Planul B pentru Oltchim: Statul roman si trei banci au constituit Comitetul pentru Stabilizarea combinatului
"Fata de acesta situatie grava, s-a decis constituirea unui parteneriat public-privat intre principalii creditori si autoritatile statului, prin crearea Comitetului pentru Stabilizarea Financiara a Oltchim (CSFO). Din acesta fac parte: primele trei banci dupa criteriul valorii imprumuturilor acordate Oltchim, apoi Electrica, AVAS, precum si reprezentanti ai Guvernului, respectiv MFP si MECMA".
Comunicatul de presa al Ministerului de Finante
"Conform anuntului din data de luni 1 octombrie 2012 al Guvernului Romaniei, Ministerul Finantelor Publice (MFP) si Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) au desfasurat, in ultimele zile, mai multe runde de discutii cu principalii creditori ai Oltchim.
S-a desprins concluzia ca Oltchim inregistreaza in prezent o situatie financiara extrem de dificila, concretizata in pierderi cumulate de circa 400 milioane euro si datorii substantiale, totalizand 580 milioane euro. Toate aceste rezultate negative au fost acumulate in ultimii 5 ani de activitate ineficienta a companiei, fapt determinat, indeosebi, de gestionarea de o maniera total necorespunzatoare a intreprinderii raportat la interesele statului si ale salariatilor.
Fata de acesta situatie grava, s-a decis constituirea unui parteneriat public-privat intre principalii creditori si autoritatile statului, prin crearea Comitetului pentru Stabilizarea Financiara a Oltchim (CSFO). Din acesta fac parte: primele trei banci dupa criteriul valorii imprumuturilor acordate Oltchim, apoi Electrica, AVAS, precum si reprezentanti ai Guvernului, respectiv MFP si MECMA.
Obiectivele Comitetului sunt:
- plata salariilor restante;
- repornirea activitatii Oltchim;
- identificarea, in conditiile functionarii societatii comerciale, a unui investitor cu o capacitate financiara corespunzatoare, pentru a asigura operarea Oltchim si Arpechim la un nivel cat mai apropiat de capacitatea de productie potentiala a acestora.
Mijloacele de realizare a obiectivelor strategice pentru Oltchim constau in restructurarea si reorganizarea societatii, in vederea functionarii sale in conditii de profitabilitate, mentinerii locurilor de munca si crearii unei atractivitati sporite pentru potentialii investitori.
Mecanismele de reluare a activitatii intreprinderii se vor baza pe asigurarea de catre principalele banci creditoare a capitalului de lucru, conform programului de restructurare, care va cuprinde si rezultatele negocierii intre creditori.
Totodata, maine, vineri 5 octombrie a.c., MECMA va transmite Comisiei Europene notificarea pentru acordarea unui ajutor de salvare catre Oltchim, sprijin financiar care, conform normelor europene in materie, se poate acorda unei intreprinderi aflate in dificultate, pentru mentinerea in functiune pe durata elaborarii unui plan de restructurare viabila si durabila a societatii.
Dupa autorizarea acestei forme de sprijin financiar, si Guvernul poate acorda, din fonduri publice, un imprumut pentru relansarea activitatii societatii."

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
E un semn de nesiguranta ca Guvernul (proprietar majoritar prin Ministerul Economiei) a ajuns la solutia aceasta de primenire a situatiei financiare a Oltchim. Injecteaza bani in salarii, contracte in derulare. Gospodareste vorbind, peticesc gardul pe care il sare scroafa. Solutie de moment realizatz cu un efort considerabil alimentat din impozite si taxe.
Taras-grapis, proasta combinatie,
V
si apoi guvernul care nu are bani de investitii - dar va aloca o suma "oarecare" c aimprumut din fonduri publice - ce mare scofala, tot idiotii care platesc dobanda majorata la banca o suporta si pe-aia ;))
Evident, toata povestea se va lungi pe durata catorva luni de zile, timp in care angajatii isi vor cauta de lucru care pe unde poate, combinatul va fi vandut ca fier vechi sau la un pret derizoiu....hmm, sunt singurul care are o senzatie de deja vu?