Agentia chineza de rating Dagong a anuntat marti ca se va alia cu americanii Egan-Jones Ratings Co (EJR) si rusii RusRating JSC pentru a forma o agentie "independenta" care sa poata lupta cu dominatia exercitata pe piete de Standard & Poor's, Moody's si Fitch, scrie AFP.

Noua entitate va fi denumita Universal Credit Rating Group si va efectua evaluari in calitate de "furnizor de servicii de rating in intregime independent", potrivit unei inivitatii la o conferinta de presa care va avea loc miercuri.

"Actualul sistem international de agentii de rating si-a dovedit incapacitatea de a produce notatii responsabile si fiabile", se arata in aceasta scrisoare, care adauga ca noua institutie este necesara pentru a "reduce riscul economic in dezvoltarea civilizatiei umane".

Creata in 1994, in momentul restructurarii intreprinderilor de stat din China, Dagong Global Credit Rating s-a facut cunoscuta in ultimii ani lansand evaluari ale datoriilor suverane si degradand in special ratingul Statelor Unite ale Americii.

Dagong considera ca Moody's, Fitch si Standard & Poor's tin prea mult cont de criterii precum privatizarea si liberalizarea pietelor in detrimentul capacitatii unei tari de a crea valoare.

Agentia americana EJR a obtinut in 2007 un statut de "organizatie de rating recunoscuta la nivel national".

RusRating, cu sediul la Moscova, este specializata in ratinguri acordate sectorului bancar.