Daniel Chitoiu, ministrul economiei, a afirmat in sedinta Guvernului de miercuri ca pana maine, 15 noiembrie, vor fi platite angajatilor Oltchim salariile restante pe luna septembrie. O alta promisiune este legata de repornirea activitatii combinatului. Potrivit ministrului, "de azi (n.red. miercuri), inclusiv maine si luni, se mai repornesc inca trei sectii si urmeaza sa implicam astfel 1.200 de salariati".

Intre timp, la Ramnicu Valcea salariatii au intrat in a treia zi de proteste, sase muncitori intrand in greva foamei.

Promisiunile Guvernului

Chitoiu a lansat un nou termen pentru atingerea a 65% din totalul capacitatii de productie: mijlocul lunii decembrie. Termenul initial era mijlocul lunii noiembrie.

Chitoiu sustine ca poate fi asigurata finantarea pentru repornirea activitatii. "In urma negocierilor cu FMI, vreau sa multumesc cu aceasta ocazie bancilor creditoare, putem sa asiguram finantarea repornirii activitatii la Oltchim", a spus ministrul economiei.

"Avem in vedere ca pana a mijlocul lunii decembrie sa ajungem la 65% din totalul capacitatii de productie la Oltchim, urmand ca la finalul lunii noiembrie, inceputul lunii decembrie, sa asiguram si plata restantelor pentru octombrie, banii rezultand din primul ciclu de productie de la Oltchim", a precizat Chitoiu.

A treia zi de proteste

Salariatii de la Oltchim au iesit din nou miercuri sa protesteze in curtea societatii, desi li s-a spus ca ar putea primi in cursul acestei zile salariile intregi pe luna septembrie.

"Sunt vreo trei sute de oameni iesiti la protest, numarul grevistilor foamei a crescut la sase, dar nu vom renunta pana cand promisiunile conducerii si autoritatilor nu se vor concretiza. Avem garantia ca, in cursul zilei, vor fi date salariile in intregime pe luna septembrie plus concediile de odihna si alte drepturi din contractul de munca. In aceste conditii am putea renunta la deplasarea de maine (n.r. joi) spre Bucuresti", a declarat, miercuri, liderul protestatarilor, Corneliu Cernev.

Potrivit acestuia, exista informatii ca tot in cursul zilei de miercuri ar putea fi pornita si a doua sectie a combinatului - Propenoxid - dupa ce la inceputul lunii octombrie fusese repornita Sectia electroliza cu membrana.

Un protestatar de la Oltchim aflat in greva foamei a lesinat, el avand nevoie de ingrijiri medicale pe care le-a primit la infirmeria combinatului.

Salariatul, aflat in greva foamei de mai bine de 48 de ore, a fost luat de urgenta de medicii aflati pe platforma chimica si dus la ambulatoriul Oltchim unde i s-au administrat perfuzii.

SC Oltchim SA a traversat o perioada dificila din punct de vedere economic incepand cu luna august, cand combinatul valcean a fost inchis din cauza datoriilor. Dupa o tentativa nereusita de privatizare si dupa schimbarea vechii conduceri la inceputul lunii octombrie s-a reusit repornirea primei sectii.

La inceputul acestei saptamani muncitorii de la Oltchim au iesit din nou in strada nemultumiti de faptul ca nu au primit salariile pe septembrie. O alta nemultumire a vizat nefunctionarea combinatului la o capacitate de macar 65%.