Premierul Ponta a declarat duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro Tv, ca suma de 1,8 milioane euro prezentata de Dan Diaconescu pentru salarii la Oltchim reprezenta doar un imprumut restituit de "mama copilului sau", deoarece acesta nu avea intreaga suma necesara, comentand ca "unul de la spitalul 9" a venit sa blocheze privatizarea. Atentionat ca "pacientul Oltchim era sa moara pe masa din cauza unor mari dificultati in timpul operatiei ", premierul a raspuns ca, din fericire, "pacientul" nu moare, dar ca si el poate continua aceasta paralela medicala cu explicatia ca in timp ce Guvernul vroia sa opereze pacientul "a venit unul de la spitalul 9 si ne-a dat peste maini", potrivit Mediafax. El a precizat ca este vorba doar de o paralela medicala, fara aluzii.

Ponta a adaugat ca nu i-a cerut ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, sa demisioneze dupa esecul vanzarii Oltchim deoarece acesta ar fi mostenit siuatia de la fostul Guvern, insa l-a atentionat ca va ramane ministru in viitorul Executiv doar daca rezolva problemele la Oltchim si Hidroelectrica: "Am avut o discutie cu domnul Chitoiu, cu care am o relatie foarte buna, si i-am spus: Cred ca realizezi ca dupa 9 decembrie vei mai fi ministru daca rezolvi aceste doua lucruri".

Premierul a aratat totodata ca cele 1,8 milioane euro prezentate de catre Dan Diaconescu reprezentau doar un imprumut restituit de "mama copilului lui Diaconescu" si a reluat ideea conform careia "povestea cu Dan Diaconescu" denota lipsa unui sistem de justitie care sa functioneze eficient pentru a sanctiona persoanele care prezinta statului documente false.

Victor Ponta a sustinut din nou si faptul ca Diaconescu a beneficiat de protectie politica din partea PDL, a lui Videanu si "poate si din partea domnului Basescu", spunand ca a primit informari din partea serviciilor de informatii legate de fapte de inselaciune comise de Diaconescu. Potrivit premierului, toate aceste informari se afla la Parchet, fara sa fi generat insa o reactie: "Daca domnul Diaconescu sau orice alt domn care vine cu documente false ajunge in inchisoare a doua zi, va garantez ca la Tarom si la CFR Marfa nu mai vine niciun alt escroc. Dar daca escrocul este bine-mersi si formeaza guvernul cu PDL daca nu ia USL 50%, atunci se vor prezenta alti diaconesti", a afirmat Ponta.

In plus, premierul a anuntat ca Guvernul nu va mai apela la serviciile consultantului PricewaterhouseCoopers pentru viitoarele procese de privatizare, deoarece acesta a recomandat gresit ca la licitatia de vanzare a Oltchim sa fie acceptat oricine: "Dupa lectia Oltchim putem sa explicam de ce licitatiile nu raman deschise asa cum ne-a....in primul rand, nu mai iau PricewaterhouseCoopers ca si consultant, ca vad ca toata lumea vorbeste de OPSPI."

Intrebat daca acest consultant a gresit, premierul a raspuns afirmativ: "Da, categoric da. Trebuie sa il intreb pe consultant de ce a lasat ca la licitatia Oltchim sa vina...este asa bine sa fii consultant, sa iei o multime de bani, sa faci caietul de sacini dupa care sa fie intrebat Ponta...eu nici nu am vazut caietul de sarcini si nu era treaba mea sa-l vad", a spus Ponta.

Premierul a anuntat recent ca Guvernul va solicita Fondului Monetar International si Comisiei Europene permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim sa fie derulata prin negociere cu un investitor strategic si nu prin licitatie deschisa la care sa vina oricine.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de actiuni detinut de stat, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.

Ministerul Economiei detine 54,8% din actiunile combinatului chimic. In actionariat se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.