Decizie cu efecte majore pe piata de capital: Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis, miercuri, anularea unei hotarari AGA a Fondului Proprietatea (FP) din septembrie 2010 prin care a fost modificat statutul, pentru ca ulterior compania americana Franklin Templeton sa fie numita administrator al FP, informeaza Mediafax. Decizia CAB este irevocabila. Dupa ce actiunile FP au fost suspendate de la tranzactionare pe Bursa de Valori, actionarii asteapta motivarea deciziei si se preconizeaza o sedinta a Consiliului de Administratie pentru a evalua efectele deciziei.

Potrivit Agerpres, ca urmare a acestei decizii, la ora 13:02, actiunile FP au fost suspendate de la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti, conform Titlu II art. 111(1) lit. d din Codul BVB, privind protectia investitorilor.

Decizia de miercuri a Curtii de Apel Bucuresti mentine decizia data in 21 decembrie 2011 de Tribunalul Bucuresti prin care se constata nulitatea absoluta a hotararilor Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) Fondului Proprietatea prin care, in data de 6 septembrie 2010 fusese modificat actul constitutiv si era numit administrator unic "Franklin Templeton Investment Management Limited Marea Britanie Sucursala din Bucuresti", informeaza Mediafax.

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, informa dupa pronuntarea deciziei Tribunalului Bucuresti nu considera ca aceasta are un "impact material" asupra FP avand in vedere deciziile actionarilor din cele mai recente adunari.

"In esenta, cererea reprezinta un argument tehnic cu privire la formalitatile administrative necesare pentru convocarea Adunarii Generale a Actionarilor din 6 septembrie 2010 de catre administratorii anteriori ai Fondului. Avand in vedere hotararile separate aprobate in cele mai recente adunari ale actionarilor, administratorul Fondului nu considera decizia Tribunalului ca avand impact material asupra Fondului", se preciza intr-un comunicat al Fondului Proprietatea (FP) transmis in decembrie 2011 Bursei de Valori Bucuresti.

Conform Mediafax, avocata Ioana Sfiraiala, actionar al Fondului Proprietatea, a contestat in octombrie 2010 in instanta o parte dintre deciziile AGA de la Fond in care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocand ca proiectul de modificare a actului constitutiv al Fondului nu a fost publicat in termenul legal, de 30 de zile inainte de AGA.

In 21 decembrie 2011, Tribunalul Bucuresti a admis, in parte cererea reclamantei. Instanta a dispus anularea hotararilor prin care s-a aprobat modificarea actului constitutiv al FP, prin schimbarea sistemului de administrare, de la Consiliu de Supraveghere si Directorat la societate de administrare a investitiilor. Totodata, Tribunalul a decis si anularea hotararii prin care compania Franklin Templeton a fost numita administrator al FP, precum si a deciziilor actionarilor de revocare a Directoratului si de alegere a membrilor Comitetului Reprezentantilor.

Prin decizia 1 a AGA din 6 septembrie 2010 de la Fondul Proprietatea, actionarii au aprobat modificarea actului constitutiv al FP, prin schimbarea sistemului de administrare, de la Consiliu de Supraveghere si Directorat la societate de administrare a investitiilor.

Prin decizia Tribunalului Bucuresti, Fondul Proprietatea revine la vechiul statut, iar administrator al societatii este din nou Ionut Popescu, afirmau la acea vreme surse din magistratura.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. In iunie 2009, Franklin Templeton Investment Management a castigat cursa pentru administrarea activelor Fondului Proprietatea, in conditiile in care a depus cea mai ieftina oferta.

La finalul lunii noiembrie 2011, investitorii straini controlau 49,04% din capitalul social subscris al Fondului, actionarii romani aveau 46,77% din titluri, iar Ministerul Finantelor Publice mai detinea 4,19%.

Un pachet de 2,66% din actiuni este indisponibilizat pentru ca statul a subscris titlurile respective, insa nu a participat cu titluri la alte companii in schimbul actiunilor subscrise. Astfel, statul mai poate acorda despagubiri doar in cuatum de 1,53% din actiunile FP.