Angajatii de la combinatul Oltchim Ramnicu Valcea au primit salariile restante pentru luna septembrie, iar conducerea sindicatului negociaza cu muncitorii aflati in greva foamei, pentru a-i determina sa renunte la protest, potrivit Mediafax. Presedintele interimar al Sindicatului Oltchim, Corneliu Cernev, a declarat ca salariile pentru luna septembrie au fost virate pe cardurile muncitorilor, spunand ca spera ca pana la sfarsitul lui noiembrie oamenii sa primeasca si banii pentru luna octombrie.

"Banii pentru luna septembrie au inceput sa intre pe cardurile salariatilor si speram ca pana la sfarsitul lunii sa intre si banii pentru luna octombrie, pot fi platite drepturile aferente concediului de odihna, s-a virat in conturile CAR-ului suma de 6 miliarde de lei. In acest moment nu sunt proteste la Oltchim si incercam sa negociem cu cei sase grevisti ai foamei pentru a-i determina sa renunte la aceasta forma extrema de protest, ei au spus ca vor inceta greva foamei numai dupa o discutie cu Victor Ponta. Incercam sa-i convingem sa renunte. A fost repornita sectia de propenoxid, urmand ca pana maine (vineri - n.red.) sa mai fie repornite alte doua sectii ale combinatului, polieteri si sinteze organice, asa ca am functiona la sfarsit de saptamana la o capacitate de productie de 30%", a declarat Corneliu Cernev.

Angajatii Oltchim au decis, miercuri, sa suspende protestele dupa ce au fost anuntati ca restantele salariale pentru luna septembrie le vor fi achitate joi.

Aproximativ 300 de salariati ai combinatului Oltchim Ramnicu Valcea au protestat, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, in fata pavilionului administrativ, cerand ca premierul Victor Ponta sa vina sa le explice de ce Guvernul nu si-a onorat promisiunile.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, anunta miercuri, la inceputul sedintei de guvern, ca restanta salariala aferenta lunii septembrie pentru angajatii Oltchim va fi achitata incepand de joi, iar restantele pe octombrie vor fi platite la finele lunii noiembrie sau inceputul lunii decembrie, precizand ca vor fi repornite inca trei sectii ale combinatului.

"De maine platim salariile restante pe luna septembrie. De asemenea, incepand de astazi, inclusiv maine si luni, se repornesc inca trei sectii, urmand ca in total sa fie implicati peste 1.200 salariati de la Oltchim. Noi, in cadrul negocierilor purtate sub coordonarea vicepremierului cu bancile mari creditoare, putem sa asiguram in perioada imediat urmatoare finantarea repornirii activitatii la Oltchim. De asemenea, avem in vedere ca pana la mijlocul lunii decembrie sa ajungem la 65% din totalul capacitatii de productie la Oltchim, urmand ca la sfarsitul lunii noiembrie - inceputul lunii decembrie sa asiguram si plata restantelor pe luna octombrie, pana atunci rezultand banii din primul ciclu de fabricatie de la Oltchim", afirma Chitoiu.

Premierul Victor Ponta adauga ca privatizarea Oltchim s-a convenit cu FMI in februarie, inaintea instalarii actualului Guvern, iar combinatul a fost preluat cu datorii de 500 milioane euro, care, potrivit premierului, ar fi rezultat in urma unor fraude si hotii ale fostilor guvernanti.

"Vreau sa va rog sa-i intelegeti pe oameni si sa le dam lucruri concrete referitoare la perspectiva Oltchimului. Nu cred ca trebuie pedepsiti in vreun fel sau acuzati oamenii de la Oltchim pentru hotiile si tupeul lui Blaga, Videanu, Dan Diaconescu si toata gasca care a capusat Oltchim", declara Ponta.

Angajatii Oltchim au protestat timp de mai multe zile si la sfarsitul lunii august, dupa oprirea productiei combinatului, din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro. Oamenii cereau sa le fie achitate salariile restante, dar si fonduri pentru reluarea productiei. La un moment dat, pe parcursul protestelor, mai multi salariati au intrat in greva foamei. Muncitorii au renuntat la proteste dupa ce au primit asigurari ca vor primi salariile restante pe lunile iulie si august, precum si bonurile de masa aferente, dar si dupa ce au fost anuntati ca va fi repornita productia.

Productia la combinatul Oltchim a fost reluata, la inceputul lunii octombrie, la instalatia de electroliza cu membrana, reprezentantii companiei spunand atunci ca urmeaza sa fie repusa in functiune si electroliza cu catoni de mercur.

In 2 noiembrie, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, afirma ca deocamdata functioneaza 25-30 la suta din combinatul Oltchim, adica lucreaza aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmand ca in saptamanile viitoare sa se ajunga la o capacitate de 60 la suta.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, care a castigat licitatia pentru pachetul de actiuni detinut de stat, nu a platit suma de 45 milioane euro pentru titluri.