Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica: Pe viitor, toate lucrarile de mentenanta si retehnologizare vor fi atribuite doar prin licitatii internationale/ Primele disponibilizari de la Hidroelectrica vor fi din zona managementului

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 28 august 2012, 18:31 Economie | Companii


Remus Borza
Foto: AGERPRES
Intrarea companiei Hidroelectrica in insolventa este una dintre cele mai dezbatute masuri ale actualului Guvern. Remus Borza, partener in firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre avantajele si dezavantajele intrarii in starea de insolventa. Acesta a afirmat ca starea de insolventa a Hidroelectrica nu se datoreaza exclusiv "baietilor destepti" din contractele bilaterale, ci in egala masura si baietilor destepti "din contractele de mentenanta si retehnologizare date prin incredintare directa". De aceea, aceste lucrari vor fi atribuite, pe "viitor", doar in baza unor licitatii internationale, a precizat Borza.

Acesta exlude posibilitatea intrarii Hidroelectrica in faliment. "Declaratiile sindicatului Hidrosind in sensul unui posibil faliment denota iresponsabilitate si rea credinta fara a avea niciun suport in indicatorii financiari-contabili", considera Borza.

Acesta a mai spus ca primele disponibilizari vor fi din zona managementului, atat din centrala societatii, cat si de la sucursale si hidroservuri. "In egala masura, toti acesti directori au o anumita responsabilitate in declansarea in deteriorarea indicatorilor financiari ai societatii care au condus la insolventa Hidroelectrica", a afirmat Remus Borza.

Acesta a mai declarat ca pana la sfarsitul anului, cele 8 hidroservuri vor fi restructurate, fie prin internalizarea lor in Hidroelectrica, fie prin fuziunea intr-o singura societate. "Saptamana trecuta, am dat o decizie prin care am impus standarde de cost hidroservurilor. Ca urmare a acestei decizii, ele sunt constranse sa-si reduca cheltuielile indirecte de sectie si cheltuielile generale de regie de la 120% la 70%. Pe viitor, toate contractele de mentenanta nu vor mai fi incredintate direct hidroservurilor, ci vor fi scoase la licitatie", a spus reprezentantul Euro Insol.
Pierderile suferite de Hidroelectrica in urma contractelor paguboase semnate cu asa-numitii "baieti destepti" au insumat 1,1 miliarde de euro in perioada 2006-2012, a declarat, recent, Remus Borza. Acesta a precizat, insa, ca intrarea in insolventa a Hidroelectrica are mai multe cauze, nu doar contractele cu "baietii destepti". Printre acestea: managementul deficitar, investitiile neperformante, seceta prelungita, costurile cu apa uzinata, contractul colectiv de munca si achizitia de energie de la terti. Din momentul intrarii in stare de insolventa, Hidroelectrica a denuntat 6 din 10 contracte bilaterale. Celelalte au fost renegociate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11600 vizualizari

 • salarii angajati (Marţi, 28 august 2012, 20:32)

  marian sandu [anonim]

  Domnule Borza am toata stima pentru dumneavoastra!Sunt salariat al Hidroelectrica si ma bucur ca am scapat de contractele paguboase.Ma tem insa ca o sa ne reduceti salariile care si asa s-au injumatatit prin deprecierea leului!O sa ajungem si noi asistati social ca marea majoritate a romanilor!Eu lucrez in tura stimate domn si am un salariu negiciat de 1900 lei.Sporurile nu sunt mari mai cresc putin salariul,dar eu nu am sambata,duminica,paste,craciun si opt zile pe luna nu dorm alaturi de familie!Cererile din fisa postului sunt mari,avem responsabilitati mari lucram cu tensiuni mari,colegii nostri care ies la pensie mai traiesc cativa ani!Nu o sa aveti personal bine pregatit cu salarii mici!M-as bucura sa castig aia 1640 euro care spuneti dumneavoastra ca ii luam pe luna!Aveti grija de noi domnule Borza si noi traim din avans in lichidare!
  • Raspuns (Miercuri, 29 august 2012, 12:14)

   Remus Borza [hotnews.ro] i-a raspuns lui marian sandu

   Salariatii din sectorul direct productiv, inteleg si dvs sunteti unul dintre ei, nu vor fi afectati de insolventa si , implicit, de masurile pe care administratorul judiciar le va lua in ceea ce priveste ajustarea cheltuielilor cu forta de munca. Din contra, urmarim o echilibrare intre veniturile celor din TESA si celor direct productivi cata vreme TESA care detine doar o pondere de 39% din numarul total de angajati (2023 din 5218) are alocata o cota de 52% din fondul total de salarii.
 • Felicitari d-lui Bogza pentru destramarea gastii (Marţi, 28 august 2012, 20:45)

  Megawatt [anonim]

  de escroci de la Hidroelectrica !Succes in continuare !
  Prima intrebare
  -daca tot trebuie redus personalul TESA de la Hidroelectrica ,nu se poate incepe cu managerii care au adus la insolventa ?cca 69 de directori -conform raport administrator-plus sute de sefi de servicii !
  A doua intrebare
  -iata ce scria Otilia Nutu de la Expert Forum/Cînd vorbesc de şefimea Hidroelectrica mă refer la toţi cei care au semnat aceste contracte de-a lungul timpului (Oprea, Tănase, Opriş, Zachia-Zlatea, David, directori generali, economici, departament juridic etc.); plus: consiliul de administraţie a Hidroelectrica (din care au făcut parte şi Tudor Şerban, dar şi actualul consilier al lui Băsescu Bogdan Drăgoi), care a aprobat prelungirea acestor contracte; precum şi toţi miniştrii sau secretarii de stat cu atribuţii delegate şi care au semnat contractele de mandat pentru oamenii ăştia, Dan Ioan Popescu, Sereş, Vosganian, Videanu, şi secretarii lor de stat. Când răspund 100 de oameni de fapt nu mai răspunde nimeni/ inchei citatul
  Credeti ca nominalizatii din Hidroelectrica isi vor pastra posturile grase si frumoase inca mult timp,nu este deajuns?
  A treia intrebare
  -aceiasi situatie de Jaf National este in domeniul investitiilor Hidroelectrica unde au fost cheltuite cca 3 miliarde de Euro numai in ultimii 10 ani !avand in vedere ca o hidrocentrala se construieste in cca 3-7 ani ,in functie de complexitatea lucrarilor si are un cost de 3-5 mil. euro/MW,unde sunt cei 800-1000 de MW care trebuiau pusi in functiune de ani de zile?
  se stie ca suntem un caz unic in lume prin costurile per kilometru autostrada ,dar suntem olimpici si la constructiile hidro ,care dureaza de 25 de ani nu au rostul decat de a tine in viata societatea de constructii Hidroconstructia !
  -a patra intrebare
  cunosteti comunicatul de presa DIICOT din 30.09.2011- mai sunt directori in Hidroelectrica cei insirati acolo ?
  • Raspuns (Miercuri, 29 august 2012, 12:17)

   Remus Borza [hotnews.ro] i-a raspuns lui Megawatt

   Sugestia este pertinenta. Primele disponibilizari vor fi din zona managementului, atat din centrala societatii, cat si de la sucursale si hidroservuri. In egala masura, toti acesti directori au o anumita responsabilitate in declansarea in deteriorarea indicatorilor financiari ai societatii care au condus la insolventa Hidroelectrica.
 • hidrocentrala TARNITA-LAPUSTESTI (Miercuri, 29 august 2012, 0:12)

  Florin [anonim]

  Cum afecteaza insolventa Hidorelectrica proiectul hidrocentralei TARNITA-LAPUSTESTI? Stiu ca era un calendar pentru selectarea unui investitor. Se mai face acest proiect si cand?
  • Raspuns (Miercuri, 29 august 2012, 12:20)

   Remus Borza [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   Hidrocentrala Tarnita-Lapustesti este un proiect de investitii de anvergura cu o valoare estimata de 1,4 miliarde euro, dar care poate sa depaseasca usor 2-2,5 mld euro. Ca doar suntem in Romania. Pana la momentul deschiderii procedurii, Hidroelectrica a cheltuit efectiv circa 1 milion de euro reprezentand onorariile unor consultanti. La acest moment, proiectul este in analiza administratorului judiciar sub aspectul oportunitatii investitiei pentru Hidroelectrica si sistemul energetic national si ala rezonabilitatii costurilor.
 • responsabilitatea managerilor (Miercuri, 29 august 2012, 0:33)

  C-tin Munteanu [anonim]

  Stimate domn,
  In timp ce contractele paguboase "cu baietii destepti" au fost incheiate ca urmare a implicarii politicului in conducerea societatii nu se poate spune acelasi lucru si despre contractele de mentenanta si de achizitii unde decidentii au fost managerul general si managerii sucursalelor Hidroelectrica. Auditul pe care il realizati scoate in evidenta acest ultim aspect dar nu ne da garantia ca, pe viitor, nu se va reveni la practica contractelor cu comision, de catre cei responsabili - managerii.
  Intrebarea ar fi: cum intentionati sa procedati astfel ca, pe viitor, sa nu mai fie posibile acest tip de contracte supradimensionate (de la consumabile de birou pana la consumabile tehnice si lucrari de intretinere si reparatii), de valori poate nu foarte mari, dar care, insumate, ciupesc in mod serios din profitul societatii ?
  Cu stima,
  C-tin Munteanu
  • Raspuns (Miercuri, 29 august 2012, 12:23)

   Remus Borza [hotnews.ro] i-a raspuns lui C-tin Munteanu

   Starea de insolventa a Hidroelectrica nu se datoreaza exclusiv baietilor destepti din contractele bilaterale, ci in egala masura acelorasi baieti destepti sau a altora din contractele de mentenanta si retehnologizare date prin incredintare directa. Pe viitor, toate aceste lucrari vor fi atribuite doar in baza unor licitatii internationale.
 • INSOLVENTA (Miercuri, 29 august 2012, 7:26)

  john [anonim]

  1. In ce proportie a contribuit la starea de insolventa incredintarea fara licitatie a retehnologizarii Portilor de Fier prin firmele elvetiene, datorata lui Tariceanu in 1997?
  2. Cine ar putea face ceva pentru declararea hidrocentralelor si liniilor de transport zone cu grad mare de risc (la grupa I de munca ma refer)?Statistic, se stie ca angajatii direct productivi mor de cancere, campul magnetic afecteaza maduva spinarii
  3. Explicati compatriotilor cum ati ajuns la acel salariu mediu pe societate, un direct productiv nu ajunge acasa cu mai mult de 2800 net/luna.
  4. Daca e transparenta, cand intentionati sa faceti publice contractele paguboase si grila de salarizare a societatii?
  5. Credeti ca Dan Iona Popescu si Eugen Pena, adevaratii gropari ai societatii vor fi deferiti justitiei pentru ce se petrece azi in Hidroelectrica?
  • Raspuns (Miercuri, 29 august 2012, 12:32)

   Remus Borza [hotnews.ro] i-a raspuns lui john

   1. Vezi raspunsul mai sus
   2. Instantele de judecata
   3. Niciodata nu am afirmat ca suma de 1643 de euro/salariat/luna este salariul unui angajat, ci am spus ca aceasta suma reprezinta totalul costurilor pe care societatea le plateste pentru anagajat, aici intrand salariul de baza, sporuri, indemnizatii, prime, cheltuieli cu retinere la sursa, cheltuieli de formare profesionala. Modul de calcul este simplu: 438 milioane de lei total cheltuiala in 2011 cu angajatii impartit la 5.218 salariati, impartit la 12 luni, impartit la cursul de schimb leu/euro la 31 decembrie 2011. Detalii suplimentare sunt un raportul administratorului judiciar, pagina 225.
   4. Toata activitatea administratorului judiciar se circumscrie in jurul a 2 deziderate: deplina legalitate si totala transparenta. Contractele denuntate au fost facute publice. Astazi vom face public si un asa-zis contract de intrajutorare cu un producator termo pe care il vom denunta in care Hidroelectrica a achizitionat 1 MW la 234 lei si il revindea la 86 lei pe piata reglementata, respectiv 130 lei pe piata contractelor bilaterale. Pe acest contract, in perioada 2009-2011, din diferenta dintre pretul de achizitie si pretul de revanzare, Hidroelectrica a pierdut 253 milioane lei.
   5. Sunt alte organe abilitate de lege pentru a face dreptate.
 • Despre salariul mediu . (Miercuri, 29 august 2012, 8:01)

  Un vierme . [anonim]

  Buna ziua, domnule Borza!

  Doresc sa va reamintesc ca statistica este una dintre cele mai mari "curve".
  Asadar, va rog cu respect sa nu mai imprastiati in presa cum ca " Salariul mediu este de 1.643 euro".
  Nu este deloc relevant, si stiti foarte bine si dvs.asta.
  Pentru ca la fel, de exemplu si in Transelectrica sal. mediu este de cca 1000 de euro/luna, dar sunt "manageri" ce au 4000-5000, dar si "viermi" ce au numai 350 E/luna.
  Deci in medie stam bine .

  Cu respect.
  un vierme.
  • Raspuns (Miercuri, 29 august 2012, 12:33)

   Remus Borza [hotnews.ro] i-a raspuns lui Un vierme .

   Pentru un "vierme": Sunt de acord!
 • intrebare (Miercuri, 29 august 2012, 8:32)

  cici [anonim]

  diferentiati salariul unui muncitor de salariul unui director sau sef serviciu,dupa care spuneti care sunt cele 77 sporuri alocate muncitorilor.muncitori lucreaza in camp electromacnetic,in conditii destul de dificile.nu aruncati in presa informatii prcum avem salarii de 1600 euro,in conditiile in care salariul e de 1800 lei.
  • Raspuns (Miercuri, 29 august 2012, 12:34)

   Remus Borza [hotnews.ro] i-a raspuns lui cici

   Va rog sa lecturati tabelul cu sporuri, indemnizatii, alocatii, prime, tichete din raportul administratorului judiciar. Sunt 70 astfel de bonificatii, nu 77.
 • Angajati TESA (Miercuri, 29 august 2012, 8:42)

  Angajat Hidreoelectrica [anonim]

  Buna ziua!
  Stimate domn,
  1. Avand in vedere ca in ultimiii 6 ani toate angajarile din cadrul TESA au fost facute pe criterii politice fara nici o legatura cu performanta profesionala, cum se va face restructurarea personalului TESA in conditiile date?
  2. Hidroservul care este marea capusa a Hidroelectrica, in care personalul TESA depaseste 50% din numarul angajatilor, va fi restructurat sau va ramane in continuare marea capusa a Hidroelectrica?
  3. Firma ( Hidroconstructia SA) care primeste toate lucrarile mari de constructii cu atribuire directa si care practica preturi si de 20 de ori mai mari de cat cele din piata va continua sa primesca contracte de la Hidrolectrica?
  • Raspuns (Miercuri, 29 august 2012, 12:40)

   Remus Borza [hotnews.ro] i-a raspuns lui Angajat Hidreoelectrica

   1. Primii care vor pleca din Hidroelectrica vor fi cei angajati pe criterii politice si nu de competenta profesionala. Conform art.86 din Legea 85/2006, administratorul judiciar poate sa inchida orice contract de munca al oricarui angajat. Evident, in prealabil, o eventuala lista de diponibilizati va fi agreata cu cele doua sindicate din Hidroelectrica.
   2. Pana la sfarsitul anului, cele 8 hidroservuri vor fi restructurate, die prin internalizarea lor in Hidroelectrica, fie prin fuziunea intr-o singura societate. Saptamana trecuta, am dat o decizie prin care am impus standarde de cost hidroservurilor. Ca urmare a acestei decizii, ele sunt constranse sa-si reduca cheltuielile indirecte de sectie si cheltuielile generale de regie de la 120% la 70%. Pe viitor, toate contractele de mentenanta nu vor mai fi incredintate direct hidroservurilor, ci vorfi scoase la licitatie.
   3. Niciun contract, fie ca este de mentenata sau de retehnologizare, nu se va mai atribui direct, ci in cadrul unei licitatii la care va fi declarat castigator acel antreprenor care are cea mai buna oferta.
 • preturi energie electrica (Miercuri, 29 august 2012, 8:50)

  Iulian [anonim]

  Buna ziua
  As dori sa prezentati structura vanzarilor de energie electrica produsa de Hidroelectrica. NU doar preturile pentru "baietii destepti". E vorba si de livrarile catre distributie.
  Daca aceste livrari au preturi foarte mici, cum intentionati sa "scapati" de ele?

  Care este pretul mediu ponderat inainte si dupa actiunile dvs.?Intreb asta, pt ca matematica poate furniza surprize...

  Cine face strategia de productie a Hidroelectrica?
  Urmaresc strategia de productie Petrom, si pare desprinsa din alta lume. Ei reusesc sa produca doar cand este un pret ridicat pe OPCOM. Hidroelectrica pare sa nu produca indiferent de pret...

  Cine face strategia de învestiții a hidroelectrica?
  Pare perdant sa faci 100 de lucrari hidro in acelasi timp, pe care sa le inaugurezi peste 100 de ani... Poti sa faci 5 la fiecare 10 ani, dar care sa produca bani dupa cei 10 ani..

  Ce s-a intamplat dupa data de 07.08.2012? Astfel, media la 24h pt energia produsa Hidro inainte de aceasta data era de 1400-1500Mwh Dupa aceasta data 700-800Mwh. La prima vedere v-as putea acuza de subminarea economica a companiei. Daca nu e asa, inseamna ca aveti excedent care nu se poate plasa in piata, pentru ca nu sunt contracte? Sau poate strangeti apa pentru cei ce vin dupa faliment? PS: seceta nu se instaleaza intr-o zi...

  Mentionez ca nu sunt din sistem
  Va multumesc
  • Raspuns (Miercuri, 29 august 2012, 12:43)

   Remus Borza [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian

   Avem structura vanzarilor prezentate pe larg in raport. Strategia de productie, respectiv de investitii, este elaborata de cele doua directii din cadrul Hidroelectrica si este supusa aprobarii AGA sau CA.
  • Raspuns (Miercuri, 29 august 2012, 12:45)

   Remus Borza [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian

   In ceea ce priveste ultima dvs remarca fata de 1.100 GWh, productie estimata si bugetata pentru luna august, din cauza secetei prelungite, productia efectiva nu va depasi 700 GWh. Aveti dreptate, seceta nu se instaleaza intr-o zi. Seceta este instalata inca din mai 2011, iar Hidroelectrica este pentru a doua ora in clauza de forta majora.
 • Intrebare (Miercuri, 29 august 2012, 9:17)

  Stanescu Radu [anonim]

  - Exista sanse, reale, de succes al unui plan de reorganizare, sau finalitatea derularii procedurilor va fi insolventa ? Si, daca finalitatea va fi - intr-un orizont de 3 ani, probabil - insolventa Companiei, cine si in ce mod va prelua si continua activitatea (care este extrem de specializata) a acesteia ?
  - Exista interes, din partea unui tert, cel mai probabil investitor strain, sa achizitioneze pachetul majoritar sau un pachet de control al Companiei si sa achite datoriile acesteia, pentru a asigura iesirea din insolventa ?
  - La ce se referea premierul cand afirma ca in luna octombrie sau noiembrie Hidroelectrica va reveni la statutul sau juridic initial ? Afirmatia s-ar interpreta ca o iesire din onsolventa - dar in ce mod credeti ca s-ar putea produce aceasta ?
  - Care sunt principalii creditori ai Companiei (Statul, Bancile ?) si care este viziunea lor in acest dosar ? Prevad (sau doresc) o redresare - prin reorganizare - sau pot accepta falimentul ?
  • Raspuns (Miercuri, 29 august 2012, 12:56)

   Remus Borza [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stanescu Radu

   Eu sunt sigur de succesul unui plan de reorganizare la Hidroelectrica si la capatul acestui plan Hidroelectrica va iesi mult intarita, reasezata pe niste fundamente economice sanatoase si care sa o transforme pe buna dreptate intr-o adevarata perla a coroanei. Daca acest plan va reusi, se va constitui intr-un bun exemplu de urmat si pentru alte companii cu probleme similare.
   Probabil nu exista doar un investitor strain, ci foarte multi care ar dori sa achizitioneze pachete de actiuni de la Hidroelectrica. Din punctul meu de vedere, statul ar trebui sa pastreze pachetul de control la Hidroelectrica avand in vedere importanta strategica a Hidroelectrica atat ca cel mai mare producator de energie cu o cota de piata intre 23 si 32% (in functie de anul hidrologic), cat si cu o pondere de 80% din serviciile de sistem.
   Sunt declaratii politice afirmatiile premierului privind posibila iesire din insolventa a Hidroelectrica in octombrie sau noiembrie. Nu spun ca nu este posibil, spun doar ca este putin probabil.
   Bancile vor fi principalii creditori ai Hidroelectrica. Sunt convins ca au tot interesul intr-o restructurare profunda si eficienta a Hidroelectrica care ar avea ca rezultat o crestere a atractivitatii, solvabilitatii si bancabilitatii societatii. Falimentul este exclus de catre toata lumea.
  • Raspuns (Miercuri, 29 august 2012, 12:57)

   Remus Borza [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stanescu Radu

   Declaratiile sindicatului Hidrosind in sensul unui posibil faliment denota iresponsabilitate si rea credinta fara a avea niciun suport in indicatorii financiari-contabili.
 • Investitii (Miercuri, 29 august 2012, 9:39)

  Adrian [anonim]

  Stimate Domn,

  In raportul administratorului judiciar publicat pe site-ul societatii se specifica ca s-a solicitat marilor companii de constructii ce presteaza servicii pentru Hidroelectrica (Hidroconstructia, Energomontaj, etc) o reducere de 10% a valorii contractelor. Care este stadiul acestor negocieri?

  Acum cateva zile ati declarat urmatoarele: “Fiecare director de sucursală a primit dispoziţie şi s-au trasat indicatori şi limite de renegociere a contractelor. Acele contracte care nu pot fi renegociate prin reducerea costurilor sau a preţurilor vor fi denunţate de administratorul judiciar. Veţi avea surprize în perioada ur­mă­toare să fie denunţate contracte de valori mari şi cu firme foarte cunoscute, fie pe zona de consultanţă, fie pe zona de execuţie, de reparaţii, de mentenanţă, de montaj, de retehnologizare”. La cine v-ati referit?

  Ati spus ca Hidroelectrica nu va renunta la nicio investitie ci le va prioritiza. Care este stadiul analizei acestor proiecte si cand puteti publica o lista detaliata a investitiilor respective, cu valori rest de executat si date de punere in functiune?

  Se pastreaza datele de punere in functiune pentru obiectivele in executie listate in paginile 26-28 ale in raportul financiar al Hidroelectrica pe anul 2011 (2012 pentru aductiune secundara Sebesel-Cuntu, CHE Racovita si CHE Rastolita, 2015 pentru grup 3 CHE Herculane si grup 1 CHE Nehoiasu II, 2013 si 2014 pentru CHE Dumitra si CHE Bumbesti, 2014-2015 CHE Firiza I+II, 2016 pentru CHE Bretea, CHE Calimanesti si CHE Pascani)?

  Cum se preconizeaza a fi optimizate amenajarile cu functiune complexa aflate in executie (Pascani, Rastolita, Valea Sadului, Fagaras-Hoghiz), mentionate in raport ca fiind una din cauzele insolventei?

  Va multumesc.
  • Raspuns (Miercuri, 29 august 2012, 13:00)

   Remus Borza [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   Pana la acest moment am renegociat aproximativ 200 de contracte in zona de mentenanta, retehnologizare, prestari servicii, consultanta. Am obtinut o reducere comerciala de 390 de milioane de lei, aproximativ 90 de milioane de euro. Reduceri s-au obtinut si de la marii antreprenori indicati de dvs: Hidroconstructia, Energomontaj, Romelectro, Constructii Hidrotehnice IASI, UCM Resita etc
 • Cauze clare? (Miercuri, 29 august 2012, 9:41)

  Damian22 [utilizator]

  Hidroelectrica, o companie de stat, cere intrarea in insolventa din cauza ca nu poate recupera o parte din datoriile pe care le are de primit de la firme private romanesti??

  Adica acelasi stat roman care are si Min. Finantelor, si Min. Economiei si se presupune, o serie de institutii de control, supraveghere, nu este in stare sa faca firmele private sa-si plateasca datoriile catre Hidroelectrica...

  Rezumati va rog, inca odata, in 2-3 fraze cauzele clare are insolventei Hidroelectrica. Va rog faceti frazele cat mai scurte si clare, pentru cetatenii care cred ce li se spune si nu fac cercetari.
  • Raspuns (Miercuri, 29 august 2012, 13:04)

   Remus Borza [hotnews.ro] i-a raspuns lui Damian22

   Aveti dreptate cand afirmati ca ceteteanului roman, in ultimii zeci de ani, i s-a indoctrinat dogma religioasa: Crede si nu cerceta! Sper ca sunt suficient de multi romani rationali care citind cu atentie raportul privind cauzele insolventei de la Hidroelectrica se vor familiariza cu toate cele 9 cauze care au generat insolventa. Raportul este public, il gasiti si pe site-ul Euro-Insol si pe site-ul Hidroelectrica.
 • intrebare (Miercuri, 29 august 2012, 9:54)

  slvrv [utilizator]

  Cate firme publice sunt in situatia Hidroelectrica ? se aud zvonuri despre CFR care e pe minus in fiecare an, Tarom nu-si permite sa angajeze o firma de securitate care sa ne scape de taximetristii agasanti .. etc.
  Propuneti intrarea acestor firme in insolventa ? Sau credeti ca isi pot reveni ?
  • Raspuns (Miercuri, 29 august 2012, 13:06)

   Remus Borza [hotnews.ro] i-a raspuns lui slvrv

   Lista societatilor cu capital de stat care inregistreaza de foarte multi ani pierderi este publica. Am spus de mai multe ori, toate aceste societati cu capital de stat ar trebui sa treaca prin purgatoriul insolventei, fiind singura cale de restructurare eficienta a acestor companii si de reinsertie in circuitul economic. Dar pentru asta este nevoie de curaj si vointa politica.
 • art.19 din legea insolventei (Miercuri, 29 august 2012, 10:06)

  anonim [anonim]

  Daca la adunarea creditorilor (foarte posibil in Romania dupa cum s-a vazut in ultima perioada) statul va deveni minoritar ce se poate intampla in varianta cea mai pesimista?
  • Raspuns (Miercuri, 29 august 2012, 13:07)

   Remus Borza [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   Atata timp cat la Hidroelectrica va ramane administrator judiciar Euro-Insol este exclusa orice varianta pesimista.
 • Soarta noastra 1 (Miercuri, 29 august 2012, 10:27)

  Dan [anonim]

  Am cateva intrebari pentru Administratorul Judiciar Remus Borza:
  1.Daca pentru Alro am inteles de ce a ramas contractul pentru furniozare energie, nu inteleg ce importanta in economia tarii au Elsid, Electrocarbon, Electromagnetica de nu li s-a putut rezilia contarctul.
  2.Cei carora li s-au reziliat contractele se pot folosi de acest lucru si sa aibe castig de cauza?Sau cumpara creante de la banci si participa la masa credala.
  3.Ce se intampla daca planul de reorganizare nu va fi acceptat?
  4.Ati prezentat in media cateva date eronate pe care, cred ca ar trebui sa le clarificati:
  a)ati spus ca salariul mediu este de 1643 euro sau cel putin asa a, aparut in presa.Va rog sa reviniti si sa spuneti ce inseamna 1643 euro, care sunt de fapt conform raportului dvs CHELTUIALA MEDIE LUNARA CU UN ANGAJAT UNDE INTRA ( SALARIUL DE BAZA, SPORURI SI INDEMNIZATII,TICHETE DE MASA,ASIGURARI SOCIALE ANGAJATOR,FORMARE PROFESIONALA, ) sa nu inteleaga lumea gresit ca noi cu atat suntem platiti.
  5.Am observat si eu ca exista anumite sporuri aberante, dar unele sunt chiar justificate pentru cei care lucreaza in hidrocentrale si nu intr-un birou.Activitatea noastra fie Hidroelectrica fie Hidroserv, din hidrocentrala sau in statii se desfasoara in mediu nociv mai precis(zgomot, vibratii, camp electromagnetic) poate nu va spune mare lucru dar verificati cati bolnavi de cancer, cardiaci, hernie de disc sunt.Hidroelectrica acopera aceste lucruri dar noi le simtim pe propria noastra piele. O parte din angajati dupa expirarea timpului de munca merg acasa, altii merg zeci de km, sau merg la o locuinta de servici pe care din banii proprii trebuie sa o utileze(unii au un dormitor, altii trebuie sa faca eforturi pentru asi mobila si utila locuinta de interventie).Cunosteti aceste probleme?
  • Raspuns (Miercuri, 29 august 2012, 13:13)

   Remus Borza [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   In mai multe interventii publice am explicat ratiunile care au stat la baza mentinerii contractelor cu Alro, Elsid, Electrocarbon si Electromagnetica. Toti 4 sunt producatori industriali cu mii de angajati si cu contributii importante la bugetul consolidat al statului. In plus, dupa renegociere, toti cei 4 platesc preturi net superioare. De la 103 lei/MWh la 180 lei (Elsid, Electrocarbon), de la 114 lei/MWh la 180-214 (Alro) si de la 140 lei la 198 lei (Electromagnetica). Hidroelectrica are nevoie de o oarecare stabilitate si predictibilitate in venituri. Altminteri, nu poate sa-si bugeteze investitile si nici sa acceseze finantari. Pe de alta parte, hidroelectrica are nevoie nu doar de consumatori conjuncturali, ci si de consumatori in banda carora sa le livreze 24 de ore din 24, timp de 365 de zile.
   Planul de reorganizare va fi acceptat.
 • insolventa (Miercuri, 29 august 2012, 10:42)

  vali [anonim]

  Ati avut contacte cu cei de la Fondul Proprietatea ,ma refer la idei sau propuneri privind rezolvarea situatiilor problematice de la societate ( FP din cite stiu aveau si ei o analiza amanuntita asupra ceea ce se intampla la HD )
  2. In cit timp estimati iesirea din insolventa a HD ?

  Multumesc
  • Raspuns (Miercuri, 29 august 2012, 13:14)

   Remus Borza [hotnews.ro] i-a raspuns lui vali

   Fondul Proprietatea este un actionar onest si un partener de dialog constructiv in relatia cu administratorul judiciar. Nu ca celalalt actionar nu ar fi.
 • Contracte in curs (Miercuri, 29 august 2012, 10:49)

  Daniel Fratila [anonim]

  Stimate domule Borza,
  Pentru partenerii contractuali ce executa la Hidroelectrica lucrari de investitii,
  va rog sa raspundeti la urmatoarele doua intrebari:
  - - Cand se vor efectua platile restante inregistrate inainte si dupa data de 20.06,2012?
  - Ce se va intampla cu contractele care au termen de finalizare lucrari in perioada imediat urmatoare si care nu pot fi respectate
  pentru ca in ultimele luni nu s-au mai executat lucrari, nefiind aprobat programul de investitii pe semestru II 2012?
  Multumesc anticipat!
  • Rasuns (Miercuri, 29 august 2012, 13:20)

   Remus Borza [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniel Fratila

   Creantele nascute anterior deschiderii procedurii vor fi platite doar in baza unui plan de reorganizare aprobat de creditori. Creantele curente nascute dupa 20 iunie 2012 vor fi platite in conformitate cu documentele de plata (contracte, facturi).
   Faptul ca inca nu s-a aprobat programul de investitii pe semestrul II nu a determinat sistarea sau intreruperea lucrarilor la anumite obiectjve. Din cauza fluxurilor negative de numerar care se ridica la 781 de milioane de lei, din cauza secetei care se reflecta in scaderea veniturilor pe 2012 cu aproape 800 de milioane de lei, din cauza celor peste 100 de contracte de mentenanta si investitii angajate, aprobarea planului de investitii pe semestrul II a fost intarziata. Ne este foarte greu sa asiguram sursa financiara necesara sustinerii acestor lucrari in conditiile in care nu putem accesa credite, iar veniturile sunt cu cel putin 25% mai mici fata de cele bugetate pentru 2012.
 • Soarta noastra 2 (Miercuri, 29 august 2012, 11:01)

  Dan [anonim]

  Continuare intrebari:
  5.Hidroelectrica a fost infiintata in 1998.Care era nr angajatiilor la acea data, in 2002 la externalizarea activitatiilor de mentenanta si care este cel de acum?
  6.Care sunt principiile dupa care sau facut angajariile TESA la HIdroelectrica ?
  7.Am observat in raportul dvs tendinta de a scoate ca fiind cauza a situatiei Hidroelectrica din prezent Hidroserv-urile.Cauza Hidroserv-urilor este in spatele celor care au creat externalizarea,pentru a-si insusi aceste societati. Activiatea de mentenanta este principala activitate de functionare in bune conditii a hidroagregatelor si statiilor.Aceste componete ale unei centrale trebuie verificate periodic si la anumite perioade de functionare.Cine a facut externalizarea a fost ori nebun, ori incompetent.Din start s-a stiut ca nu va aduce nimic bun externalizarea serviciilor, dar daca se gandeste politic si nu tehnico-economic ne miram de ce sa ajuns aici.Internalizarea activitatii de mentenanta este prioritara pentru functionarea, rentabilizarea, productiei de energie si asigura o reducere a cheltuielilor mai mult decat consistenta.Aveti aceste date si doresc sa stiu de ce ezitati in a face internalizarea.Pe surse se aude ca anumite persoane politic interesate doresc privatizare.Acesta lucru imi da de inteles ca nu se vrea reducerea cheltuielior, nu vrem sa gandim tehnic si batem pasul pe loc.Angajatii activitatii de mentenata care deservesc aceste centrale sunt sursa si siguranta functionarii in bune conditii a hidroagregatelor.
 • insolventa (Miercuri, 29 august 2012, 11:01)

  vasile [anonim]

  Luati in calcul pentru redresarea financiara a societatii vanzarea la licitatie a unor active neproductive cum sunt bazele sportive (bazine de inot, terenuri de tenis, fotbal, etc.) si spatiile de cazare, investitii facute in afara obiectului principal de activitate al societatii?
  • Raspuns (Miercuri, 29 august 2012, 13:22)

   Remus Borza [hotnews.ro] i-a raspuns lui vasile

   Redresarea companiei nu presupune si vanzarea de active, nici a celor asa-zise neporoductie (baze sportive, capacitati de cazare sau tratament).
 • Angajare, de ce?! (Miercuri, 29 august 2012, 11:16)

  geo energie [anonim]

  Buna ziua,

  Domnule Borza in interviurile date ati afirmat ca Hidroelectrica are prea mult personal, mai ale TESA. Chiar ati afirmat ca prin reorganizare se va reduce personalul.
  Va intreb: care este rationamentul pentru care ati angajat acum cca.10 zile un director, fost viceprimar pe la sectorul 3(parca) in functia Director de proiecte in cadrul Diviziei Dezvoltare Strategie. Aceasta directie este o directie fantoma, care de la infiintare nu a avut director si are acum 2-3 salariati.
  Asa se face efiecientizarea Hidroelectrica sau angajarea s-a facut la comanda politica. Se vorbeste ca ati fi in relatii de colaborare cu acest individ.
 • Contracte bilaterale (Miercuri, 29 august 2012, 11:20)

  Marius [anonim]

  Care este probabilitatea ca tribunalul sa hotarasca mentinerea unor contracte bilaterale sau sa dispuna ca Hidroelectrica trebuie sa plateasca penalitati partilor contractante?
 • trei intrebari simple (Miercuri, 29 august 2012, 11:23)

  Mihai Ionescu [anonim]

  1.Intrarea in insolventa a Hidroelectrica si trecerea acesteia in adiministrare judiciara a dus la efecte pozitive pentru aceasta companie ?
  2.Declararea starii de insolventa, atunci cand sunt indeplinite conditiile aratate de lege, este o dispozitie imperativa a legii, fata de care conducerea societatii afectata de insolventa este obligata ?
  3.Daca raspunsul la intrebarea 1. este “da”, atunci efectele pozitive resimtite de Hidroelectrica au influentat semnificativ economia nationala ?
 • Soarta noastra 3 (Miercuri, 29 august 2012, 11:27)

  Dan [anonim]

  8.Incepand cu data de 01.09.2012 pentru activitatea Hidroservurilor exista tarife unice si cote de deviz unice.As dori sa va mentionez cativa timpi necesari ce trebuie sa intre in calculul nomei de timp:timpi necesari pentru incarcare descarcare,timpul operativ, pregatirea si incheierea lucrarii, deservirea tehnica si organizatorica a timpului de munca, odihna si necesitati firesti, intreruperi conditioante de tehnologia si de organizarea productiei etc.Sa nu mai vb ca trebuie tinut cont de conditiile de munca in care se lucreaza care difera de la o centrala la alta.Un electrician sau un mecanic de la o centrala subterana si de complexitate mai mare nu poate fi platit ca unul de la o centrala de suprafata si de complexitate mai mica.Difera conditiile de munca.
  Referitor al cheltuielile indirecte acestea se calculeaza anual potrivit ORDINUL Nr. 1568 din 15.10.2002 pentru aprobarea reglementării tehnice„Ghid privind elaborarea devizelor la nivel de categorii de lucrări şi obiecte de construcţii pentru investiţii realizate din fonduri publice”, indicativ P 91/1-02, care si asa nu are nici o relevanta pentru activiatea de mentenata efectuata in centralele electrice.Nu suntem constructori.
 • Sute de directori (Miercuri, 29 august 2012, 11:39)

  Coman Aurel [anonim]

  Stimate domnule Remus Borza,
  sunt de apreciat eforturile domniei voastre pentru restabilirea normalitatii si legalitatii functionarii celei mai de valoare entitati aflate in patrimoniul statului roman.Succint,va rugam sa aveti amabilitatea sa ne raspundeti la cateva nelamuriri privind managementul si organizarea societatii in cauza:
  -de ce astazi Hidroelectrica SA are in componenta 13 sucursale hidro,cu tot ceea ce inseamna zeci de directori,zeci de consilieri ai directorilor etc.,in conditiile in care pe parcursul existentei sale,societatea a functionat eficient economic si in formatul de sase-sapte sucursale hidro.
  -care este rationamentul aplicat unui management performant,in conditiile in care toti managerii care sau perindat la conducere si au fost partasi la distrugerea acestei societati se afla bine mersi in posturi de conducere-de la directori generali, directori de divizie,economici,comerciali,etc.
  -de ce nimeni din conducerea societatii nu raspunde penal pentru jaful constatat;
  -in ultimii cinci ani de zile,pe criterii strict politice,organigramele societatii au fost "umflate"cu sute de posturi,posturi ocupate in proportie covarsitoare de indivizi fara pregatirea aferenta postului ocupat,si la salarii maximale aferente grilei de salarizare;
  In concluzie,da este necesara o primenire a societatii in conditiile in care toti acesti politruci infiltrati in structurile de conducere si nu numai sa dispara din societate si sa raspunda penal pentru pierderile cauzate societatii.
  Va multumim pentru atentia acordata.
 • Soarta noastra 4 (Miercuri, 29 august 2012, 11:42)

  Dan [anonim]

  9.Ultima problema este legata de faptul ca nu ati rezolvat toate problemele:
  a)nu ati spus nimic de gaurile negre pe care le-au produs retehnologizarile efectuate de firma Escher Wyss alias VAtech actualmente Andritz .Firma care a distrus Hidrocentrala de la Portile de Fier I in curand si pe cea de la Portile de Fier II.Ati spus in raportul dvs ca retehnologizarea de la PF II costa 290,68 mil euro.Eu va spun ca a ajuns la 400 mil euro si nu e gata.Ce mai retehnologizam daca previziunile pentru viitor sunt de seceta?De ce nu se fac modernizari sau reabilitari.Retehnologizarile nu au adus nici o tehnologie de productie inovatoare.De ce nu ne concentram pe ce mai curge in tara asta adica pe Dunare.Auzisem de Portile de Fier III.Adica retehnologizam baraje, MHC unde in cateva ore se termina apa.Ar trebui oprite toate retehnologizarile si gandite investii certe bazate pe niste prognoze clare.
  b)nu ati spus nimic de procesele hidroelectrica cu Hidrosind.Cat de slab s-a aparat Hidroelectrica si cum s-au castigat bani in instante din care firma a fost destul de mult prejudiciata.Imixtiunea hidrosind in conducerea hidroelectrica este cunoscuta si nerezolvata datorita legaturilor dintre o parte a directorilor si hidrosind.
  c)o reorganizare buna ar trebui si la numarul de sucursale erau 8 odata, acum sunt 13.de ce?
  d)numarul exagerat de mare al directorilor, compartimente care nu isi au rostul
  e)sporurile de conducere pentru ce se acorda.au facut ceva exceptional cei care le primesc?

  Cu stima,
  Dan
 • Pleaca ai lor si vin ai nostri. (Miercuri, 29 august 2012, 11:45)

  mircea [anonim]

  Spun asta pentru-ca,observ ca se pune foarte mare accent pe cine suntem" noi"si improscand cu noroi peste tot ce a fost(inclusiv vechii care au fost tot"noi').Se aroga merite actualei"conjuncturi" si pentru lucrarile proiectate si executate inainte de 1989,dar impresia mea este ca se incearca o mare mascarada de a se scoate din circulatie termenul de "baieti destepti",in fapt lucrurile ramanand la fel,cu alta denumire.In fapt d-l Remus Borza executa un ordin de partid care nu implica Guvernul Ponta,cu toate ca atat Guvernul Ponta,ca si toate guvernele post decembriste au raspundere pentru hotia facuta la Hidroelectrica.Hotia sa accentuat dupa anul 2000 cand sau terminat de devalizat bancile(Banca Agricola,Bancorex,Bancoop,etc),initial prin lucrari de modernizare formale(prima a fost Portile de Fier I) si ulterior prin cumparare de en. el. ieftina.Guvernul Nastase a inceput hotia,Guvernul Tariceanu a perfectionat-o,iar Guvernul Boc a continuat-o.Guvernul Ponta da impresia ca schimba modul de capusare a Hidroelectrica SA.
 • angajat (Miercuri, 29 august 2012, 11:49)

  anonim [anonim]

  buna ziua!
  1. de ce nu faceti publice castigurile sindicalistilor!
  2. cand va aparea planul de reorganizare?
  3. va ganditi la raspunderea penala a directorilor din ultimii ani sau inca o data punem batista pe tambal in dulce stil romanesc
  3. sunteti convins ca nu se umfla si acum devizele sau aveti capacitatea de a urmari toate lucrarile care s-au facut de la venirea dumneavoastra
  4. aveti un plan de lucrari care sunt primordiale si daca da care sunt acestea
 • Adaugati pe lista Presdintilor CA si pe Saitoc Dum (Miercuri, 29 august 2012, 11:54)

  Stefania [anonim]

  Saitoc Dumitru(omu' de casa a lui Seres) si inca un diomn omu' de casa a lui Vosganian.
  Asta ca sa fim corecti si sa nu impingem la inaintare doar persoana pusa de PD-L, un specialist remarcabil dealtfel, Tudor Serban(singurul aflat de fapt in subiect din punct de vedere al functiei exercitate).
  2) Eu as vrea sa castig 1600 de euro si chiar va rog domnule Borza sa intreprindeti demersurile de a mi restitui diferenta pana la aceasta suma pentru perioada pe care dvs ati apreciat ca acesta a fost venitul mediu in Hidroelectrica.
  in consecinta va rog sa incetati sa manipulati opinia publica avansand cifre care nu au acoperire in realitate decat pentru foarte, foarte putini angajati ai Hidfroelectrica(mai precis Directorii si unii sefi de serviciu).
  3) Sa se recupereze prejudiciile cauzate de contractele semnate cu baietii destepti de la cei care le-au semnat si nu pe spinarea angajatilor loiali aui Hidroelectrica.
  Si nu uita ca unii saraci ca mine au infinit mai putin de pierdut in viata asta de obida decat dumneata, sa nu uiti niciun moment asta fiindca gesturile oamenilor disperati tin demult prima pagina a ziarelor din tara asta tinuta in inapoiere de clasa politica bolsevica catarata la putere dupa lovitura de stat din '89.
 • Investitii Sebes (Miercuri, 29 august 2012, 11:55)

  Alro II [anonim]

  Se mai continuua lucrarile de la " LAC REDRESOR SEBES"?
 • Tineri salariati (Miercuri, 29 august 2012, 12:00)

  Marius Fratila [anonim]

  Domnule Borza in locul dumneavoastra mi-as face probleme in ceea ce inseamna angajatii tineri din tesa care, majoritatea, castiga sub 2500 lei lunar. Acesti tineri rezolva sarcinile de serviciu mult mai rapid si sunt eficienti spre deosebire de restul angajatiilor de peste 40 ani care nu au invatat sa foloseasca calculatorul. Ce o sa faceti in aceasta privinta? Vi se pare normal ca un tanar de 30 ani sa suporte niste sefi ori directori care abia pot face acordul intre subiect si predicat? Va intreb asta deoarece eu doresc sa plec din acestea companie unde nemunca ingamfarea celor care nu sunt calificati dar si salariul mizerabil constituie un job pe care eu nu mi-l mai doresc. E inadbisibil ca un tanar care are 5 ori 10 ani de experienta sa aiba cunostinte mai mari decat ale propriului director!
 • Salarii omunicate eronat catre publicul larg (Miercuri, 29 august 2012, 12:13)

  Dum Dragos [anonim]

  Buna ziua,

  Va rog sa precizati de ce ati anuntat in presa ca salariul mediu in Hidroelectrica este de 1643 Euro, nespecificand daca vorbiti de brut sau net, cand in raportul dumneavoastra la paginile 472-473 este evidentiata suma de 1643 Euro/luna/angajat ca reprezentand cheltuiala totala a firmei "incluzând atât costurile cu
  salariile, indemnizaţiile, sporurile şi alte elemente asimilate, contribuţia angajatorului la asigurările sociale cât şi costurile cu formarea
  profesională"? Oare nu e nicio diferenta intre cheltuiala firmei si salriu?
 • Insolvenţa HE (Miercuri, 29 august 2012, 12:14)

  Danelius [anonim]

  1. Aţi spus Dle. Borza că pierderile HE în perioada 2006-2012 au fost de 1,1 miliarde euro şi aţi identificat un număr de 8 sau 9 cauze printre care: managementul defectuos, seceta, contractele cu băieţii deştepţi, contractul colective de muncă şi altele. Referitor la ultima cauză, aţi avansat şi anumte cifre. Întrebare: puteţi spune care este ponderea fiecarei cauze în pierderile de 1,1 mld euro? Aştept de la dvs date de genul: contracte cu băieţii deştepţi au o pondere de 25 %, seceta 9,7% contractul colectiv de muncă 5,2%. ceva de genul ăsta.
  2. Printre sporurile pe care le menţionaţi există şi unul numit "spor de conducere" şi are valoarea între 5 şi 95 %. Acest spor se dădea doar conducătorilor de locuri de muncă gen : şef serviciu, şef CHE, Directori etc... Deci, pe lângă faptul că aceşti angajaţi au salariile cele mai mari din colectivele respective (şeful de serviciu, birou etc) aceştia mai primesc un nou bonus pentru acelaşi lucru care îl desfăşoară, acela de coordonare a activităţii unor angajaţi. Întrebare: Cum vă gândiţi să corectaţi această situaţie anormală? zic eu.
 • Achizitii si lucrari de mentenanta ??? (Miercuri, 29 august 2012, 12:22)

  Dum Dragos [anonim]

  Domnule Borza,
  In ce masura ati analizat modalitatea, preturile si firmele de la care s-au facut achizitiile pentru sucursalele Hidroelectrica si lucrarile de mentenanta pentru malurile lacurilor, cladiri, canale de fuga si aductiune, spatii administrative, etc. Nici sultanul Bruneiului nu ar plati astfel de sume. Oare cata spaga ia lunar o gasca de directori dintr-o sucursala ?
 • Pret energie piata reglementata (Miercuri, 29 august 2012, 12:30)

  Andreea [anonim]

  Ce raspuns v-a dat ANRE-ul la solicitarea dvs de marire a pretului la energia pe care o vinde HE pe piata reglementata? Dar la solicitarea referitoare la reducerea cantitatii de energie vanduta pe aceasta piata, tinand cont ca e seceta?
  Oare care e diferenta intre baietii destepti si statul roman? Care baga mai tare fima in faliment? Cine a marit de 4 ori pretul la apa in an de seceta si cine a diminuat pretul la energia vanduta pe piata reglementata si a marit cantitatea de energie?
 • CAUZE INSOLVENTA (Miercuri, 29 august 2012, 12:30)

  CORY [anonim]

  Avand in vedere ca insolventa reprezinta incapacitatea debitorului de a-si plati datoriile si tinand cont ca societatea, conform situatiilor financiare, are un grad rezonabil de acoperire a cheltuielilor prin venituri, va rog sa specificati cauzele insolventei (eliminand invocarea marimii cheltuielilor - intrucat sunt acoperite de venituri), adica eventuale venituri neincasate care ar putea cauza incapacitatea platii datoriilor sau o eventuala structura dezechilibrata pe surse de finantare (pentru investitii, cheltuieli curente, etc.)
 • insolventa (Miercuri, 29 august 2012, 12:37)

  Gabriel [anonim]

  Domnule Borza, daca la consiliul creditorilor bancile vor solicita declararea falimentului ce veti face? Veti declara Hidorelectica falimentara si o veti vinde?
 • stimate domnule avocat dr. (Miercuri, 29 august 2012, 12:38)

  popescu ion [anonim]

  stimate domnule av. dr., doriti sa priviti dincolo de statistica si sa descoperiti ca salariul mediu e realizat intre anumiti angajati si ceilalti angajati ai companiei? mai bine spus doi angajati care indeplinesc aceeasi functie au salarii de baza diferite acordate discretionar de catre cei abilitati. poate ca stabilirea unei grile salariale care sa tina cont de munca prestata si nu de relatia cu sefii ar fi mult mai realista...
 • intrbari (Miercuri, 29 august 2012, 13:03)

  hidromegawattul [anonim]

  1.cand aprobati plata orelor suplimentare al angajatilor din exploatare?
  2.cand aprobati completarea cu personal de exploatare la centralele cu deficit de personal?
  3.cand dispuneti includerea in conducerea tehnica, a celor doi fosti directori ing. Oprea Traian,ing.Draghici Ion marginalizati in ultima perioada?
 • Experienta similara (Miercuri, 29 august 2012, 13:18)

  Voinic Tanasescu Ion [anonim]

  Stimate domnule avocat
  1. Mentionati va rog 3 societati cu cifra de afaceri similara Hidroelectrica pe care societatea dvs a reusit sa le redreseze
  2. Mentionati va rog daca cunoasteti un caz similar in lume cu ceea ce se intampla la Hidroelectrica SA

  PS Sugestie. Transmiteti va rog Tuturor salariatilor un mesaj de incredere, pentru ca invrejbirea TESA cu cei direct productivi si a Managementului cu palmasii nu va duce la Incredere in dvs , dimpotriva. Succes
 • Insolventa si interese ascunse (Miercuri, 29 august 2012, 13:20)

  Dans [anonim]

  Ce rost are denigrarea Hidroelectrica si a salariatilor sai in conditiile in care ati spus ca 90% din problemele societatii sunt cauzate de contractele cu baietii destepti si alte procente bune de contactele cu Hidroconstructia, Romelectro si altele? Nu cumva prin aceste demersuri erodati iremediabil credibilitatea firmei? Un management defectuos al dvs. in aceasta perioada poate atrage raspunderea penala a administratorului judiciar.
 • Ingineri VS Tesa (Miercuri, 29 august 2012, 13:23)

  Dan [anonim]

  Buna ziua.
  Domnul Borza, ati anuntat ca in urma insolventei, va fi afectat decat personalul TESA.
  Am o nelamurire. In ultimul timp au fost angajati tineri Ingineri dintre care unii au ajuns sa lucreze la birouri, iar altii in tura, in exploatare. Dar toti inginerii sunt considerati Tesa.
  Cum se va face departajarea si cum vor fi cei care lucreaza in tura afectati de insolventa?


  Si inca un subiect delicat pe care as vrea sa il detaliati.
  Ati afirmat ca se vor face cercetari si vinovatii pentru incheierea contractelor dezavantajoase pentru Hidroelectrica vor fi gasiti si trasi la raspundere. Dar inafara sa aruncati cu noroi in angajatii cu asa presupusele salarii exorbitante, NU ati zis nimic. Nu exista vinovati? Sau nu se vor a se gasi?
 • Ultimii (Miercuri, 29 august 2012, 13:48)

  maria [anonim]

  Buna ziua!
  Ati spus mai devreme ca in ceea ce priveste restructurarea personalului primii plecati vor fii cei care au fost angajati politic, adica ultimii veniti primii plecati? Cum puteti stabili competenta profesionala a ultimilor angajati ? Cei mai multi sunt tineri, credeti dvs. ca cei mai in varsta sunt mai competenti? La o evaluare profesionala poate multi din cei vechi ar fi sub nivelul ultimilor veniti indiferent de modul in care au fost angajati si costurile salariale sunt mult mai mari.
 • S.O.S (Miercuri, 29 august 2012, 16:07)

  Om [anonim]

  Desi tema acestui dialogul este:
  "cauze (trecute) si consecinte (prezente) ale insolventei Hidroelectrica "
  as dori sa va atrag atentia asupra unor cauze - prezente si consecinte - viitoare, referitoare la turbinele hidroenergetice.

  1. Puteti solicita reanalizarea intregii documentatii tehnice aferente Contractului de achizitie uleiuri minerale ,al Hidroelectrica? ( Atentie ... la uleiurile de turbina ! )

  2. In cazul in care depun Contestatie,oficial , pe canale de comunicare interne , ca avocat imi puteti acorda sprijin ? Mi se va asculta punctul de vedere ?

  Cuvinte cheie: cenzura, presiune psihologica, presiune politica
 • capusele sindicale (Vineri, 31 august 2012, 11:25)

  gheorghe [anonim]

  Cand considerati ca este posibila scoaterea din joc a echipei Sulea&Aurariu,mai influenta decat echipele manageriale din sucursale,partial subordonate acesteia?Exista pareri ca multi directori de sucursala au fost promovati/demisi la propunerea lor,deci le sunt datori,decontandu-le diurne considerabile la Bucuresti si acordandu-le salarii si sporuri mari acasa.Cat costa "intretinerea"celor doi?Care este eficienta muncii lor?Va asigur ca influenta sindicala este comparabila cu cea politica.
 • @salariati (Sâmbătă, 1 septembrie 2012, 13:19)

  Gingis [anonim]

  Dragi salariati ai hidroelectrica, va anut pe aceasta cale ca sunt foarte multi romani bine pregatiti si oricand doriti puteti elibera posturile pe care le ocupati abuziv in domeniu si sa optati pentru alte posturi unde vreti voi, eventual mai bine platite. Trebuie sa stiti ca salariul care voua nu va convine si care creste factura la curent, este dorit de foarte multa lume si vreau sa-ti spun ca daca noi ceilalti stam acasa sambata, duminica, stam degeaba, pentru ca nu avem cu ce sa profitam de timpul liber din cauza saracie extreme in care traim. Daca vreti timp liber putem face schimb oricand si pot dovedi pregatirea mea, dar asta doar intr-um mediu fara pile si ralatii. Am incercat de multe ori sa imi gasesc un post la Hidroelecrica si in alte institutii ale statului, dar raspunsul a fost invariabil acelasi..."Nu sunt posturi disponibile"


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by