​Supliment Coca-Cola

Amprenta Coca-Cola asupra economiei din Romania

de     Smile Media
Joi, 27 septembrie 2012, 13:46 Economie | Companii


Coca-cola
Foto: McCann
Studiul "Impactul socio-economic al Sistemului Coca-Cola in Romania", realizat de profesorul Ethan B. Kapstein, in calitate de profesor de Economie Politica in cadrul INSEAD (Institut Europeen d'Administration des Affaires), in colaborare cu firma de consultanta Steward Redqueen (Haarlem, Olanda) detaliaza si cuantifica impactul pozitiv al Sistemului  Coca-Cola asupra economiei romanesti. Conform rezultatelor studiului, Coca-Cola contribuie semnificativ la bunastarea generala din Romania, oferind locuri de munca de calitate si generand plus valoare in restul sectoarelor economice.

Rezultatele studiului de impact Coca-Cola asupra economiei romanesti au fost obtinute in urma unei analize de intrari-iesiri la nivelul economiei nationale. Acest model economic face posibila distinctia intre impactul direct, respectiv sistemul Coca-Cola, impactul indirect, aferent partenerilor comerciali si furnizorilor Coca-Cola si impactul indus, ce reprezinta consumului din salarii al angajatilor.

Analiza Calitativa
Datorita analizei realizate cu ajutorul metodologiei descrise anterior este posibila identificarea impactului socio-economic total al sistemului Coca-Cola, defalcat pe diverse runde de impact.

Impact direct (runda 0):
Efectele direct legate de cheltuielile aferente companiilor locale Coca-Cola HBC Romania si Coca-Cola Romania. Acesta include salariile, impozitele platite la bugetul statului si profiturile generate, care sunt capitalizate ulterior in economia locala, dar si locurile de munca create direct de sistemul Coca-Cola

Impact indirect de runda intai
Efectele care apar in amonte la furnizori si in aval la clienti pe lantul de valoare Coca-Cola

Impact indirect de runda a doua
Efectele care rezulta atunci cand furnizorii si clientii din lantul de valoare Coca-Cola achizitioneaza bunuri si servicii de la furnizorii lor si care, de asemenea, platesc salarii si impozite

Impact indus de runda a treia
Efectele determinate de cheltuirea salariilor de catre angajatii sistemului Coca-Cola si salariatii companiilor ale caror locuri  de munca sunt direct sau indirect sustinute de catre sistemul Coca-Cola.
 


Cele patru runde de impact - direct si indirect - reprezinta impactul economic total al sistemului Coca-Cola in Romania.

Analiza Cantitativa


1) Valoarea adaugata directa
Valoarea adaugata directa a unei companii este definita ca diferenta dintre venituri si costul cu bunurile si serviciile achizitionate. Pentru a ajunge la valoarea adaugata directa in economia romaneasca, trebuie extrase salariile, impozitele si profitul care revine actionarilor.

In anul 2010, valoarea consumului total de produse din portofoliul Coca-Cola a fost de 668 milioane euro, din care 128 milioane euro reprezinta TVA (inclus in preturile de consum), 55 milioane euro reprezinta marja de profit a canalului off-trade (comert cu amanuntul), 111 milioane euro constituie marja de profit a canalului on-trade (unitati de alimentatie publica), iar diferenta de 374 milioane euro reprezinta venituri nete ale Coca-Cola HBC Romania.

Suma dintre veniturile nete ale Coca-Cola HBC Romania (vanzari locale plus exporturi nete) si cheltuielile cu bunuri si servicii ale Coca-Cola Romania, in valoare de 399 milioane euro, reprezinta dimensiunea sistemului Coca-Cola in Romania. Din aceasta suma, 19 milioane euro reprezinta impozite platite, iar 30 milioane euro sunt salarii nete.

Salariile si impozitele platite reprezinta astfel valoarea adaugata directa de 48 milioane euro a sistemului Coca-Cola, echivalentul a 0,04% din PIB.

2) Valoarea adaugata indirecta si indusa

Activitatea comerciala a unei companii contribuie la avutia nationala prin generarea de valoare adaugata (venituri, profituri si impozite).

In anul 2010, sistemul Coca-Cola a contribuit la economia romaneasca cu o valoare adaugata totala (directa si indirecta) in suma de 446 milioane euro (echivalentul a 0,37% din PIB). Din aceasta, aproximativ 46% - 204 milioane euro - este varsat la bugetul statului sub forma de taxe si impozite (0,57% din totalul veniturilor fiscale). Gospodariile au primit 121 milioane euro sub forma de venituri salariale, profiturile companiilor alcatuind restul de valoare adaugata. In plus, s-ar putea lua in considerare consumul suplimentar provenind din salariile platite de catre Coca-Cola, furnizori si parteneri comerciali (efecte induse). Astfel, ar rezulta o valoare adaugata suplimentara de 83 milioane euro.

Sintetizand valoarea adaugata pe ramuri de activitate, studiul evidentiaza ca industria prelucratoare, sectorul serviciilor si unitatile de alimentatie publica (hoteluri, restaurante si cafenele) genereaza o valoare adaugata semnificativa, de 241 milioane euro, determinata de productia si consumul de produse din portofoliul Coca-Cola. Aceasta subliniaza nu numai importanta pe care sistemul Coca-Cola o are in economia romaneasca, dar si relevanta pe care ramurile de activitate strans legate de activitatea Coca-Cola le au la randul lor in economia romaneasca.


Acest material face parte din campania de informare sustinuta de Coca-Cola


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3676 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  ati uitat o parte importanta in analiza (Joi, 27 septembrie 2012, 14:57)

  b0gdan [utilizator]

  Mai precis ati uitat sa masurati impactul consumului de Coca-Cola:
  - cate carii dentare produce?
  - cu cat influenteaza cresterea in greutate a populatiei?
  - cu cat influenteaza cresterea incidentei diabetului?
  - la punctele de mai sus e nevoie si de analiza de runda a doua: consumul de dulciuri (chiar si Cola Zero) mareste apetitul pentru dulciuri si duce la un consum si mai mare de dulciuri care amplifica efectele de mai sus;
  - unde ajung dozele goale de cola: ce procent ajunge aruncat aiurea in natura, ce procent la gropile de gunoi si ce procent este reciclat;
  - cat energie si apa se consuma pentru producerea si distribuirea de Coca Cola in Ro?
  • +7 (9 voturi)    
   @ b0gdan (Joi, 27 septembrie 2012, 16:09)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui b0gdan

   am scris si eu despre asta, dar mi-au taiat comentariul. Influenta asupra sanatatii e mult mai importanta decit impactul financiar: dependenta, insomniile, obezitatea, ulcerul? Nu zic ca acelea sint certitudini, dar raspunsurile trebuie argumentate cu lucrari stiintifice cu peer review. Sint intrebari de bun simt. Sper sa nu ma cenzureze din nou, in cel mai pur stil comunist.
   • -3 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 27 septembrie 2012, 20:46)

    [anonim] i-a raspuns lui outside_the_wall

    • +4 (6 voturi)    
     mai citeste odata (Vineri, 28 septembrie 2012, 0:28)

     outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui

     Nu am zis ca e bine sau nu. Sint sceptic si doresc dovezi sttiintifice. Atit. Daca banuieslile se dovedesc a fi false, foarte bine.
  • +8 (10 voturi)    
   Praf materialist in ochi bolnavi (Vineri, 28 septembrie 2012, 1:08)

   OutsideThisBox [utilizator] i-a raspuns lui b0gdan

   Tot ce conteaza sunt profitul si crearea de locuri de munca.
   Ma scarbeste de cate ori aud ca se folosesc argumentele astea "supreme" pentru tot felul de "intreprinderi" nocive si imorale.
  • -1 (5 voturi)    
   Articolul nu despre Cola, e altceva (Vineri, 28 septembrie 2012, 6:13)

   Petran [utilizator] i-a raspuns lui b0gdan

   De la Coca Cola poti bea apa plata sau minerala daca nu bei Cola. Trebuie sa le iei in calcul si pe astea, vezi Izvorul Alb si Dorna care le-au luat de la grecul care acum a lansat Aqua Carpatica. Sau Cappy, Nestea. Au o gramada de sucuri naturale. Nu trebuie sa bei Cola. Sau nu bea nimic de la ei, daca asta simti.

   Dozele goale sunt responsibilitatea firmei sau a colectorului de gunoi? La mine la firma punem selectat gunoiul, dar firma de gunoi le amesteca atunci cand il ridica. E vina Coca Cola? Cred ca e a lui Basescu:)

   Materialul de mai sus nu e despre incidenta asupra sanatatii, aia intra la forumul medical, ci impactul asupra economiei. E o dovada de transparenta investitionala, un model etc. Am mai scris aici pe forum. Mi-as dori mult sa vad astfel de raport de la fiecare firma de stat mamut. Sau de ce nu, de la fiecare mogul care se erijeaza in salvator al neamului. Dar, spre deosebire de cele mai multe fime vestice, mogulii nu tin afacerile la suprafata, nu platesc taxe pe veniturile reale si se umfla din inginerii contabiliciesti. La Cola, salariile pot fi proaste, bune dar sunt declarate la stat. La fel profiturile. De ce? pentru ca orice magarie, Cola ar fi sanctionata la bursa. La noi merge bursa? Au avut vreun interes sa dezvolte bursa, astfel incat afacerile tuturor sa fie cat mai transparente? Nu prea. Transparenta, taxele ii deranjeaza. Si guvernul are partea lui serioasa de vina cu schimbarea constanta a legisatiei. E foarte dificil pentru sectorul privat si dupa cum merg lucrurile, il sufoca incet si sigur.
   • 0 (2 voturi)    
    impact medical (Vineri, 28 septembrie 2012, 12:25)

    bedexe [utilizator] i-a raspuns lui Petran

    Cu cat mai agresive sunt campaniile Coca, cu atat impactul economic este pozitiv pentru ei si negativ pentru altii.

    Fiindca impactul medical se transforma tot in impact economic, platit de Stat, adica de noi toti. Vezi diabetul si bolile cardiovasculare.
   • +1 (3 voturi)    
    sucuri naturale? (Vineri, 28 septembrie 2012, 12:54)

    diliutilica [utilizator] i-a raspuns lui Petran

    ma facusi sa rad cumetre Petran. la cate sucuri "naturale" sunt pe pamantul asta, ne mai trebuiau fo doua Terre cultivate numai si numai cu pomi sau arbusti pomicoli....
   • 0 (0 voturi)    
    Nu te entuziasma prea tare (Vineri, 28 septembrie 2012, 14:17)

    OutsideThisBox [utilizator] i-a raspuns lui Petran

    Ai vreo garantie ca toate cifrele sunt reale?

    Ei fac rapoartele astea pentru publicitate, nu pentru ca au crize de sinceritate. Se lauda cat bine fac ei tarii, desi in realitate imbolnavesc populatia.
 • +6 (10 voturi)    
  pretul nerusinat (Joi, 27 septembrie 2012, 17:44)

  diliutilica [utilizator]

  Despre pretul nerusinat nu se zice? un rahat de apa chioara cu substante chimice in ea pe post de suc e mai scump ca o bere, la care, totusi, se munceste, iar ingredientele "sunt atent selectionate". Plus timpul de fermentare etc. Un consumator de bere revoltat. D-aia prefer berea.
 • +7 (7 voturi)    
  si inca ceva (Vineri, 28 septembrie 2012, 1:37)

  CNBC [utilizator]

  Poate ne spuneti si noua consumatorilor de unde apare diferenta ENORMA de gust intre Coca-Cola produsa in Vestul europei (spre exemplu Germania) si cea produsa aici pe la noi. Suntem cumva o piata de mana 14-a pentru marea companie care-si trateaza diferentiat potentialii clienti? De cand am sesizat diferenta mi-am dat seama ca mi-e mai bine cu apa plata decat cu bautura voastra.
  • 0 (4 voturi)    
   Îţi spun eu. (Vineri, 28 septembrie 2012, 11:45)

   war4peace [utilizator] i-a raspuns lui CNBC

   Studii de piaţă au demonstrat că românii (şi alte popoare est-europene) preferă băuturile carbogazoase foarte dulci, deci reţeta este modificată pentru a satisface aceste cerinţe.
 • 0 (2 voturi)    
  Impact negativ (Vineri, 28 septembrie 2012, 12:28)

  bedexe [utilizator]

  dar impactul negativ asupra bugetului sanatatii ?
 • 0 (0 voturi)    
  Cel mai nociv produs alimentar (Vineri, 28 septembrie 2012, 14:21)

  Koczka [utilizator]

  Sunt tari europene unde nu se mai consuma aproape de loc: belgia, finlanda. La noi au cumparat si Dorna si Eurodrinks ca sa inlature concurenta. Ar fi bine daca niste ONG-uri ar initia actiuni in instantele civile privind daune.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by