Banca de stat a Chinei ICBC a semnat joi cu Airbus un contrat de achizitie a 50 de avioane, in valoare de 3,5 miliarde de dolari, in prezenta cancelarului german Angela Merkel, primita la Beijing de premierul chinez Wen Jiabao, anunta agentia China Noua, preluata de AFP.

Cancelarul german se va deplasa vineri in orasul chinez Tianjin (nord) pentru a vizita uzina de asamblare a Airbus, in conditiile in care China si Germania, primii doi exportatori mondiali, doresc sa-si aprofundeze relatiile comerciale.

Aceasta comanda a fost anuntata in ciuda opozitiei radicale a Bejingului fata de taxa pe dioxid de carbon impusa de Uniunea Europeana asupra emisiilor poluante ale transportatorilor aerieni.

Aceasta taxa a determinat Beijingul, la inceputul anului, sa refuze aprobarea unor comenzi din partea companiilor chinezesti pentru 45 de Airbusuri (10 superjumbo A380 si 35 avioane de cursa lunga A330).

ICBC este cea mai mare banca mondiala in termeni de capitalizare bursiera.

In acest context, premierul Wen Jiaobao a precizat ca investitiile chineze in Uniunea Europeana vor continua.

"Criza datoriilor europene a continuat recent sa se agraveze, provocand puternice ingrijorari in sanul comunitatii internationale. Sincer, sunt de asemenea ingrijorat", i-a spus Wen Angelei Merkel.

"Sunt doua preocupari principale: mai intai, de a sti daca Grecia va parasi zona euro. Mai departe, de a sti daca Italia si Spania vor lua masurile necesare de redresare complete", a subliniat seful guvernului chinez.

Angela Merkel i-a detaliat omologului sau chinez masurile pe care le vor lua tarile europene pentru a invinge criza, insistand asupra "vointei politice absolute" de intarire a monedei unice europene.

"Faptul ca am auzit aceste lucruri mi-a intarit speranta. Dar trebuie sa o spun cinstit ca aplicarea acestor masuri nu va fi un lung fluviu linistit", a comentat Wen Jiabao.