Exxon Mobil International Limited si OMV-Petrom vor investi in perioada imediat urmatoare pana la un miliard de dolari in Romania, a anuntat miercuri premierul Victor Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.

"Am avut o intalnire cu reprezentanti ai unor mari companii, Exxon Mobil, OMV, si in perioada imediat urmatoare vor continua investitii majore in Romania, de pana la un miliard de dolari", a precizat seful Executivului.

Conducerea celor doua companii s-a intalnit recent cu primul ministru si cu presedintele Traian Basescu, care a afirmat ca este bucuros ca cele doua companii isi mentin intentiile de explorare si exploatare a resurselor energetice de la Marea Neagra.

La inceputul sedintei de guvern de miercuri, primul ministru a precizat ca o alta investitie de 500 de milioane de euro a Petrom va intra in functiune pana la sfarsitul acestei luni.

Cel mai probabil Victor Ponta s-a referit la centrala de la Brazi, care a intrat in operare comerciala la inceputul lunii august.

"Incepand cu 1 august 2012, centrala poate livra pe baze comerciale electricitate in sistemul national, in functie de conditiile de pe piata de electricitate si cadrul de reglementare din Romania. Cu o capacitate de 860 MW si investitii de peste 500 milioane de euro, centrala de la Brazi reprezinta cel mai mare proiect privat greenfield de generare de electricitate din Romania din ultimii douazeci de ani. Prin functionare la capacitate maxima, centrala ar putea acoperi circa 8-9% din piata de electricitate", preciza atunci Petrom, intr-un comunicat transmis BVB.

In acest context, primul ministru a notat succesul operatiunii de emisiune de euro-obligatiuni de marti, afirmand ca banci mari precum Deutsche Bank, JPMorgan sau BNP ParisBas au suprasubscris aceasta emisiune.

"Este un semn pozitiv pentru noi ca guvern, pentru Romania ca economie (...) care vine de unde poate ne asteptam mai putin, din zona pietelor financiare", "extraordinar de bine venit in aceasta perioada dificila nu numai pentru Romania, ci si pentru Europa".

Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filiala a companiei Exxon Mobil, impreuna cu Petrom, au inceput in decembrie 2011 forajul de explorare la sonda Domino1, prima sonda de explorare in ape de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre, potrivit agentiei Mediafax.

OMV Petrom si Exxon Mobil Exploration and Production Romania au anuntat pe 22 februarie ca au facut o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.