Fondul Proprietatea a transmis o scrisoare deschisa adresata ministrului economiei, Daniel Chitoiu, prin care isi "exprima public ingrijorarea si dezamagirea" fata de o cerere privind amanarea numirii unui consiliu de supraveghere la Hidroelectrica. Potrivit Fondului Proprietatea, Ministerul Economiei a solicitat ca pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor Hidroelectrica convocata pentru data de 31 Octombrie 2012 sa fie introdus un punct prin care se amana numirea consiliului de supraveghere.Fondul Proprietatea il nominalizaze pe Remus Vulpescu, fostul sef al OPSPI, pentru functia de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica.

  • In urma primirii convocatorului si a documentatiei aferente Adunarii Generale a Actionarilor din 31 octombrie 2012,  Fondul Proprietatea a propus pe 1 octombrie nominalizarea lui Remus Vulpescu si a Oanei Truta pentru functiile de membri ai Consiliului de Supraveghere  al Hidroelectrica. Remus Vulpescu este, in acest moment, si administratorul special al Hidroelectrica, iar Oana Truta este membru in Consiliul de Administratie al Hidroelectrica.

O amanare a numirii Consiliului de Supraveghere va conduce la noi amanari ale implementarii prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului 109/2011 in ceea ce priveste guvernanta corporativa in intreprinderile publice, proces care deja treneaza, sustine Fondul Proprietatea in scrisoarea deschisa.

"In data de 10.10.2012 am luat la cunostinta de solicitarea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, de a introduce ca punct distinct pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor Hidroelectrica convocata pentru data de 31 Octombrie 2012 amanarea discutarii punctelor 1, 2, 3, 4, 5 si 12 de pe agenda", se precizeaza in scrisoare.

Introducerea acelor puncte a fost solicitata de Fondul Proprietatea si se refera la numirea noului Consiliu de Supraveghere cu mandat de la data iesirii companiei din insolventa, stabilirea indemnizatiilor membrilor, stabilirea valorii sumei asigurate aferente asigurarii de raspundere profesionala si

aprobarea formei contractului de administrare.

"Ne pronuntam cu fermitate impotriva amanarii luarii unei decizii cu privire la numirea noului Consiliu de Supraveghere al Hidroelectrica", mai precizeaza Fondul Proprietatea. Acesta considera ca o astfel de decizie transmite un semnal negativ tuturor creditorilor companiei, precum si tuturor investitorilor. In plus, ar avea un efect negativ asupra Hidroelectrica, deoarece exista riscul ca la iesirea acesteia din insolventa sa nu existe organismele care sa conduca in mod corect compania.

"In plus, consideram ca introducerea unui punct distinct pe ordinea de zi care sa aprobe amanarea discutarii unor puncte solicitate de catre un actionar minoritar poate fi usor interpretata ca fiind un abuz de pozitie majoritara si este, totodata, o grava incalcare a principiilor de guvernanta corporativa. Faptul ca actionarul majoritar supune inspre aprobare ca punct distinct pe ordinea de zi amanarea discutarii punctelor solicitate de actionarul minoritar inseamna ca se poate ajunge in situatia in care nu se vor mai discuta vreodata punctele solicitate de niciun actionar minoritar, intrucat actionarul majoritar poate decide oricand amanarea discutarii acestora", mai spune Fondul Proprietatea.