Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, joi, ca va discuta cu reprezentantii bancilor private din Romania in scopul obtinerii de sprijin financiar pentru Oltchim la plata salariilor restante si la asigurarea capitalului de lucru pe o perioada de o luna, pana la privatizarea societatii, relateaza Agerpres.

"Statul nu poate sa dea bani societatii comerciale, dar poate sa gaseasca solutii, sa aduca la discutii bancile din Romania cu managementul societatii astfel incat sa le poata asigura surse de finantare pentru capitalul de lucru undeva la 10-15 milioane de euro pana la privatizare. Inclusiv salariile, se platesc salariile restante si capitalul de lucru normal pentru o luna de zile. Luni, noi avem o intalnire cu toate bancile din Romania pentru a discuta cu ei si a gasi solutiile de finantare pentru Oltchim", a declarat ministrul Chitoiu, dupa intalnirea avuta la Palatul Parlamentului cu reprezentanti ai companiei.

Chitoiu a explicat ca statul va actiona ca un fel de intermediar intre Oltchim si banci precizand ca "noi o sa cautam o solutie din punct de vedere al negocierilor cu bancile comerciale din Romania pentru a le asigura finantarea capitalului de lucru. Adica suntem un fel de intermediar. In negocierile cu bancile vom vedea ce garantii solicita din partea statului sau din partea societatii comerciale pentru a asigura sumele de bani necesare finantarii capitalului de lucru".

Ministrul Economiei a mai declarat ca nu exista un plan de rezerva in cazul in care nu va gasi sprijin la banci, dar a precizat ca nu va exista o noua amanare a termenului de privatizare a societatii: "Nu avem in vedere nicio amanare, suntem in termenele prevazute in documentele cu FMI. Conditia de privatizare e de a vinde Oltchim, Arpechim si investitorul daca doreste sa cumpere si rafinaria Arpechim de la OMV Petrom".

Liderul de sindicat de la Oltchim, Mihai Diculoiu, a declarat joi ca ministrul Economiei a asigurat ca va obtine in 5 zile sprijinul financiar mentionat pentru salariile restante si pentru capitalul de lucru. "Apelul nostru e sa intrerupem aceste proteste care nu dau bine in aceste conditii catre potentialii investitori si in conditiile in care avem aceasta garantie. In cazul in care in termenul de 5 zile nu se reia functionarea mentionata si nu se acorda salariile restante vom relua aceste proteste", a spus Diculoiu.

Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, a declarat si el pentru Agerpres ca Guvernul din care face parte doreste privatizarea Combinatului Oltchim, si nu lichidarea acestuia.

Totodata, Pop a dat asigurari ca in maximum sapte zile problemele de la Oltchim vor fi rezolvate, potrivit sursei citate.

"In termen de maxim sapte zile se rezolva problemele din zona Oltchim. Vom avea un plan de masuri absolut necesar pentru a face o privatizare de succes", a afirmat Pop, inainte de inceperea intalnirii de la Palatul Parlamentului cu reprezentantii Oltchim.

El a adaugat ca in planul de masuri al Guvernului nu sunt prevazute restructurari.

Aproximativ 300 de salariati ai S.C. Oltchim S.A au protestat, joi, in curtea combinatului, solicitand demisia actualului lider de sindicat, Mihai Diculoiu, pe motiv ca nu le reprezinta interesele.

Salariatii au protestat spontan, nu sunt membri de sindicat si sunt nemultumiti de modul cum au fost tratati de conducerea sindicatului.