Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, sa verifice "rapid" modul in care investitorul rus de la Campia Turzii si-a respectat angajamentele asumate la privatizarea combinatului si a acuzat guvernarea PDL pentru problemele cu care se confrunta compania, desi uzina a fost vanduta in 2003, in perioada guvernului Adrian Nastase.

"Stiu foarte bine situatia de la Campia Turzii", a spus primul ministru, la inceputul sedintei de guvern, in care i-a cerut lui Daniel Chitoiu sa verifice "rapid modul in care cumparatorul si-a respectat angajamentele".

"Sper sa nu am dreptate, dar cred ca e vorba de un nou exemplu de succes ca si la Nokia", a spus Victor Ponta, facand referire la inchiderea uzinei de la Jucu in perioada Guvernului Emil Boc.

Cei de la PDL "au un talent extraordinar de a anunta 'succesuri' economice", a comentat ironic Ponta.

Combinatul Mechel Campia Turzii se confrunta cu grave probleme economice, actionarii rusi intentionand sa disponibilizeze aproximativ 800 de oameni, astfel incit numarul angajatilor ar ramine la aproximativ 280, de la un total de peste 5.000 inainte de privatizarea din 2003.

Combinatul de la Campia Turzii a fost privatizat de AVAS in anul 2003, fiind preluat de firma elvetiana Conares Trading, controlata de investitori rusi, pentru 27,2 milioane de euro, din care pretul pachetului de actiuni este de 2,5 milioane de euro. Conares Trading, transformata ulterior in Mechel, s-a angajat sa realizeze investitii tehnologice de 16,5 milioane de euro, investitii de mediu de 3,3 milioane de euro si sa suplimenteze capitalul circulant al ISCT cu 3,7 milioane de euro. De asemenea, cumparatorul a preluat datorii bugetare de 1,1 milioane de euro.

Conares Trading a devenit in acelasi an operatorul grupului metalurgic rus Mechel, detinut de omul de afaceri rus Igor Zyuzin, pentru activitatile din afara Elvetiei, iar combinatul si-a schimbat denumirea in Mechel Campia Turzii.

Grupul rus Mechel a ajuns sa detina 86,56% din actiunile companiei din Campia Turzii. Mechel a intrat pe piata romaneasca in 2002 si mai detine combinatele Mechel Targoviste (COS), Ductil Steel Otelu Rosu, Ductil Steel Buzau, Laminorul Braila si Mechel Reparatii Targoviste.

Printre actionarii Mechel Campia Turzii se mai regasesc SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 11,11% din titluri si AVAS, cu 1,02%.

Citeste aici cum un business de 92 de ani a ajuns in pragul colapsului.