Comisarul european, Dacian Ciolos, sustine ca prin reforma Politicii Agricole Comune (PAC) nu doreste sa apere un model unic de politici care sa fie impus statelor membre. "Vor fi niste orientari, dar vor fi suficient de largi ca Romania sa-si gaseasca spatiu de manevre. Aceasta presupune ca in paralel cu acest proces de discutii sa se stabileasca la nivel national care este directia pe care s-o ia agricultura din Romania", a declarat Cilos la conferinta Mediafax Talks about Agriculture. Potrivit acestuia, este nevoie de o regionalizare administrativa in Romania cat mai rapida, fiind utila si pentru politica agricola care va fi aplicata din 2014. "Cred ca o abordare regionala ar fi utila", a spus Ciolos.

"In Romania, cred ca este important ca pe viitor, in urmatorii 10-15 ani, sa existe o abordare regionala combinata cu o abordare nationala, tinand cont de structurile specifice din agricultura pentru ca modelul unic nu i se potriveste. Ar fi utila o decizie rapida privind regionalizarea administrativa a Romaniei nu numai pentru o politica regionala ci si pentru politicile agricole si de dezvoltare rurala", a spus Ciolos.

Potrivit acestuia, Romania trebuie sa-si stabileasca din timp directia pe care vrea sa o ia in viitor si nu de pe un an pe altul.

Ciolos a mai spus ca un alt punct important este consolidarea institutionala prin crearea cat mai rapida a camerelor agricole. Potrivit comisarului european, aceste camere agricole pot "sa compenseze schimbarile frecvente de ministri pentru ca fara voia lor exita rupturi de ritm". "Camerele acestea ar putea asigura rolul de asigurator al politicilor, un fel de garant, pot asigura un dialog structurat si maturizat cu autoritatile statului", a adaugat Ciolos. Ca aceste camere agricole sa fie eficiente este important sa se evite imixtiunea politicului, mai considera comisarul european. Potrivit comisarului, aceste camere trebuie infiintate cat mai rapid pentru a beneficia de fondurile europene care vor fi alocate din 2014 prin programul de dezvoltare rurala. "Agricultorii vor avea dreptul la sustinere financiara pentru consulanta si acestia pot sa contracteze cu o structura precum camerele agricole. Acestea vor avea obligatia de a asigura consultanta. De aceea mi se pare ca orice luna pierduta risca sa slabeasca capacitatea acestor camere de a se

consolida", a mai spus Ciolos. Legea privind camerele agricole a fost adoptata in luna iunie in Parlament.

In alta ordine de idei, Ciolos a precizat ca agricultorii ar trebui sa urmareasca oportunitatile de export in state din afara UE. Potrivit comisarului, exista o serie de negocieri intre UE si aceste state pentru acorduri de liber schimb. "Ar fi interesant ca lumea sa se uite si la aceste acorduri de liber schimb. Exista acorduri cu Coreea de Sud care este importator net, incepem cu Japonia care iar este importator net. Avem cu Ucraina, avem anumite facilitati cu Rusia, e in finalizare un acord cu Canada, cu tarile din bazinul mediterranean".