Ministerul Economiei a scos la vanzare pachetul de actiuni de 54,8% pe care il detine la Oltchim, potrivit unui anunt de privatizare publicat luni de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). In cadrul aceleiasi proceduri de privatizare, vor fi vandute si creantele de circa 1,8 miliarde de lei pe care le detin AVAS si Electrica asupra Oltchim. In acest fel, a fost schimbata strategia de privatizare a companiei. Strategia initiala prevedea privatizarea in urma majorarii capitalului social al Oltchim, prin conversia in actiuni a creantelor, si prin emiterea de actiuni noi.

Potrivit anunului de privatizare, Ministerul Economiei prin OPSPI ofera spre vanzare un numar de 188.100.976 actiuni, reprezentand 54,8062 % din capitalul social al Oltchim.

Valoarea nominala a unei actiuni este de 0,10 lei.

De asemenea, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) intentioneaza sa vanda creanta pe care o detine asupra Oltchim. La data de 31 iulie 2012, cuantumul acestei creante era de 1,12 miliarde lei. La randul sau, Electrica va vinde creanta pe care o detine asupra Oltchim, aceasta fiind la data de 7 august 2012 de 661,2 milioane lei.

Pretul de oferta al creantelor AVAS si Electrica va fi facut public prin intermediul unor anunturi ulterioare.

  • Metoda de privatizare va fi una combinata: licitatie cu oferta in plic urmata, daca va fi cazul, de negociere sau de licitatie cu strigare. Criteriul de selectie a ofertantului castigator este cel mai mare pret oferit pe actiune. Aceeasi metoda de vanzare se preconizeaza a fi aplicata si pentru vanzarea creantelor pe care AVAS si Electrica le detin asupra Oltchim.

Viitorul actionar majoritar va avea optiunea de a decide cumpararea, de catre Oltchim sau alta entitate, a activelor Arpechim aferente activitatii de rafinare detinute de OMV Petrom, conform termenilor care vor fi conveniti cu acesta.

  • Deschiderea plicurilor cu documentele de participare la licitatie se va pe 17 septembrie. Pe 18 septembrie va fi publicata lista cu ofertantii acceptati.
  • Licitatia cu oferta in plic urmata, daca va fi cazul, de negociere sau de licitatie cu strigare va fi organizata la sediul OPSPI pe 18 septembrie.

Saptamana trecuta, Guvernul a aprobat un memorandum privind schimbarea strategiei de privatizare a societatii prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de statul roman la Oltchim, reprezentand 54,8% din capitalul social si a creantelor AVAS si Electrica, insumand 1,8 miliarde lei, adica 56% din totalul datoriilor Oltchim.

Potrivit memorandumului, reprezentantii OPSPI vor negocia cu OMV Petrom o optiune de achizitionare de active ale rafinariei Arpechim.

Compania Oltchim a mai fost scoasa la vanzare si in primavara. Atunci,patru companii (doua straine si doua romanesti) au depus oferte "preliminare si neangajante" pentru privatizarea Oltchim. Cele patru companii erau: S.C. PEGAMONT S.A. Ploiesti (Romania), PCC SE (Germania), S.C. AISA INVEST S.A. (Romania) si TISE JSC (Rusia).