Aceştia au ajuns să se certe şi s-au dat în judecată unul pe altul la o curte de justiție din Londra care judecă litigii comerciale. Pe parcursul procesului, cei doi ruşi şi avocații lor au descris în amănunt cum au devenit proprietarii ALRO Slatina. Am intrat, la acea dată, în posesia transcrierii acelui proces după câteva căutări pe Lexis-Nexis-o bază de date care conține inclusiv date despre litigii comerciale. Vă recomand să consultați AICI documentul, pasajele cele mai importante sunt în culoarea roşie, iar investigația publicată atunci poate fi citită AICI.
Cazul ALRO este foarte important pentru a înțelege mecanismele din spatele operațiunilor de spionaj industrial, dar mai ales pentru a înțelege mizele enorme aflate în joc precum şi felul în care politicieni şi manageri pot fi foarte uşor manipulați. Globalizarea afacerilor a schimbat mult regulile jocului în spionajul industrial în sensul că interesele de stat se intersectează cu interese private şi cele din urmă ajung să fie chiar mai importante nu doar de partea celui spionat ci şi de partea spionului. Practic, nu se mai poate poate vorbi despre spionaj de stat decât poate în cazul Coreei de Nord unde încă avem un regim totalitar însă, în general, suprapunerea dintre interese private şi interesele unor facțiuni sau ale unor oameni aflați temporar la guvernare sau la comanda serviciilor secrete este mult mai puternică decât ceea ce obişnuiam să numim “interes de stat”.
Cei doi ruşi despre care vorbim în cazul privatizării ALRO, Alexander Krasner şi Vitali Machitski au inițiat planul Vostok în iunie 1999 în urma unei întâlniri la Londra cu Alexandru Elian, un acționar minoritar la CONEF, firmă care intermedia importul de gaze naturale din Rusia şi care deținea participații la diverse companii printre care şi ALRO. Elian le-a făcut ruşilor intrarea la preşedintele CONEF, Corneliu Moisescu. În fapt, procesul din Londra consemnează o cină ce a avut loc la Bucureşti între cei doi ruşi, Elian, Moisescu şi un senator român al cărui nume nu este menționat. La aceştia s-a alăturat mai apoi chiar şi managerul ALRO, Gheorghe Dobra.
Ruşii au elaborat un plan foarte complex, întins pe aproape 3 ani, care presupunea între altele:
- Folosirea unor companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice pentru achiziționarea de acțiuni ALRO fără ca identitatea cumpărătorilor să poată fi descoperită. Insulele Virgine Britanice permit înființarea firmelor cu acțiuni la purtător, cu proprietari aproape imposibil de identificat. Aceste companii au contribuit la colectarea unui procent mai mare de 25 la sută din totalul acțiunilor ALRO. Mişcarea a permis obținerea unui “control negativ” asupra companiei româneşti (vezi mai jos).
- Negocierea privatizării ALRO Slatina prin intermediul unor interfețe-persoane şi firme-din Statele Unite şi Israel care să-i ascundă pe ruşi fiindcă “românii îi antipatizează pe ruşi”. Un fost ambasador israelian, născut în România, a fost cooptat de către ruşi şi o firmă înființată în Statele Unite, Marco International, a fost folosită drept paravan.
- Strângerea de informații printr-o firmă elvețiană. O companie a fost creată în Zug, Elveția pentru a intra în afaceri cu ALRO în scopul strângerii de informații despre combinat. Firma a fost dizolvată imediat după preluarea ALRO.
- Poate cel mai important: lobby care să ducă la schimbarea/mărirea cvorumului necesar pentru luarea hotărârilor la ALRO. Guvernul român de la acea dată, 2001, a acceptat ca hotărârile importante să poată fi luate doar dacă deținătorii a 75 la sută din companie cădeau de acord. În felul acesta, acționarii minoritari puteau să blocheze hotărâri dacă dețineau cel puțin 25 la sută din acțiuni, adică aveau controlul negativ al companiei. Acest lucru a dus la îndepărtarea altor potențiali investitori.
Citeste tot articolul pe RISE Project
Vezi cazul bancii Dacia-Felix, Aro + marea majoritate a uzinelor bucurestene cumparate de "investitori" si transformate in mall-uri sau centre rezidentiale.
Statul roman n-a fost in stare sa-si apere posesiunile: Petrom, Tractorul Brasov, Aro, Alro, Semanatoarea etc etc
Nu credeau in nimic, doar in dreptul lor de a fi cineva! Gata sa tradeze in orice moment. Alesi fara coloana vertebrala nu aveau de unde sa inventeze una cind Tara avea nevoie. In plus, politica lui ceasca ne-a creat animozitati. Succesul lui international (si nu fac misto') i-a suparat pe multi. Toti s-au repezit sa rupa o bucata din afacerile ramase fara stapin. Din tara si din afara. Unii au reusit, altii au scos castanele din foc pentru altii. Marea masa a cozilor de topor ne-au vindut si ne vind pentru interse meschine. Daca lor le e bine noi putem (si trebuie!) sa crapam, sa ii lasam sa traiasca ei boiereste! Fiindca nimic nu vrea mai mult o sluga decit sa ajunga boier! Sa se vada ca e boier! Sa stie toti, ba!
Si cum in istorie sintem cunoscuti mai ales pentru tradari - mai ales catre cei care conteaza! - nu prea avem prieteni adevarati. Si e tirziu sa facem ceva sa nu ne aneantizam ca popor. Mai ales cu nonvalorile care ne conduc.
Dincolo de semantica, istoria e bine sa fie cunoscuta.
Scuze anticipate pentru cuvantul "istorie"
Prin anii 2000 cind se privatiza totul chiar si matura eram implicat in tot felul de programe de restructurare,se pregatea terenul privatizarilor,apoi s-a inceput cu tot felul de audite tehnologice ,financiare,comerciale si dupa fiecare simteam cum totul se duce in jos cu tot efortul facut.
Atunci a inceput sa-mi miroase totul,se vroia totul dus spre zero ca sa se poata vinde pe nimic.
Cind au intrat rusii la Alro era o foame de bani ca deja erau scosi in strada sute de mii de oameni si ca sa-i prostiti le dadeati pomeni de genul n salarii pe 2-3 ani aveati o politica de genocid cu bataie lunga.
In 23 de ani ati distrus tot,ati vindut tot ce era profitabil,ati pus Romania ca un ciine cu botul pe labe,nici sa latre nu mai poate.Azi veniti cu povesti ???mi-ii scirba de voi ca de rahat.
musetescu este cald acolo unde esti? timfte pe cine mai chemati langa voi? PRIETENII STIU DE CE!