Gigantul suedez mobilier Ikea a anuntat joi ca a vandut numele de "Ikea" catre una din filialele sale pentru noua miliarde de euro, oferind pentru prima data in istoria sa, de aproape 70 de ani, o valoare contabila pentru marca sa, relateaza AFP.

Fundatia Interogo, cea care este proprietara drepturilor intelectuale ale grupului, a vandut numele marcii catre filiala Inter Ikea Systems la 1 ianuarie 2012, a precizat compania.

Aceasta tranzactie a avut un obiectiv comun, acela de a consolida si simplifica structura grupului, a explicat pentru AFP directorul de comunicare al Inter Ikea Grup, Anders Bylund.

El a precizat ca "a fost o tranzactie interna, care nu are efecte externe", insa marca Ikea are acum o valoare contabila, a adaugat Bylund.

Totodata, acesta a spus ca experti externi au evaluat valoarea brandului si ca suma nu a fost subestimata, chiar daca aceasta a fost o miscare interna.

Interogo a realizat o injectie de 3,6 miliarde de euro in capitalul de la Inter Ikea Systems si i-a acordat un imprumut de 5,4 miliarde pentru finantarea tranzactiei.

Compania Ikea a fost creata in 1943 si nu este cotata la bursa. Grupul, care nu este nevoit sa isi publice rezultatele complete si detaliate, este detinut de un holding si de fundatii.

Creatorul sau, Ingvar Kamprad, in varsta de 86 de ani, este in continuare implicat in afacerile grupului si este cel mai bogat om din Europa conform revistei elvetiene Bilan.