Doi giganti europeni ai apararii,compania britanica BAE Systems si firma rivala EADS, sunt in discutii pentru o posibila fuziune, miscare ce ar putea sa creeze a doua cea mai mare companie aerospatiala si de aparare din lume, informeazapresa din Marea Britanie.

"Ambele companii vor opera ca un singur grup prin egalizare si alte acorduri, insa vor fi listate separat" pe burse, a afirmat BAE intr-o declaratie.

In noua potentiala companie, BAE va detine 40% si EADS 60%.

Conform The Telegraph, daca fuziunea va reusi, cele doua companii vor avea vanzari cumulate de 60 de miliarde de lire sterline, vor avea in jur de 220.000 de angajati in intreaga lume si vor fi cel mai important furnizor al Europei din domeniul militar.

BAE si EASD au spus ca o fuziune "ofera perspectiva unor beneficii semnificative pentru clientii si actionarii ambelor companii".

EADS, un consortiu format din producatori fracezi, germani si spanioli din sectorul aerospatial si de aparare, este proprietarul producatorului de avioane Airbus. Acesta are o valoare de piata de 18,6 miliarde de lire sterline (sau 23,2 miliarde de euro), in timp ce BAE este estimata la 11,8 miliarde de lire.

Guvernul britanic a avertizat ca orice acord trebuie sa asigure ca interesele nationale sunt protejate. Guvernul detine o asa numita "actiune de aur" la BAE, care ii da drept de veto daca exista dovezi ca interesul public este amenintat.

Pentru ca de obicei BAE plateste actionarilor o proportie mai mare din veniturile sale decat EADS, EADS va trebui sa plateasca 200 milioane de lire sterline catre actionari inaintea finalizarii fuziunii.

Dupa primele vesti privire la o posibila fuziune, actiunile BAE au crescut puternic, cu 10%, in timp ce actiunile EADS au scazut cu peste 10%.

Rivalul american al EADS, Boeing, a raspuns ca fuziunea ar putea creste prezenta europenilor in SUA pentru BAE, care activeaza pe piata din SUA.