, Pentagonul ar fi estimat in 2008 ca acest angajament nu il mai obliga sa plateasca sumele consimtite si a intrerupt platile.

Potrivit acestui document care acuza departamentul Apararii de "rea-credinta", posibilitatea ca Boeing sa recupereze aceste investitii era o preconditie pentru participarea la programul de dezvoltare a rachetelor.