Biogas Nord, o companie germana care a construit 350 de centrale de biogaz, va construi prima sa centrala in Romania, printr-un contract de 6,6 milioane de euro, relateaza Bloomberg.

Proiectul de 3 megawatti, care genereaza energie prin arderea gazului provenit de la deseuri organice, va fi comandat la sfarsitul anului 2012 sau inceputul lui 2013, conform unei declaratii a companiei cu sediul in Bielefeld, Germania.

Biogazul romanesc are un "potential imens" din cauza suventiilor de la Uniunea Europeana si disponbilitarea unui material organic de inalta calitate, a declarat Razvan Serachitopol, managerul companiei pentru Romania.

Biogas Nord va pastra o participatie de 30% la centrala de la Satu Mare, in nord-vestul Romaniei, compania folosindu-si actiunile detinute in proiecte pentru a echilibra fluxurile sezoniere din lucrarile de constructie, mentioneaza declaratia.

"Ceea ce obtinem este independenta fata de fluctuatiile de pe piata", a spus purtatorul de cuvant David Miltner.

Electricitatea produsa va alimenta reteaua publica, in timp ce caldura va fi utilizata pentru o sera.

Centrala, "una dintre cele mai mari" din Romania dupa spusele lui Serachitopol, este de asteptat sa genereze o rata interna de rentabilitate de 30%, mentioneaza compania.

La inceputul acestei luni, constructorul german a castigat si in Ucraina un prim proiect de productie a energiei din deseuri.