UPDATE Privatizarea Oltchim a fost amanata

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 17 septembrie 2012, 12:09 Economie | Companii


Dan Diaconescu incearca sa blocheze privatizarea Oltchim
Foto: Agerpres
Termenul limita pentru depunerea ofertelor in vederea privatizarii Oltchim a expirat luni, la ora 12.00. Au fost depuse patru oferte de catre Aisa, Chimcomplex, PCC si Dan Diaconescu. PCC este actionarul minoritar de la Oltchim cu un pachet de 18,318%, Chimcomplex este o firma din grupul Serviciile Comerciale Romane (SCR), controlat de omul de afaceri Stefan Vuza, Aisa Invest este controlata tot de Stefan Vuza, iar Dan Diaconescu este realizator TV si politician. • UPDATE 14.00  Privatizarea Oltchim a fost amanata pana pe 21 septembrie, dupa ce Dan Diaconescu a cerut in instanta suspendarea procesului. Alte doua cereri de amanare au fost depuse de Gazprom si Pegamont Romania. Aceste cereri au aparut dupa ce Dan Diaconescu a atacat in instanta o hotarare a Adunarii Generale a Actionarilor de la Oltchim privind actualizarea creantei AVAS cu dobanzile aferente.
 • Gazprom a cerut amanarea cu doua saptamani a privatizarii deoarece doreste sa analizeze efectele pe care le pot avea asemenea litigii.
 • Pegamont a cerut amanarea cu 45 zile in vederea finalizarii negocierilor cu OMV pentru cumpararea Arpechim
 • Dan Diaconescu a depus o cerere pentru emiterea unei ordonante presedintiale in vederea suspendarii privatizarii Oltchim. Primul termen de judecata este 24 septembrie. Diaconescu a mai depus si o cerere de suspendare a procedurii, primul termen fiind 7 ianuarie 2013.
 • Noul termen limita pentru depunerea ofertelor de privatizare este 20 septembrie, licitatia urmand sa aiba loc pe 21 septembrie.
In cursul zilei de marti, 18 septembrie, ar fi trebuit sa aiba loc licitatia.

Pana vineri, 14 septembrie, caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim a fost cumparat de 13 investitori.

SC Aisa Invest este controlata indirect de omul de afaceri Stefan Vuza si administreaza grupul de firme Serviciile Comerciale Romane (SCR)

Stefan Vuza are o avere estimata de Top 300 Capital, editia 2011, la 100-110 milioane de euro. Milionarul controleaza grupul industrial Serviciile Comerciale Romane (SCR) din care fac parte AISA Invest Cluj-Napoca (servicii comerciale), Uzuc Ploiesti (furnizor de echipamente industriale), Chimcomplex Borzesti (combinat chimic), Somes Dej (producator de hartie), Caromet Caransebes (constructii metalice), Iasitex Iasi (industria textila), Nova Textile Pitesti (industria textila), Sinterom Cluj-Napoca (componente auto), Contactoare Buzau (echipamente electrice) si INAV Bucuresti (institut de cercetare).

In ceea ce priveste PCC, saptamana trecuta, au aparut in presa acuzatii potrivit carora ar exista o intelegere intre aceasta companie si Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a negat in numele sefului OPSPI aceasta informatie. "Este o minciuna care s-a difuzat ieri pe un post de televiziune si care il implica pe dl. Vulpescu. Acesta nu a semnat niciun act cu PCC si ii va actiona in judecata pe cei care au publicat acesta enormitate. Eu am venit aici sa va spun ca procesul de privatizare de la Oltchim va fi supertransparent, va pot spune ca sunt 12 companii care au cumparat caietul de sarcini din care patru isi manifestau inca din iarna interesul pentru Oltchim", a precizat Pop.

Dan Diaconescu a anuntat in urma cu o saptamana ca vrea sa cumpere combinatul Oltchim, impreuna cu si pentru poporul roman, pentru a-l salva din mana "ciocoilor". "Incerc sa cumpar Oltchim, dar nu singur, nu doar eu. Impreuna cu toti telespectatorii dumneavoastra, cu ai mei, cu poporul, cu toti oamenii care vor sa subscrie la acest act", a declarat Diaconescu la Romania TV.

Dan Diaconescu nu s-a oprit aici. A cumparat rapid niste actiuni la Oltchim si a atacat in instanta o hotarare a Adunarii Generale a Actionarilor de la Oltchim privind actualizarea creantei AVAS cu dobanzile aferente, la data valorificarii acesteia. Este o actiune in anulare a hotararii AGA, inregistrata la Tribunalul Valcea pe 13 septembrie, primul termen de judecata fiind 18 octombrie 2012.

 • Seful Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, declara vineri, 14 septembrie, ca vor exista cel putin trei oferte pentru privatizarea Oltchim. Vulpescu sustinea atunci ca spera ca una dintre oferte va apartine unei companii din Rusia. "Nu exclud, ba chiar imi doresc, sa fie o oferta de la o companie din Rusia, direct sau prin afiliati", a spus seful OPSPI. Nicio companie rusa nu a depus vreo oferta.
Guvernul va respinge orice investitor care nu va garanta mentinerea combinatului Oltchim si pastrarea locurilor de munca ale angajatilor, a dat asigurari, duminica seara, premierul Victor Ponta. 'La Oltchim sunt foarte hotarat. Am vorbit inainte sa vin la dvs. cu domnul ministru al Economiei, Daniel Chitoiu. Nu vom fi de acord cu niciun fel de solutie care nu garanteaza pastrarea functionarii Oltchim-ului, a Arpechim-ului si practic a locurilor de munca. Orice fel de investitor care vine si nu ne garanteaza acest lucru nu-l vom accepta', a spus premierul.


Ministerul Economiei a scos la vanzare pachetul de actiuni de 54,8% pe care il detine la Oltchim. In cadrul aceleiasi proceduri de privatizare, vor fi vandute si creantele de circa 1,8 miliarde de lei pe care le detin AVAS si Electrica asupra Oltchim. In acest fel, a fost schimbata strategia de privatizare a companiei. Strategia initiala prevedea privatizarea in urma majorarii capitalului social al Oltchim, prin conversia in actiuni a creantelor si prin emiterea de actiuni noi.

Guvernul a renuntat la conversia in actiuni a creantelor de la Oltchim deoarece exista un risc foarte mare ca operatiunea sa fie contestata in instanta de PCC, a spus Remus Vulpescu. "De asemenea, ce nu s-a spus despre aceasta conversie, este ca ea lasa Oltchim cu datorii de peste 450 milioane Euro, capitalurile si activul net ramaneau negative, iar un eventual cumparator al actiunilor emise prin conversie ar fi intrat in companie ca sa fie expus demersurilor mai mult sau mai putin insistente ale creditorilor interesati sa isi recupereze creantele. Clar si la obiect, un asemenea investitor ar fi fost supus riscului de faliment la cererea creditorilor", a afirmat Remus Vulpescu intr-o intalnire online cu cititorii.

Actionarii Oltchim sunt Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri - 54,8062% din actiuni, PCC Se - 18,3182%, Nachbar Services Limited Cipru - 14,0250% si alti actionari - 12,8505%.

 • Presa valceana arata ca PCC s-a opus sa colaboreze cu statul roman in vederea demararii procedurii de conversie a creantei in paralel cu procesul de privatizare a Oltchim. Practic, daca s-ar fi mers pe varianta conversiei in actiuni a creantelor si prin emiterea de actiuni noi, ponderea PCC in actionariatul Oltchim ar fi scazut. La fel si puterea acestora in deciziile din AGA. Astfel, s-a ajuns ca pe ultima suta de metri, printr-un memorandum semnat in luna august, Guvernul sa schimbe strategia de privatizare. In plus, pentru a-si spori controlul in companie, PCC actioneaza impreuna cu un actionar minoritar mai nou, fondul de investitii Nachbar Services, cu sediul in Cipru, care detine 14% din companie.
Cu doar doua saptamani inainte de privatizare, combinatul Oltchim a ajuns intr-o stare de tensiune maxima: angajatii au iesit in strada suparati ca nu si-au mai primit salariile de doua luni, iar longevivul manager Constantin Roibu si alti 15 directori si-au prezentat demisiile. In ultimii cinci ani, Oltchim a acumulat pierderi de peste un miliard de lei si datorii de peste 2,6 miliarde de lei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13381 vizualizari

 • +19 (21 voturi)    
  mdaa (Luni, 17 septembrie 2012, 12:17)

  demaGOGU [utilizator]

  deci asta este interesul real! ptr "marele"combinat, mandria (petro)chimiei romanesti: nu BASF, nu DuPont, nu Dow, etc doar firme obscure gen aisa?!? si pcc?!?
  • +12 (30 voturi)    
   Problema de buget (Luni, 17 septembrie 2012, 12:41)

   LoveRomania [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Au o problema de buget cei de BASF, nu au prevazut comisionul lui Ponta
   • +13 (21 voturi)    
    spaga (Luni, 17 septembrie 2012, 12:50)

    Pop1 [utilizator] i-a raspuns lui LoveRomania

    ... fii serios prietene! Ponta nu este in stare nici o spaga curata sa ia

    ... spaga este pentru partid bai nene ca vin alegerile... nu pentru maimute adolescentine care nu stiu decat CTRL+V
    • +7 (17 voturi)    
     Diaconescu (Luni, 17 septembrie 2012, 14:05)

     Colonel [utilizator] i-a raspuns lui Pop1

     A fos smecher. A creeat un litigiu ca sa nu vina mari investitori si sa aiba sanse la un pret mic. Ar trebui sa intre in puscarie pentru o astfel de procedura.
     • +2 (6 voturi)    
      De ce domnule colonel? (Luni, 17 septembrie 2012, 15:26)

      tedycv [utilizator] i-a raspuns lui Colonel

      De ce "marii investitori", si citez din comentariul dumneavoastra, "trebuie sa aiba sanse la un pret mic"?
      Intr-o tara democratica si libera nu ar trebui ca toti investitorii sa aibe sanse la un pret CORECT?
      • +2 (2 voturi)    
       traducere (Luni, 17 septembrie 2012, 17:09)

       epaminonda [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

       (DD) a creat un litigiu ca sa nu vina mari investitori si (DD) sa aiba sanse la un pret mic.

       Asa-i ca acum "face sens"?
  • +2 (2 voturi)    
   si intre timp? (Luni, 17 septembrie 2012, 17:37)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   cine plateste salarii? Vulpescu, Pop, Diaconescu? se platesc salarii fara sa produca nimic? si cu ce bani sa produca? Iar marii petrochimiei (dow etc) nu vor cumpara nimic cu pre-conditii puse de Pop sau Ponta (vinzi un magar raios, plin de bube dar cu coada in sus?)
 • +15 (17 voturi)    
  ce farsa (Luni, 17 septembrie 2012, 12:44)

  vulpescu [utilizator]

  Le mai tin 2-3 ani si apoi le vind la Kazahstan - asa cum a facut Patriciu.
  Ca sa ai industrie trebuie sa ci capabil sa ai bataie de cap, sa administrezi.
 • +12 (12 voturi)    
  pacat (Luni, 17 septembrie 2012, 12:50)

  jetta [utilizator]

  Stefan Vuza, de doua ori ? La ce o fi trebuit sa vina si cu Chimcomplex si cu Aisa ?
  Nu stiu prea multe despre PCC, dar nu cred ca vreunul dintre ofertanti are forta financiara sa sustina si sa rezolve problemele Oltchim. Iar daca o trebui sa mai dea si bani adevarati pe el, nu vad cum il vor duce mai departe.
  Pacat.
 • +18 (20 voturi)    
  Pacalici (Luni, 17 septembrie 2012, 12:53)

  AntonPann [utilizator]

  pai nu zicea Pacalici ca are oferte de la 2 mari companii din parti diferite ale lumii?! Unde-s aia?
  • +12 (14 voturi)    
   :) (Luni, 17 septembrie 2012, 13:18)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui AntonPann

   Una de la Cluj si una de la Bucuresti...
  • +4 (6 voturi)    
   ... (Luni, 17 septembrie 2012, 14:48)

   sictireanu [utilizator] i-a raspuns lui AntonPann

   Una din Timisoara si una din Constanta probabil :))
 • +13 (17 voturi)    
  Nimic de stors... (Luni, 17 septembrie 2012, 12:58)

  Atcika [utilizator]

  Pai, nu mai e nimic de stors de acolo...Din `90 incoace, atit OltChim-ul cit si Azo muresul au fost " indopate" cu bani de la buget pe o parte, pentru ca cei care, pe vremea PDSR-ului, au cumparat actiuni acolo sa poata lua dividende colosale ( vezi Vacaroiu & comp....) Cind s-au saturat baietii, si au vazut ca guvernul Boc nu mai finanteaza astfel de intreprinderi profitabile doar pentru unii, au scos-o la privatizare....
  • -3 (9 voturi)    
   asa e (Luni, 17 septembrie 2012, 13:37)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Atcika

   noroc cu boc (rad cu lacrimi)
   • 0 (0 voturi)    
    Razi.. (Marţi, 18 septembrie 2012, 11:24)

    gigi_muschi [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    cu alea ramai si rupt in fund de foame
 • +2 (4 voturi)    
  caromet (Luni, 17 septembrie 2012, 13:43)

  adonis84 [utilizator]

  http://www.caromet.ro/pdf/Anunt%20Vanzare%20Utilaje.pdf
 • +5 (5 voturi)    
  Ce trist! (Luni, 17 septembrie 2012, 14:26)

  tedycv [utilizator]

  Trist de tot, mai ales cu comentariile voastre!
 • +2 (4 voturi)    
  Dacă o firmă (Luni, 17 septembrie 2012, 14:34)

  Audit [utilizator]

  precum Pegamont vrea sa ia Oltchim, nu ma mira ca a aparut diaconescu. Pegamont stie doar sa faca contestatii, sa declare pe prpie raspundere ca este solvabila si cand calculezi din date constati contrariul, sa declare ca detine utilaje, ca are oameni pregatiti si cand colo nu e in stare decat sa vanda fier vechi.
 • +3 (5 voturi)    
  domnului Remus Vulpescu (Luni, 17 septembrie 2012, 14:57)

  benicio [utilizator]

  Spuneti ca acea conversie putea fi contestata de PCC. Daca se facea prin acordarea dreptului de subscriere minoritarilor, de ce sa o conteste? Si daca o contesta, statul roman trebuie sa lupte cu ei in interesul economiei nationale. De ce e mai important interesul de partid (privatizarea va fi prezentata ca un succes al guvernului actual) decat interesul economic national? Dar ce intrebari pun si eu...
 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 17 septembrie 2012, 16:59)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Alt ciocoi... (Luni, 17 septembrie 2012, 20:20)

  AdrianPlopeanu [anonim]

  ..asa cum ii place sa le spuna "colegilor" atunci cand e la OTV... un nesimtit si jumatate care se crede inteligent.... ha! ha! ha!
 • +1 (1 vot)    
  Dan Diaconescu (Luni, 17 septembrie 2012, 23:19)

  Vizitiul [utilizator]

  Mai este si "viitor presedinte al Romaniei" :)))


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by