​Ministerul Economiei sustine printr-un comunicat de presa ca a dispus incetarea activitatii in functiile ocupate de trei dintre persoanele implicate in dosarul de frauda bancara anchetat de DIICOT. Cei trei sunt Mihai Grigoroiu, Ionut Catalin Rosu si Mihail Andrei Atanasiu. In cazul unei a patra persoane, Aurel Saramet, au fost demarate procedurile de suspendare din functia detinuta in cadrul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru I.M.M.- uri. Potrivit unei declaratii de avere si interese depusa pe 25 octombrie la încetarea mandatului, Mihai Grigoroiu ar fi detinut functia de asistent la cabinetul unui secretar de stat.

  • UPDATE La solicitarea HotNews, Ministerul Economiei a precizat ca secretarul de stat este Nicolae Rotileanu.

Dupa aceasta data, au mai fost depuse 2 declaratii de avere si interese: una depusa pe 26 octombrie in care arata ca ar fi detinut functia de consilier la AM POSCEE, iar cealalta pe 29 octombrie in care mentioneaza functia de Director General Adjunct la AM POSCEE.

  • Interesant este cele doua declaratii depuse pe 26 octombrie si 29 octombrie au fost postate pe site-ul Ministerului Economiei in cursul zilei de astazi, la cateva ore dupa anuntul DIICOT.

UPDATE Ministerul Economiei a revenit cu o precizare prin care arata ca postarea celor doua declaratii de avere in cursul zilei de astazi nu are nicio legatura cu anuntul DIICOT.

  • "Precizam ca termenele legale de postare pe site-ul MECMA a celor 2 declaratii de avere, dupa ocuparea noilor functii de catre Mihai Grigoroiu, in 01.10 (expert principal) si 17.10 (director general adjunct interimar) sunt: 30 noiembrie 2012, respectiv 17 decembrie 2012. Prin urmare, faptul ca cele doua declaratii au fost postate pe site in cursul zilei de astazi, cu mult timp inaintea expirarii termenului legal, nu are nicio legatura cu anuntul DIICOT, fiind o simpla coincidenta. In plus, consideram ca postarea pe site-ul MECMA chiar in aceasta zi, fara a astepta trecerea celor 60 de zile prevazute de lege (30 de zile termen pentru depunerea declaratiilor la compartimentul de specialitate de catre Mihai Grigoroiu, la care se adauga 30 de zile pentru postarea pe site-ul MECMA de catre compartimentul de specialitate), subliniaza completa deschidere si transparenta a MECMA, neexistand niciun element “interesant” asa cum este precizat in articol, termen care poate induce publicului suspiciuni cu privire la pozitia MECMA in acest caz", arata Ministerul Economiei.

Trebuie precizat ca in luna august a mai fost depusa o declaratie la incadrarea pe functia de asistent al unui secretar de stat.

Ministerul Economiei a facut cateva precizari legate de functiile persoanelor implicate, insa in cazul lui Mihai Grigoroiu nu este trecuta si cea de asistent ca cabinetul unui secretar de stat.

Precizarile Ministerului Economiei:

  • Aurel Saramet este director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru I.M.M.- uri, incepand cu anul 2001.
  • Mihai Grigoroiu a fost sef serviciu din 2009 in cadrul OIIMM, exercitand temporar functia de Director General Adjunct la AM POSCEE.
  • Ionut Catalin Rosu ocupa din 2010 functia de auditor asistent in cadrul Serviciului de Audit Public Intern din cadrul OIIMM.
  • Mihail Andrei Atanasiu ocupa din 2009 functia de consilier asistent la Directia Generala Mediu de Afaceri in cadrul OIIMM.

La nivelul Ministerul Economiei nu sunt cunoscute alte detalii cu privire la dosarul care face obiectul cercetarilor efectuate in momentul de fata de DIICOT, sustine Ministerul Economiei.

In urma informatiilor aparute, Corpul de Control al ministrului economiei a demarat un control propriu pe aceasta tema.

"Totodata, reaminitim faptul ca actuala conducere a MECMA a demarat, inca de la preluarea mandatului, auditul cu privire la activitatea proprie ministerului legata de gestionarea fondurilor europene, fapt ce a fost adus la cunostinta mass media. In urma rezultatelor obtinute, aceste verificari au fost extinse fiind in prezent in curs de derulare", mai spune Ministerul Economiei.

Procurorii DIICOT audiaza incepand de joi peste 100 de functionari bancari si angajati ai Ministerului Economiei intr-un dosar de frauda cu prejudiciu de peste 22 milioane de euro