Cum criza datoriilor suverane din Europa se adanceste, multi dintre oamenii de rand au simtit puternic impactul reducerilor beneficiilor din partea guvernelor nationale si a salariilor din sectorul public sau privat, relateaza CNBC. Pe de alta parte, Europa gazduieste si multi dintre cei mai bogati oameni ai lumii, ale caror averi au crescut si continua sa creasca in continuare.

Desi Spania poate solicita in curand un ajutor financiar complet, asemanator celorlalte state europene care au apelat deja la Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana sau Banca Mondiala, cea mai bogata persoana din zona euro provine din acest stat, cu o avere individuala de 40,2 miliarde de dolari, conform Wealth-X.

Alti patru dintre primii 10 cei mai bogati europeni provind in Franta, cumuland impreuna o avere de 72,7 miliarde de dolari.

Nu este surprinzator astfel apelul privind taxarea suplimentara a celor mai bogate persoane din statele membre ale zonei euro. Noul presedinte al Frantei, Francois Hollande vizeaza dublarea taxelor pentru cei ale caror active depasesc 4 milioane de euro, iar in Germania un nou plan a fost vehiculat, solicitand ca bogatii sa ofere "imprumuturi fortate" guvernelor, pe care acestea din urma sa le returneze in timp.

Mai jos sunt prezentati cei mai bogati 10 oameni din zona euro:

Locurile 9-10: Berthold si Theo Jr. Albrecht, Germania; Avere neta estimata: 11,2 miliarde de dolari fiecare

Berthold (57 de ani) si Theo Jr (61 de ani). Albrecht au mostenit de la tatal lor, Theo Albrecht, lantul german de supermarketuri Aldi Nord. Ambii sunt in bordul de conducere al Aldi Nord.

Locul 8: Serge Dassault, Franta; Avere neta estimata: 11,5 miliarde

Serge Dassault este presedinte si director general al Dassault Group, un grup de companii care includ productorul de avioane Dassault Aviation si cotidianul francez conservator Le Figaro. Acesta a mostenit grupul de la tatal sau, Marcel Dassault. De asemenea, el este membru al partidului Uniunea pentru o Miscare Populara din Franta si fost primar al unei suburbii a Parisului.

Dassault si-a aratat la ultimele alegeri prezidentiale suportul pentru fostul presedinte Nicolas Sarkozy, iar ulterior, actual presedinte fracenz Francois Hollande, dupa ce a castigat alegerile, a refuzat toate cererile de interviu din partea jurnalistilor de la Le Figaro.

In acest an, Dassault Aviation a castigat in fata consortiului Eurofighter licitatia lansata de India privind achizitia a 126 de avioane Rafale, in valoare de 10 miliarde de euro.

Locul 7: Leonarde Del Vecchio, Italia; Avere neta estimata: 13,6 miliarde de dolari

Leonardo Del Vecchio, al doilea cel mai bogat om din Italia, este fondatorul si presedintele Grupului Loxottica, un lider al ochelarilor de soare sport si de lux. Luxottica detin multe branduri cunoscute, precum Ray-Ban si Oakley, si are acorduri de licentiere cu Chanel, Prada si cele mai multe dintre celelalte mari case de moda.

Grupul are 7.100 de magazine in toata lumea, inclusiv lantul Sunglass Hut.

Nascut in intr-o familie saraca din orasul Milano, in 1939, Del Vecchio a fost trimis la orfelinat dupa ce tatal sau a murit. Acesta a inceput sa munceasca facand piese pentru ochelari, inainte de a fonda Luxottica, in 1961.

Succesul sau i-a oferit oportunitatea de a cumpara apoi alte branduri si sa listeze compania pe bursa din New York in 1990 si pe cea din Milano in 2000.

Locul 6: Francois Pinault, Franta; Avere neta estimata: 14,2 miliarde de dolari

Francois Pinault este un magnat francez care detine pachetul majoritar al companiei de retail de lux PPR, care include Grupul Gucci (Yves Saint Laurent, Balenciaga, Bottega Veneta si Alexander McQueen). In 1992, acesta a creat Artemis, o companie privata detinuta in totalitate de familia Pinault. Artemis controleaza vinaria Chateau-Latour din Bordeaux, revista de stiri Le Point si cotidianul Agefi.

Totodata, Francois Pinault controleaza si casa de licitatii Christie's, lider la nivel mondial pe piata operelor de arta. Un iubitor de arta si unul dintre cei mai avizi colectori de arta contemporana, Pinault a achizitionat prestigiosul Palazzo Grassi din Venetia in mai 2005 care ii gazduieste parti din colectia sa.

Locul 5: Michele Ferrero, Italia; Avere neta estimata: 16,4 miliarde de dolari

Michele Ferrero, cel mai bogat om din Italia, detine compania de ciocolata Ferrero SpA. Fondata in Alba, Italia, in 1946 de catre tatal acestuia, Pietro, Ferrero este al patrulea cel mai mare producator de ciocolata din lume, cunoscut pentru branduri precum Kinder, Nutella si Tic Tac.

Marea idee a lui Ferrero a fost aceea de a crea dulciuri folosind alune, care erau fost abundente in regiunile din jurul Albei in perioada postbelica, in loc de cacao, un produs scump si rar. Nutella, fabricata pe baza de alune si cacao, este acum printre cele mai bine-vandute dulciuri din lume.

Michele a intrat in afacerea familiei cand avea 20 de ani si a ajuns la conducerea acesteia pana la 32 de ani. El este cunoscut pentru capacitatea sa de a inova.

Compania este condusa in prezent de fiul sau Giovanni si opereaza mai mult de 70 de operatiuni afiliate, prin 30 de unitati comerciale si 18 intreprinderi de productie din mai mult de 100 de tari.

Locul 4: Bernard Arnault, Franta; Avere neta estimata: 23,7 miliarde de dolari

Cel mai bogat om din Franta, Bernard Arnault este presedinte, director general si proprietar majoritar al LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, care controleaza peste 60 de branduri de lux, inclusiv Louis Vuitton, Givenchy, ceasurile Tag Heuer, Donna Karan, Fendi, Dior, sampania Moet & Chandon si alte companii.

Bernard Arnault este implicat activ in operatiunile zilnice ale comaniei si a devenit un maestru al achizitiilor de noi branduri si angajarii de noi talente care sa ii reinventeze afacerile. In martie 2011, LVMH a cumparat producatorul italian de bijuterii Bulgari, in incercarea de a-si spori prezenta pe piata produselor de lux.

Arnault se pare ca este si in cursa de achizitionare a casei de moda franceze Hermes, dorind sa isi creasca detinerea in companie la 22,3 procente, in ciuda rezistentei opuse de familia Hermes.

Locul 3: Liliane Bettencourt, Franta; Avere neta estimata: 23,7 miliarde dolari

Cea mai bogata femeie din Europa, Liliane Bettencourt este unul dintre principalii actionari ai L'Oreal, una dintre cele mai mai mari companii de cosmetice si frumusete din lume. Aceasta este singurul copil al fondatorului L'Oreal Eugene Schueller, care a construit un imperiu al frumusetii prin patentarea vopselei de par.

Locul 2: Karl Hans Albrecht, Germania; Avere neta estimata: 26 de miliarde de dolari

Karl Hans Albrecht este cel mai bogat om din Germania si al doilea din zona euro, fondatorul lantului de supermarketuri Aldi, alaturi de fratele sau Theo.

Nascut in 1920 intr-o familie modesta din Essen, Germania, Karl Hans, alaturi de Theo au preluat mica bacanie a mamei lor dupa cel de-al doilea razboi mondial si au extins-o intr-un lant de peste 12 magazine.

In 1961, acestia au schimbat numele in Albrecht Discount, sau 'Aldi'.

La scurt timp, cei doi frati au impartit afacerea. Theo a preluat magazinele din partea de nord a Germaniei de Vest, denumindu-le in Aldi Nord si si-a extins afacerea in Europa. Karl a preluat magazinele din sudul Germaniei si a extins Aldi in Marea Britanie, Australia si Statele Unite. Cumulat, Aldi are mai mult de 8.200 de magazine la nivel mondial, jumatate dintre acestea fiind in Germania.

Karl Hans Albrecht s-a retras din pozitia de presedinte al Aldi in 2002 si a renuntat la orice control asupra companiei. Acesta are aparitii publice rare si, la 92 de ani, este cel mai batran din lista celor mai bogati oameni din Europa.

Locul 1: Amancio Ortega Gaona, Spania; Avere neta estimata: 40,2 miliarde de dolari

Amancio Ortega Gaona, cel mai bogat om din zona euro si al cincilea din lume, este presedintele si fondatorul grupului de haine Inditex. Chiar daca acesta s-a retras din pozitia de presedinte anul trecut, el detine in continuare 59,29 procente din compania care include Zara, Massimo Dutti, Berschka si alte branduri.

Averea lui Ortega a crescut desi Spania se confrunta cu o criza financiara care a trimis costurile sale de finantare si rata somajului la niveluri record. Prin extinderea magazinelor pe pietele emergente, compania continua sa depaseasca prognozele privind vanzarile, cu o crestere a profitului trimestrial de 30%, la 432 milioane de euro si vanzari de 3,4 miliarde de euro.

Fiu al unui lucrator feroviar, Gaona a inceput ca angajat al unor magazine de tricouri din Galicia, Spania. Primul sau magazin, deschis in 1975, a devenit apoi popularul Zara. Gaona nu a dat niciodata vrun interviu si este foarte putin vizibil.