Guvernul intentioneaza sa aprobe un proiect de act normativ privind infiintarea unei societati comerciale prin care sa fie virati banii catre Oltchim, potrivit unor surse guvernamentale.

UPDATE 2 Guvernul a aprobat proiectul de OUG privind infiintarea unei firme de stat. Intrebat daca aceasta firma va ajuta si Oltchim, purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu a spus ca "este inclusa evident si productia de la Oltchim, fiind vorba de orice societate"

UPDATEPe site-ul Ministerului Economiei a fost publicat un proiect de OUG privind infiintarea unei societati comerciale care sa intermedieze comercializarea unor produse ale companiilor de stat cu probleme financiare. "Avand in vedere ca, in situatia financiara extrem de dificila a unor societati comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, generata de cuantumul mare al datoriilor, este necesara infiintarea unei entitati", se arata in proiect.

Potrivit acestuia, noua firma va identifica "mecanisme de eficientizare a activitatilor economice, de functionare a acestora in conditii de profitabilitate, de mentinere a locurilor de munca si de creare a unei atractivitati sporite, societate care sa poata propune metode de marire a competitivitatii produselor in vederea comercializarii acestora atat pe piata interna, cat si pe cele straine, inclusiv pe noile piete create".

Caracterul de urgenta este dat de necesitatea adoptarii de masuri pentru eficientizarea activitatii economice a operatorilor economici. "Neluarea acestor masuri conduce la intarzierea in eficientizarea activitatii intreprinderilor cu capital majoritar sau integral de stat, la marirea valorii arieratelor acestora, cu impact negativ asupra bugetului de stat", se mai arata in proiect.

Ministerul economiei va demara procedurile pentru infiintarea firmei in termen de 3 zile de la intrarea in vigoare a OUG. Drepturile statului in societatea infiintatavor fi exercitate de catre Ministerul Economiei, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.

Premierul Victor Ponta le-a cerut ministrului economiei si ministrului finantelor sa gaseasca o solutie juridica pana maine, in cazul Oltchim, astfel incat banii sa nu fie mai fie blocati de creditori imediat cum intra in conturile combinatului.

"Sa gaseasca solutia juridica astfel incat banii de salarii sa nu mai fie luati imediat de catre creditori", a spus Ponta la inceputul sedintei de Guvern de miercuri.

Premierul a mai afirmat ca in sedinta Guvernului de miercuri vor fi introduse doua proiecte de acte normative (un proiect de HG si unul de OUG) privind acordarea unor ajutoare sociale salariatiilor Oltchim.