Transgaz si complexurile energetice Oltenia si Hunedoara vor fi listate pe bursa in luna septembrie, iar managerii privati pentru Transelectrica si Transgaz vor fi selectati pana la sfarsitul lui 2012, a anuntat sambata, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, la inceputul discutiilor dintre autoritati si reprezentantii misiunii Fondului Monetar la Bucuresti, relateaza Agerpres.

"Termenele pentru privatizari si listari au fost decalate. Anterior, erau stabilite termene nerealiste si au fost luate masuri de accelerare a acestor procese. In ceea ce priveste Transgaz, avem prevazuta lansarea in septembrie. In ceea ce priveste actiunile majoritare la complexul energetic Oltenia si complexul energetic Hunedoara, acestea vor fi listate, la fel, in septembrie, si de asemenea la Electrica Distributie si Electrica Furnizare avem ca termen de listare inceputul anului viitor", a spus ministrul Economiei.

Acesta a precizat ca managerii privati pentru Transelectrica si Transgaz vor fi selectati pana la sfarsitul anului.

"La Electrica Furnizare vom avea management nou si manager general privat la sfarsitul lunii august si, respectiv, sfarsitul lunii septembrie. Pentru Transgaz si Transelectrica, avem manageri privati pana la sfarsitul acestui an, iar la Hidroelectrica vom avea si management privat, si listare. Sper ca Hidroelectrica sa iasa din insolventa la sfarsitul lunii septembrie", a precizat Chitoiu.

Potrivit scrisorii de intentie catre FMI, Guvernul s-a angajat sa organizeze oferta publica pentru vanzarea unui pachet de 15% din Transgaz pana la finele lunii iunie 2012.

"Romania, care s-a angajat in fata FMI sa vanda o participatie de 15% din Transgaz SA, operatorul retelei de gaze naturale, pana la sfarsitul lunii iunie, va amana probabil vanzarea "o scurta perioada de timp", a afirmat premierul Victor Ponta, in luna iunie, in timpul unei intalniri cu ziaristii straini acreditati la Bucuresti.

"Vreau sa-mi exprim sentimentele mele de amaraciune pentru ca atunci cand ne intalnim pentru o reuniunea guvernamentala, alocam 75% din timpul nostru pentru a discuta cum sa ne protejam de atacurile politice. Am progresat foarte mult cu pregatirile in vederea vanzarii actiunilor Transgaz dar probabil nu vom reusi sa o realizam pana la sfarsitul lui iunie", a mai spus atunci Ponta.

Musat&Asociatii acorda consultanta juridica pentru vanzarea secundara a celor 15% din actiunile Transgaz la Bursa de Valori Bucuresti. In luna ianuarie, Ministerul Economiei a semnat miercuri contractul cu Sindicatul de Intermediere constituit din Raiffeisen Capital& Investment, Wood&Company Financial Services si BT Securities pentru vanzarea pe bursa a unui pachet de 15% din actiunile Transgaz.

Misiunea Fondului Monetar International si reprezentantii ministerelor vor analiza sambata, la Ministerul Finantelor Publice, scrisoarea de intentie aferenta celei de-a sasea evaluari a acordului dintre Romania si institutia financiara internationala.

Scrisoarea de intentie este documentul care concretizeaza rezultatul rundei de negocieri care a inceput pe 1 august si a fost inaintata vineri autoritatilor romane, urmand sa fie analizata pe parcursul sfarsitului de saptamana.

Misiunea comuna a Comisiei Europene, FMI si Bancii Mondiale, aflata in aceasta perioada la Bucuresti, are ca obiectiv evaluarea modului de respectare a angajamentelor din acordul cu aceste trei institutii la data de 30 iunie 2012. Pentru 30 septembrie va fi o noua misiune, undeva in jurul sfarsitului lunii noiembrie - inceputului lunii decembrie, cand se vor discuta in detaliu structura si politicile aplicabile in bugetul pe 2013.