Companiile de stat. In spatele usilor inchise
Prima persoana care ar fi trebuit sa-si asume responsabilitatea si sa ofere lamuriri era Daniel Chitoiu, reprezentantul viitorului actionar, adica Ministerul Economiei. Dar, Chitoiu este recunoscut pentru abilitatea sa de a se eschiva in fata reprezentantilor mass-media. Daca pentru ministrul economiei, lipsa de comunicare este un procedeu uzual, pentru premier este ceva neobisnuit. Nici macar Victor Ponta, cel care vorbeste deseori in numele tuturor ministrilor, nu a simtit nevoia sa iasa cu explicatii.
Oficial, se cunosc foarte putine lucruri. Proiectul de OUG privind infiintarea unei noi firme de stat a fost postat pe site-ul Ministerului Economiei, la sectiunea "Transparenta decizionala" cu foarte putin timp inainte, daca nu chiar in momentul in care Guvernul se reunea in sedinta. Si, ca o ironie, sub proiectul publicat pe site exista o precizare: Propunerile, sugestiile si opiniile privind proiectul de act normativ se primesc la adresa de e-mail: dezbateri_publice@minind.ro. Proiectul a fost pus rapid pe o lista suplimentara a ordinii de zi, fiind adoptat chiar la inceputul sedintei. Tot oficial, iese purtatorul de cuvant al Guvernului, citeste de pe o foaie anuntul ca se va infiinta firma, vorbeste ceva despre aderarea Federatiei Ruse la Organizatia Mondiala a Comertului, drept motiv, alte detalii ramanand in zona speculatiilor. Pe scurt, firma ar urma sa intermedieze comercializarea, pe piata interna si externa, a unor produse ale companiilor de stat cu probleme financiare, cu datorii mari. Obiectul principal de activitate: Activitati de intermediere in comertul cu ridicata. Intrebat de ce nu pot societatile respective sa vânda ele direct pe piata din Rusia, de exemplu, Zaharescu a oferit un raspuns uluitor: Pentru ca probabil o societate cu capital integral de stat poate negocia si intermedia altfel cu alte societati din Rusia. In traducere libera suna cam asa: alte companii cu vechime, care sunt de stat, dar nu integral de stat, nu pot negocia la fel de bine ca o societate nou-nouta cu capital integral de stat.
Procedurile pentru infiintarea firmei trebuie sa demareze in termen de 3 zile de la data intrarii în vigoare a ordonantei de urgenta. Adica, saptamana viitoare, Ministerul Economiei va trebui sa inceapa sa faca ce trebuie facut pentru inregistrarea firmei.
Neoficial, se vorbeste despre necesitatea infiintarii unei firme de stat, ca unica solutie pentru virarea unor bani la Oltchim. Acum, orice ban intra in conturile Oltchim este blocat de creditori. Salariatii Oltchim nu mai au rabdare si incep sa nu mai creada in promisiuni. O tensiune sociala total nepotrivita in prag de campanie electorala. Asa ar fi luat fiinta aceasta idee cu virarea banilor printr-o alta companie. Tot neoficial, intrebate daca aceasta este firma salvatoare, sursele din Guvern raspund evaziv: Posibil sa aiba legatura cu Oltchim! Si tot sursele din Guvern mai spun: Posibil ca in perioada imediat urmatoare sa fie decisa si insolventa Oltchim! Pentru ca nu mai exista cale de scapare pentru Oltchim, iar bancile fac presiuni.
Si inca o mostra de lipsa de transparenta decizionala... Guvernul a mai aprobat in aceeasi sedinta de Guvern un memorandum pentru vanzarea pe bursa printr-o oferta publica secundara a 15% din actiunile Transgaz. Singura informatie oficiala care a razbatut prin vocea aceluiasi purtator de cuvant este ca nivelul de subscriere la care se stabileste pretul ofertei pentru transa investitorilor institutionali este de 150%. Atat. Se va lista o companie de stat foarte importanta pe bursa, iar ministrul de resort tace. Cand se va lista, cum etc?
Situatie complicata si la Hidroelectrica. Curtea de Apel Bucuresti tocmai ce a judecat recursurile depuse de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie (niste baieti destepti) si sindicatul Hidrosind impotriva hotararii Tribunalului Bucuresti din 20 iunie pentru declansarea procedurii de insolventa. Cand a judecat a respins toate probele depuse de administratorul judiciar (deja celebrul Remus Borza), insa le-a admis pe cele ale baietilor destepti. Un semnal nu tocmai bun. Astazi posibil sa fie data decizia. Daca e favorabila baietilor destepti, insolventa se anuleaza, iar ei isi reintra in drepturi.
Companiile de stat trec prin momente cruciale. Transparenta zero la Ministerul Economiei.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Ideea e tipic venita din "comisii de analiza" in care un zbir (gen Ponta) cere solutii imediate pentru rezolvarea problemelor. Nu conteaza ca solutiile sunt avioane de hartie care nu o sa zboare niciodata, idea e sa aratam ca facem ceva.
Sincer cu ce oameni si idei au cei din guvernul actual, nu aveam curajul nici sa deschid un butic, d-apoi sa mai conduc o tara. Nu te plictisesti deloc, e ca la circ. Sper sa nu treaca de Decembrie, ca ne-am fript. O sa ii invidiem pe cei care au emigrat la timp.