Franta si alte sase tari europene, printre care si Romania cer, intr-o scrisoare adresata presedintelui Comisiei, ca statele europene sa-si poata subventiona mau usor industria pe viitor, in contextul unei mondializari "neloiale", scrie Les Echos, in editia electronica.

Din partea Romaniei, scrisoarea este semnata de ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.

"Trebuie sa ne concentram pe o revizuire ambitioasa a politicii noastre industriale", pledeaza Arnaud Montebourg, ministrul pentru Redresarea productiei, in scrisoarea comuna adresata executivului european. Dorinta sa: Bruxellesul trebuie sa-si relaxeze cadrul de reglementari pentru a favoriza sansele marilor actori industriali ai continentului. Cu alte cuvinet: un protectionism cu iz european, noteaza Les Echos.

El a precizat ca cele sapte tari (Franta, Luxemburg, Germania, Italia, Spania, Portugalia si Romania) au cerut, intr-o scrisoare comuna, ca reuniunile ministrilor europeni ai Industriei sa aiba loc in fiecare luna, la fel ca si reuniunile ministrilor de Finante.

Europa sufera o "mondializare neloiala marcanta, unde ceea ce Bruxellesul ne interzice sa facem, toate celelalte tari o fac", a spus Montebourg, citat de AFP, in marja unei reuniuni la Luxemburg a ministrilor europeni insarcinati cu industria.

"Trebuie sa reorientam Europa, pentru ca nu mai este adaptata comertului mondial neloial. Cand americanii, chinezii, indienii, coreenii si multi alti aleg sa isi subventioneze industria, nu au Bruxellesul pe cap", a spus el.

"Noi cerem doar sa fim la nivelul a ceea ce solicita competitia mondiala: sa avem dreptul sa ne aparam, sa ne organizam si sa ne protejam", a continuat ministrul francez.

Comisia Europeana interzice ajutorul de stat cand apreciaza ca acesta provoaca distorsiuni ale concurentei.

Montebourg a precizat ca demersul Frantei a primit sprijinul a numeroase state membre: Germania, Italia, Spania, Portugalia, Belgia, Romania, Luxemburg, Grecia, Austria, Bulgaria, Slovacia si Ungaria.