Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a afirmat miercuri ca, daca Dan Diaconescu va plati pretul licitat pentru achizitia pachetului majoritar de actiuni la Oltchim, acesti bani vor merge la combinat sub forma de ajutor de salvgardare. La sfarsitul saptamanii trecute, tot Daniel Chitoiu afirmase contrariul, contrazicandu-l astfel pe subalternul sau, Remus Vulpescu, seful OSPI.

Ministrul Economiei s-a intalnit miercuri seara cu conducerea combinatului si cu reprezentantii sindicatului, carora le-a prezentat "planul de rezerva daca nu se ajunge la o intelegere cu castigatorul" si "stadiul pregatirii documentatiei pentru ajutorul de salvargardare de 40 mil euro".

Acesti bani vor fi acordati din "pretul actiunilor", "daca va castiga Dan Diaconescu", iar in caz contrar din fondurile statului.

El a precizat ca cele 40 de milioane de euro reprezinta suma ce poate fi acordata ca ajutor de salvgardare pentru reluarea activitatii la o capacitate de 65%, conform directivelor europene, si ea se acorda ca imprumut care trebuie rambursat dupa sase luni, la dobanda pietei.

"Daca se incheie contractul si suma de bani echivalentul a 45 de milioane de euro intra in contul OSPI in sedinta de miercuri vom promova un act normativ sa putem acorda aceasta suma sub forma de ajutor de salvare si vom notifica Comisia Europeana", a precizat miercuri Daniel Chitoiu.

In acest caz, banii ar putea ajunge la companie "la sfarsitul saptamanii viitoare inceputul celeilalte".

Ministrul Economiei a mentionat ca luni este termenul prevazut pentru incheierea procesului de privatizare. In cazul in care acest proces nu se va finaliza, in sedinta de marti a Consiliului de Administratie al Oltchim "se va decide priogramul de reluare etapizata a activitatii".

In ceea ce priveste salariile angajatilor combinatului, avansul pe luna august "se poate acorda independent de acest capital de lucru din sumele recuperate de la clientii Oltchim", a adaugat Daniel Chitoiu, care a precizat ca a negociat cu bancile, inclusiv "personal", pentru a nu executa conturile Oltchim si pentru a putea plati salariile restante.

Intrebat daca ia in calcul concedierea sefului OSPI, Remus Vulpescu, Daniel Chitoiu a raspuns: "Deocamdata nu se pune problema, trebuie sa continue negocierea cu cel care a castigat licitatia si sa finalizeze privatizarea". La insistentele ziaristilor, ministrul a adaugat: "Nu va dau un raspuns acum, pe mine ma intereseaza sa se finalizeze procesul de privatizare si dupa aceea discutam".