BlueScope si Nippon Steel, cei mai mari producatori de otel din Australia si Japonia, au anuntat crearea unei companii comune in incercarea de a castiga o cota de piata mai mare, relateaza BBC.

Firma australiana a acceptat sa vanda catre Nippon Steel 50% din volumul afacerilor de constructii din Asia de Sud-Est si America de Nord, in schimbul a 540 de milioane de dolari. Noua companie se va numi NS BlueScope Coated Products.

Compania japoneza Nippon Steel Corporation va deveni al doilea cel mai mare producator de otel dupa ce va finaliza si fuziunea cu Sumitomo Metals, precizeaza un comunicat comun al celor doua firme.

Venituri obtinute de BlueScope sunt de asteptat sa ajute la diminuarea presiunii datoriilor care apasa compania, iar dupa ce acest acordul a fost anuntat actiunile grupului australian s-au majorat cu pana la 50% pe piata australiana.

BlueScope a trecut recent printr-o perioada dificila, unul din principalele motive fiind reprezentat de aprecierea dolarului australian.

Incepand cu octombrie anul trecut, dolarul australian s-a apreciat cu aproximativ 11% in fata dolarului american, ceea ce a facut ca produsele tarii sa fie mai scumpe pentru cumparatorii externi. In acelasi timp, un curs mai scazut a facut importurile de otel mai ieftine, impactand cererea interna.

Prin urmare, BlueScope si-a oprit cea mai mare parte a exporturilor din Australia, a oprit un furnal si a anuntat reducerea personalului si productiei pe parcursul anului trecut.

Firma a precizat ca estimeaza o pierdere anuala de aproape 1 miliard de dolari australieni pentru anul financiar terminat la 30 iunie 2012.