In perimetrele aeroportuare vor fi introduse sisteme de identificare a placutelor de inmatriculare, care vor permite o corespondenta electronica imediata in sensul de a verifica daca sunt sau nu activitati gen pirat de taximetrie, a anuntat Ministerul Transporturilor. Aceasta este una dintre propunerile discutate in cadrul unei intalniri desfasurate la Ministerul Transporturilor in vederea imbunatatirii masurilor de securitate in perimetrul aeroportuar. Intalnirea a avut loc la doar o zi dupa ce premierul Victor Ponta a cerut o informare cu privire la imprejurarile care au facut posibila tragedia careia i-a cazut victima studenta japoneza Yurika Masuno. Ponta a cerut si propuneri urgente de masuri privind situatia din Aeroportul Otopeni.

Prezent la intalnire, secretarul de stat Valentin Preda a spus ca sunt necesare modificari in legislatia actuala pentru ca "se pare ca este blanda in acest domeniu".

  • "Vom forma echipe mixte de jandarmi, reprezentanti ai structurii de paza si protectie din cadrul MAI. Vom avea patrule mixte care vor actiona in trei schimburi, si astea sunt niste propuneri pe termen scurt. Vor fi introduse, de asemenea, sisteme de identificare a placutelor de inmatriculare, care vor permite o corespondenta electronica imediata in sensul de a verifica daca sunt sau nu activitati gen pirat de taximetrie si astfel vom putea interveni in mod operativ, sa starpim odata flagelul care este unul nemaiintalnit in practica europeana", a spus Valentin Preda.
  • "Legislatia se pare ca este blanda in acest domeniu si avem in vedere sa efectuam propuneri si modificari legislative pentru a interveni mult mai drastic". Preda a precizat ca daca firmele de paza din perimetrul aeroportuar nu isi respecta obligatiile se va merge pana la rezilierea contractelor acestora. Aceste masuri se extind la nivelul tuturor aeroporturilor si garilor principale", a adaugat secretarul de stat.

La intalnire au participat Valentin Preda, Secretar de Stat in MTI, Doru Dumitrescu, Subsecretar de Stat in cadrul MAI, reprezentanti ai Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, Inspectoratului General al Politiei Romane, Directiei Politiei Transporturi, Directiei Politiei Rutiere, Directiei Ordine Publica, Jandarmeriei Romane, Politiei de Frontiera, Serviciului Roman de Informatii, firmei de paza SC Romprest Security SRL, cat si

reprezentanti ai asociatiilor de taximetrie.