Daca la Cluj va exista un pol de crestere dupa modelul Silicon Valley, la Iasi va fi o concentrare de structuri de afaceri numita "Future Hub Iasi". Ministerul Economiei a anuntat lansarea acestei structuri la Iasi care va fi de tipul “hub”- adica un punct central in jurul caruia vor fi grupate 4 clustere structurate pe urmatoarele domenii: transport si logistica, farmacie si sanatate, universitar, tehnologie si servicii IT.

  • Polul de crestere structurat pe transport si logistica urmareste sa faca din Iasi un centru capabil sa proceseze un numar mare de pasageri si marfuri si sa ajute la cresterea productivitatii companiilor care vor intra in ceilalti poli de crestere asociati acestui hub. Actiunile concrete vizeaza lungirea pistei aeroportului existent pentru a permite cresterea traficului aerian, precum si completarea cu o componenta de autostrada si un parc logistic. Suplimentar aeroportul va dispune si de un terminal cargo si astfel, orasul Iasi va putea oferi o solutie completa la nivel de transport si procesare.
  • Al doilea pol de crestere se va concentra pe cercetarea farmaceutica si servicii de sanatate. In cadrul acestui pol va functiona o retea de laboratoare pentru cercetare a caror inovatii vor fi introduse in productie atat de catre fabricile de medicamente existente ( expl. Antibiotice Iasi), cat si de noile unitati de productie care vor fi infiintate pe viitoarea platforma.
  • Cel de-al treilea pol de crestere din cadrul Future Hub Iasi se va axa pe servicii avansate, cum ar fi cele de biotehnologie. Prin intermediul a 5 cladiri, dotate cu laboratoare cu design inovator, care vor opera in regim de colaborare de business cu universitatile locale, studentii romani nu vor mai fi nevoiti sa plece in alte tari pentru a face cercetare si vor putea sa desfasoare acest gen de activitati in cadrul Future Hub Iasi.
  • Cel de-al patrulea pol de crestere va fi concentrat pe servicii de tehnologia informatiei. Strategia de baza a acestui pol de crestere este atragerea marilor companii pentru a deschide centre de tehnologia informatiei, care sa profite de existenta unui numar mare de personal calificat in domeniul IT, ca urmare a existentei unor institutii de invatamant performante precum Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi.

"Structurarea noului hub permite gruparea de sinergii din mai multe domenii concomitent, pe fondul existentei mai multor instrumente de stimulare care vor fi oferite in perioada urmatoare de statul roman. Spre exemplificare, saptamana aceasta, Guvernul a aprobat o noua schema de ajutor in valoare de 100 milioane euro pentru firmele din domeniul IT care creeaza mai mult de 200 de locuri de munca", arata Ministerul Economiei.

Potrivit acestuia, demersul de realizare a Hub-ului Regional de la Iasi este unul complex, ce implica atat mediul privat precum si pe cel guvernamental si al autoritatilor locale.

Ministerul Economiei colaboreaza cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului la elaborarea unei scheme de ajutor pentru structurile de afaceri, care va acoperi atat nevoile de tip infrastructura, prin acoperirea de cheltuieli necesare transportului, utilitatilor si constructiei fizice, cat si pe cele de achizitie de know-how, dotare cu aparatura si training.

Printre instrumentele create de stat pentru sustinerea acestei initiative se numara si cele legislative. Astfel, noua Lege a IMM-urilor, aflata in avizare prevede o serie de facilitati pentru firmele care fac cercetare si inovare, si de care vor beneficia si membrii acestui cluster.

Prin Future Hub Iasi se va crea un set de companii care va oferi servicii integrate in domeniile transport si logistica, farmacie si sanatate, universitar, tehnologie si servicii IT si va produce un efect de multiplicare sporit in plan economic cu influente pozitive la nivelul intregii societati.