Premierul Victor Ponta a discutat luni la Guvern cu ministrul Finantelor si cu seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala despre repornirea Oltchim, premierul anuntand anterior ca vrea sa discute luni si cu Joaquin Almunia, comisar european pentru concurenta, despre sustinerea financiara a combinatului, anunta Mediafax. Guvernul a transmis Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim sa fie acordat un imprumut pana in 10 milioane euro si asteapta raspunsul Executivului comunitar intr-un interval de 30 zile.

UPDATE (ora 12:08): Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu: "Noi speram ca in maximum o luna de zile sa repornim activitatea. Salariile le vom plati partial, pe masura ce se recupereaza sume de la debitorii combinatului. Pe noi ne intereseaza sa repornim activitatea la Oltchim. Achitam salarii partial in fiecare saptamana, pe masura ce recuperam bani de la debitori".

Reprezentanti ai ministerelor Economiei si Finantelor, AVAS, Electrica si ai unor banci care au de recuperat bani de la Oltchim vor infiinta Comitetul pentru Stabilizarea Financiara a Oltchim, care-si propune plata salariilor restante, repornirea activitatii si gasirea unui investitor.

Combinatul chimic va fi restructurat si reorganizat, iar investitorul trebuie sa aiba o capacitate financiara care sa poata asigura operarea Oltchim si Arpechim la un nivel cat mai apropiat de capacitatea de productie potentiala a acestora.

Ministerele Finantelor si Economiei au avut in ultimele zile mai multe runde de discutii cu principalii creditori ai Oltchim.

Ministerul Economiei detine 54,8% din actiunile combinatului chimic. In actionariat se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de actiuni detinut de stat, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.