Banca Standard Chartered, acuzata de autoritatea de reglementare din New York de tranzactii ilegale cu bancile iraniene de 250 de mld. de dolari
De asemenea, BBC informeaza ca autoritatea de reglementare din New York a spus ca banca a efectuat tranzactii pentru "institutii financiare iraniene" care au fost subiectul unor sanctiuni economice din partea SUA. Totodata, Departamentul a precizat ca Standard Chartered a ascuns 60.000 de astfel de tranzactii.
Luni, intr-o declaratie, Standard Chartered a anuntat ca respinge acuzatiile Departamentului, adaugand ca acesta nu prezinta "o imagine completa si clara a faptelor".
Banca a precizat ca 99,9% din tranzactiile sale cu Iranul sunt in conformitate cu reglementarile trezoreriei SUA si ca valoarea tranzactiilor totale care nu au fost in conformitate cu aceste reglementari a fost de mai putin de 14 milioane de dolari.
Chiar daca banca a dezmintit aceste acuzatii, la inceputul sedintei de tranzactionare din Londra actiunile Standard Chartered au scazut cu 15%, dupa ce pe piata din Hong Kong acestea inregistrasera un declin de 16%.
Cea mai mare parte a activitatii financiare a Standard Chartered se desfasoara pe pietele emergente. In jur de 90% din veniturile si profiturile bancii, ce isi are sediul la Londra, provin din Asia, Africa si Orientul Mijlociu.
Pierderea licentei bancare in New York ar putea avea un impact mare asupra capacitatii Standard Chartered de a realiza plati in dolari, au declarat analistii de la Royal Bank of Canada, inclusiv Patrick Lee, din Londra.
"Acestea sunt penalitati foarte serioase", a spus Lee, marti, intr-un raport dat clientilor.
"Sediile Standard Chartered din SUA sunt in New York, astfel ca o revocare a licentei acestora ar avea implicatii potentiale importante asupra abilitatii lor de a conduce afacerile in SUA. "
Similar, operatiunile de clearing cu dolari americani ale bancii, pe locul sapte in lume conform Standard Chartered, ar putea avea un impact potential asupra modelului de finantare a afacerilor.
Acuzatiile impotriva Standard Chartered sunt ultimele dintr-o serie de masuri luate de reglementatori impotriva bancilor britanice.
In august 2010, Barclays a fost de acord sa plateasca 298 milioane de dolari pentru a solutiona plangerile privind violarea legilor comerciale prin facilitarea unor tranzactii care au implicat banci din tari precum Cuba, Iran, Libia si Sudan, aflate sub sanctiuni ale SUA.
Alte banci in situatii asemanatoare au fost Lloyds, care a platit 350 de milioane de dolari, fiind acuzata ca a permis Iranului accesul ilegal la sistemul financiar american, si HSBC, ce a trebuit sa faca provizioane de 700 de milioane de dolari pentru a plati o amenda data de Senatul SUA, dupa ce acesta a descoperit ca banca a permis teroristilor, cartelurilor de droguri si criminalilor acces la sistemul financiar al SUA.

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență