O firma obscura inregistrata in Olanda, Gliding Ltd Amsterdam, afirma, intr-o scrisoare transmisa Ministerului Economiei, ca Dan Diaconescu dispune de cei 46 de milioane de euro pentru achizitionarea combinatului Oltchim, intr-un cont deschis la banca HSBC din aceeasi tara, anunta Romania TV.

"Va confirmam prin prezenta ca domnul Dan Diaconescu dispune de suma de 46 de milioane de euro intr-un cont al HSBC Olanda", se arata scrisoarea transmisa catre Ministerul Economiei unde figureaza, in copy carbon, si compania DIP SOVGroup LLC Moscova, o firma prin care, spune Romania TV, ar face afaceri statul rus.

"Mai precis, desi este o firma privata, prin ea isi desfasoara activitatea comerciala o institutie a statului rus denumita IEERI si aflata sub controlul Ministerul Dezvoltarii si Comertului care are ca scop dezvoltarea de proiecte economice in Rusia si tari din jur precum Ucraina, Republica Moldova si Romania", potrivit sursei citate.

HSBC nu a confirmat dar nici nu a infirmat existenta banilor atribuiti lui Dan Diaconescu.

Singura mentiune pe internet legata de firma Gliding Ltd Amsterdam este pe un portal olandez destinat cumparatorilor si vanzatorilor de bitum.

UPDATE Reprezentantul DIP SOVGroup este un controversat om de afaceri rus de origine ucraineana, Aleksandr Dokiychuk, scrie RISE Project.

Acesta dar si firma DIP SOVGroup sunt mentionate intr-o carte cu titlul "Tieves World"a autoarei americane Claire Sterling.

Aceasta este unul dintre cei mai cunoscuti autori pe domeniul crimei organizate transnationale iar firma DIP SOVGroup si Dokiychuk sunt mentionati in contextul unei fraude care a avut loc in anii ¬90 in Rusia si care a dus la devalorizarea rublei.

UPDATE Ora 17:25 Avocatul lui Dan Diaconescu acuza publicarea in presa a unor informatii confidentiale

Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu, a acuzat publicarea unor informatii care trebuiau sa ramana confidentiale si a precizat ca va continua negocierile cu "speranta din ce in ce mai mica" in ceea ce priveste "onestitatea" interlocutorilor sai.

El a precizat ca publiarea ofertei formulate de Dan Diaconescu si a scrisorii firmei olandeze "denota clar ca se doreste nimic altceva decat politizarea acestor negocieri si transformarea intregii activitati a lui Dan Diaconescu in ceva derizoriu".

"O sa o sa continuam negocierile cu speranta din ce in ce mai mica legata de onestitatea nu in special a celor cu care stam de vorba, ci a celor de deasupra lor", a precizat Daniel Fenechiu.

El a sustinut ca "una dintre cele doua entitati de stat a dezvaluit scrisoarea" prezentata de Romania TV, caracterizand drept un lucru "foarte foarte grav" faptul ca "document financiar care a fost inaintat unor autoritati a ajuns in presa".

"OSPT se jura ca nu a dat-o el..." a mai spus avocatul.