Petrom a realizat un profit de peste 2 miliarde de lei, potrivit Raportului financiar inaintat Bursei de Valori Bucuresti. Mediul favorabil al pretului la titei si efectul favorabil al cursului de schimb au fost motoarele acestor rezultate, se mai arata in Raport. „In prima jumatate a anului 2012 am inregistrat o performanta financiara imbunatatita comparativ cu perioada similara din 2011. In continuare, ne pastram angajamentul de a realiza o performanta durabila si de a ne concentra pe potentialele oportunitati de crestere in segmentul de Explorare si Productie. Acest lucru presupune continuarea programului nostru investitional de ordinul a 0,8-1,2 mld euro anual, bazat pe premisele unor fundamente robuste de piata si un mediu fiscal si de reglementare favorabil investitiilor” , a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A.

Mariana Gheorghe, CEO PetromFoto: Arhiva personala

Estimari pentru 2012:

"Estimam ca pretul mediu al titeiului Brent in 2012 se va mentine peste valoarea de 100 USD/bbl si ca diferentialul Brent-Urals va continua sa fie mic. In conformitate cu prevederile noi legii a energiei electrice si a gazelor, ANRE a publicat un calendar de eliminare treptata a preturilor reglementate la gaze si energie electrica.

In sectorul gazelor, termenul limita al liberalizarii preturilor gazelor pentru sectorul non-casnic este sfarsitul lui 2014, respectiv sfarsitul lui 2018 pentru consumatorii casnici. In sectorul energiei electrice, termenul limita al liberalizarii preturilor pentru consumatorii industriali este decembrie 2013, respectiv decembrie 2017 pentru consumatorii casnici. Conform declaratiilor autoritatilor romane din ultima scrisoare de intentie catre FMI, Guvernul are in vedere elaborarea (in consultare cu industria petrolului si gazelor) unui proiect de pachet ce va contine masuri fiscale, de redevente si de reglementare pentru sectorul petrol si gaze pana la sfarsitul anului 2012.

Deocamdata, nu pot fi raportate masuri specifice in acest sens. Dupa imbunatatirea inregistrata in T2/12, preconizam ca marjele din activitatea de rafinare se vor deteriora, odata cu cresterea pretului titeiului. Marjele si

volumele in activitatea de marketing vor continua sa ramana sub presiune, ca urmare a preturilor ridicate la titei

si a mediului economic instabil in regiunea in care ne desfasuram activitatea", se mai arata in Raport