Ministrul economiei, Daniel Chitoiu, afirma printr-un comunicat de presa ca ARD se afla acum in situatia in care "Hotul striga hotii!". Comunicatul de presa este un raspuns la declaratia presedintelui PDL Vasile Blaga care i-a cerut marti, in numele ARD, premierului Victor Ponta sa il demita pe ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, pentru situatia creata la Oltchim. Chitoiu mai spune prin comunicatul de presa ca are un mesaj pentru cei de la Oltchim: facem tot ce este omeneste posibil si in scurt timp vom ajunge la zi cu salariile, iar in paralel lucram la deschiderea treptata a combinatului, asa cum am facut pana acum.

Prin comunicatul de presa a fost transmis un mesaj si catre Blaga. "In ce-l priveste pe domnul Blaga, vreau sa-i transmit un singur lucru: am de coordonat un minister si de indreptat toate nenorocirile pe care le-am gasit aici cand am venit in 9 mai. Nu am nici timp si nici nu intentionez sa raspund la fiecare atac demagogic lansat cu disperare de ARD", se arata in comunicatul transmis de Ministerul Economiei.

"Am citit declaratia domnului Blaga, legata de Oltchim, de USL si de persoana mea si, sincer, nu sunt prea multe de spus. Disperarea ii impinge pe cei de la ARD sa iasa cu astfel de declaratii halucinante. Eu am venit acum 5-6 luni in fruntea Ministerului Economiei. Pana atunci Oltchimul a functionat, daca putem spune asa, sub atenta conducere a PDL. Si cand spun atenta conducere vreau sa spun de fapt ca a functionat sub atenta capusare a PDL", se mai arata in declaratia ministrului.

Acesta mai spus ca Oltchim a fost capusat multi ani de firmele PDL. "Atatia ani de zile Oltchimul a fost capusat de firmele PDL, iar acum domnul Blaga isi arata ingrijorarea fata de soarta combinatului? Firmele lui Boureanu, ale Corinei Vintan, ale consilierului domnului Stolojan si multe alte zeci de firme au supt pana la ultimul ban din Oltchim. Pana in prezent, am depus sesizari la organele abilitate, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si la ANAF, sesizari al caror obiect viza suspiciuni grave de coruptie si prejudicii estimate deja la peste 6 milioane de euro, in conditiile in care controlul nu a fost inca finalizat. I-as mai aminti domnului Blaga si de cele 700 de milioane de euro, datorii inregistrate de Oltchim la data la care am fost numit ministru al Economiei".

Chitoiu mai spune ca a dezvaluit toate nenorocirile care au avut loc acolo in ultimii 3 ani si crede ca "toata Romania a inteles ce s-a intamplat la Oltchim".

"Eu am depus si depun toate eforturile sa ajungem la zi cu salariile. Am platit o parte din salariile restante si le vom plati si pe cele ramase. Am luat legatura cu cei de la Comisia Europeana si lucram la notificare ca sa putem primi acordul pentru ajutorul de salvgardare de 20 de milioane. Am deschis combinatul si usor "usor il vom duce la capacitatea de 65%. Am schimbat conducerea combinatului, pe domnul Roibu si pe cei de langa el, o conducere care este responsabila alaturi de PDL pentru aceasta situatie, si am adus oameni noi care fac tot ce le sta in putinta pentru a pune umarul la redresarea Oltchim. Pentru mine, pentru USL, prioritatea numarul 1 este redresarea aceste companii. De aceea am luat toate masurile enumerate mai devreme. Nu l-am auzit pe domnul Blaga sau pe vreun alt membru al PDL sa-si asume nici macar 1% din responsabilitate in ce priveste situatia Oltchim. Inteleg ca este campanie electorala si trebuie sa iasa cu orice, numai sa iasa, dar ipocrizia ar trebui sa aiba o limita. Nu poti sa coordonezi in mod direct si total in ultimii 3 ani de zile o companie, sa o bagi in pamant, sa o distrugi si apoi, la 6 luni de cand am preluat noi fraiele unei masinarii distruse, sa incepi sa strigi pe la televiziuni ca nu se face nimic si ca este o tragedie la Oltchim. E o bataie de joc la adresa oamenilor de acolo, in primul rand, si la adresa romanilor in general", mai spune Chitoiu.

Presedintele PDL Vasile Blaga i-a cerut marti, in numele ARD, premierului Victor Ponta sa il demita pe ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, pentru situatia creata la Oltchim si sa se deplaseze personal la Ramnicu Valcea pentru a discuta cu muncitorii de la combinat, informeaza Agerpres.

"Guvernul Ponta, va aduceti aminte, a inchis combinatul inainte de privatizare, astfel scazandu-i valoarea. [...] Spuneau, dupa tot scandalul privatizarii esuate, ca vor redeschide 25-30% din combinat. Astazi combinatul lucreaza la maxim 15% din capacitate. [...] Combinatul este aproape inchis, 3.500 de oameni nu isi primesc salariile. De doua zile ii vedeti in strada cerandu-si drepturile salariale. Solutia lui Ponta: fuga de Oltchim si tacerea. 17 ministri din guvern, in frunte cu Ponta, sunt in campanie electorala, nu ii intereseaza soarta Oltchimului", a declarat Vasile Blaga intr-o conferinta de presa.

"Ii cerem inca o data domnului prim-ministru Ponta sa se deplaseze din studiourile de televiziune la combinatul Oltchim. Il asteapta salariatii, ati vazut si astazi. Si ii cerem, inainte de orice, sa-l demita pe asa-zisul ministrul al Economiei, Daniel Chitoiu, pentru ca acesta nu este de fapt, si-a declinat toate responsabilitatile", a adaugat co-presedintele ARD.

Blaga a precizat ca "este clar pentru toata lumea ca dupa 9 decembrie o guvernare USL ar avea un singur efect - oltchimizarea Romaniei". "Pentru ca ceea ce a facut Ponta la Oltchim se pregateste sa faca la Hidroelectrica, la CFR Marfa la Tarom. Si alte zeci de mii de salariati si-ar pierde locurile de munca si ar fi in strada", a declarat liderul PDL.