Peste 250 de persoane protesteaza, vineri la pranz, in fata combinatului Mechel din Campia Turzii, solicitand sa nu fie inchisa fabrica si sa fie pastrate locurile de munca. Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, aflat in vizita la Campia Turzii, a declarat ca spera ca in decurs de o saptamana sa poata fi adus un investitor care sa creeze locuri de munca pentru aceasta zona, relateaza Mediafax.

Protest la Campia Turzii

Peste 250 de persoane s-au adunat vineri la amiaza in fata combinatului Mechel din Campia Turzii. Protestatarii poarta pancarte pe care scrie "Unitate, solidaritate", "Vrem sa muncim, nu sa cersim", "Nu corporatia face legislatia", "Vrem fapte, nu vorbe", "Romania, trezeste-te", "Salvati metalurgia romaneasca", "Sa salvam Campia Turzii, sa salvam viitorul copiilor nostri", arata Mediafax.

Protestatarii fluiera si striga "Afara, afara, cu rusii din tara", "Romania, nu mai fi colonie FMI", "In Campia sa lucram, orasul sa-l aparam", "Sansa noastra, unica, nu ne inchideti fabrica".

Membrii sindicatului de la combinatul din Campia Turzii au adresat un apel conducerii grupului Mechel, solicitand sa respecte angajamentele asumate la privatizarea combinatului pentru a se pastra locurile de munca existente.

"Va solicitam sa stopati imediat atat concedierile colective, cat si dezafectarea utilajelor functionale din intreprindere. De asemenea, va solicitam sa reporniti imediat sectiile de productie care sunt inca functionale si sa le asigurati cu comenzi pentru a produce la intreaga lor capacitate", se arata in apel.

De asemenea, sindicalistii cer autoritatilor sa se implice pentru atragerea de investitori in zona, pentru acordarea de facilitati acestora si pentru crearea de noi locuri de munca. Sindicalistii mai cer verificarea respectarii clauzelor din contractul de privatizare, dar si declararea municipiului Campia Turzii ca zona defavorizata.

Participantii la protest vor porni intr-un mars de la combinat pana la Casa de Cultura din municipiu.

Totodata, la protest a ajuns si Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

La actiunea de protest, la care iau parte reprezentanti ai mai multor confederatii sindicale din Romania si care are loc in contextul disponibilizarilor colective de personal de la combinatul Mechel, sunt asteptate aproximativ 1.000 de persoane.

Liviu Pop: Speram sa aducem la combinatul Mechel o investitie care sa creeze locuri de munca in zona Campia Turzii/ A fost respectat contractul de privatizare

Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, se afla vineri, la Campia Turzii, fiind invitat de catre prefectul judetului Cluj, Ioan Vuscan, senatorul Alexandru Cordos si reprezentantii Sindicatului "Industria Sarmei" Campia Turzii, pentru a fi alaturi de ei la miting. Ministrul Pop le-a spus protestatarilor ca "speram ca in maxim o saptamana sa aducem o investitie care sa creeze locuri de munca in zona Campia Turzii". Acesta a precizat ca nu le cere protestatarilor sa nu iasa in strada intrucat este dreptul acestora sa isi exprime nemultumirile, informeaza Mediafax.

Potrivit Agerpres, dupa o intalnire cu sindicalistii, Pop a afirmat ca, in cazul combinatului Mechel Campia Turzii, contractul de privatizare a fost respectat si ca din acest punct de vedere patronii rusi nu mai au nicio problema.

"Am avut o informare vizavi de ceea ce am facut la nivel de guvern pentru Campia Turzii, ce a facut autoritatea prefectului si autoritatea locala. In acest sens am prezentat celor de le sindicate faptul ca verificarea contractelor de privatizare a Mechel Campia Turzii nu are niciun punct care sa prezinte o problema, deci este un contract respectat, inclusiv anexele acestui contract, care au fost respectate pe perioada de cinci ani, fapt pentru care in zona respectiva nu mai avem ce sa facem", a mentionat Liviu Pop, dupa intalnirea pe care a avut-o la Campia Turzii cu sindicalisti si cu autoritatile judetene.

El a adaugat ca guvernul incearca rezolvarea problemei de la Mechel Campia Turzii, actionand in mai multe directii: "am avut o intalnire cu ambasadorul Rusiei, care mi-a garantat doua elemente foarte importante: o intalnire cu cei patru directori ai Mechel Romania, undeva la finalul saptamanii viitoare, iar cu patronul companiei, cu finantatorul rus, o intalnire la finalul lunii septembrie-inceputul lunii octombrie, in functie de programul acestuia, pentru a veni in Romania si a ne spune care este proiectul companiei vizavi de Romania si de cele patru puncte foarte importante".

Ministrul pentru Dialog Social a adaugat ca, in acelasi timp, a fost construita "o prima solutie alternativa pentru disponibilizatii de la Campia Turzii".

"Se scrie deja un proiect la nivelul AJOFM Cluj, un proiect care pana pe 25 septembrie trebuie depus la Comisia Europeana. Am delegat un consilier personal pentru acest proiect la nivelul AJOFM Cluj, pentru a da o mana de ajutor colegilor de aici si a se face mult mai rapid, in asa fel incat de la 1 octombrie deja sa se intre pe finantare si la nivelul zonei Campia Turzii - Turda sa se creeze o intreprindere sociala care va avea undeva la 250 de angajati, angajati care deja vor fi proprietarii, daca putem spune asa, ai unor utilaje si vor avea contracte cu companiile din Europa. Este un prim pas pentru a salva locurile de munca sau a crea o alternativa", a mentionat Liviu Pop.

Disponibilizari la Mechel

Mechel Campia Turzii a inceput, in luna iunie, disponibilizarea colectiva a 800 de angajati, in trei etape, procesul urmand sa se incheie in septembrie. Astfel, la Mechel Campia Turzii ar urma sa mai ramana doar 238 din cei 1.050 de angajati.

Sindicatul de la Mechel Campia Turzii i-a cerut premierului Victor Ponta, intr-o scrisoare, ca prin intermediul institutiilor statului sa monitorizeze activitatea combinatului si sa stopeze taierea si instrainarea utilajelor, pentru evitarea inchiderii acestuia.

Ulterior, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, anunta, la Campia Turzii, unde a participat la sedinta Comisiei de Dialog Social convocata de Prefectura Cluj pentru analiza situatiei de la combinatul din municipiu, ca Guvernul va analiza contractul incheiat in anul 2003 pentru privatizarea combinatului Mechel Campia Turzii, in conditiile in care exista "semne de intrebare" legate de acest document, care nu ar fi fost respectat.

Prefectul judetului Cluj, Ioan Vuscan, a acuzat actionariatul rus al companiei Mechel ca a urmat o strategie bine pusa la punct, pentru a se retrage din zona, si a adus combinatul de la Campia Turzii - "perla siderurgiei" - in situatia de a fi inchis.