Patru ani dupa varful crizei financiare, care s-a tradus printr-o reducere drastica a salariilor, Statele Unite revin in atentia industriasilor, care incep tot mai des sa vorbeasca de "relocalizare" atunci cand vine vorba de productia din Asia sau Canada, scrie AFP.

Presedintele american Barack Obama a folosit aceste argumente in campania sa electorala, pentru a convinge lumea ca economia se amelioreaza: "Faceti ca afacerile sa devina mai dificile in China", sau "salariile cresc" la fel ca si "costurile de expeditie", spunea el, in luna mai.

"In acest timp, muncitorii americani au devenit din ce in ce mai productivi" si "pentru multe intreprinderi a devenit mai logic sa aduca locurile de munca" in Statele Unite, adauga Obama.

El s-a referit in special la studiul cabinetului de consiliere BCG, care afirma ca 48% intreprinderile care realizeaza peste 10 miliarde de dolari ca cifra de afaceri au in vedere readucerea productiei lor din China in Statele Unite.

Aceasta tendinta de "relocalizare" a inceput "in perspectiva relansarii in Statele Unite", pentru a fi mai aproape de clienti si pentru a evita costurile mari de transport din China, spre exemplu, spune Adam Fleck, economist la cabinetul de studii Morningstar.

Fara a mai socoti perspectivele unei energii ieftine si abundente, datorate boom-ului gazelor de sist in Statele Unite.

Fleck citeaza ca exemplu producatorii de echipamente de constructii ca Terex, care fabrica platforme si macarale, precum si producatorul de masini agricole Agco.

Giganti precum General Electric si Caterpillar, daca nu si-au redus productia din China, tind sa dezvolte mai mult productia din Statele Unite decat in urma cu cativa ani.

Sacrificiile salariale

GE "construieste 15 noi uzine in Statele Unite si doar in 2011 a creat 10.000 de noi locuri de munca", spune purtatorul de cuvant al conglomeratului american Sebastien Duchamp.

Cotatia ridicata a yenului si riscurile ridicate de indepartarea geografica in lantul de productie, puse in lumina de cutremurul din Japonia, au determinat constructorii de automobile americani si japonezi sa-si sporeasca capacitatile de productie din Statele Unite.

Caterpillar si-a "redus capacitatile de productie din Japonia pentru a le relocaliza, in special in Texas", remarca Fleck.

Sacrificiile salariale consimtite in numeroase sectoare pentru mentinerea locurilor de munca, in principal in industria auto, incita marile grupuri americane sa-si mute productia din Canada la sudul frontierei.

Constructorii americani de autoturisme au inchis mai multe uzine in Ontario iar angajatii Ford si GM din Canada au scapat de noi inchideri nu mai tarziu de aceasta saptamana, dupa ce au acceptat noi reduceri de salarii. Si Caterpillar a inchis o uzina in Ontario la inceputul lui 2012.