​INTERVIU AUDIO (prima parte)  Daniel Chitoiu: Compania Oltchim va fi pregatita pentru o noua privatizare, in urma aplicarii pe o perioada de 6 luni a unui plan restructurare. Activitatile conexe vor fi externalizate

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 15 noiembrie 2012, 19:26 Economie | Companii


Daniel Chitoiu
Foto: AGERPRES
Compania Oltchim poate deveni viabila in urma aplicarii pe o perioada de sase luni a unui plan de restructurare agreat de principalele banci creditoare, a  declarat Daniel Chitoiu, ministrul economiei, intr-un amplu interviu acordat HotNews. Acesta a precizat ca exista un acord cu principalii creditori, acord  care vizeaza asigurarea finantarii pentru reluarea activitatii combinatului, restructurarea si pregatirea pentru o noua privatizare. Restructurarea presupune  si externalizarea unor activitati si servicii conexe din cadrul Oltchim. Potrivit ministrului, exista investitori in zona care sa preia aceste servicii  conexe cu tot personalul aferent. Astfel, pe platforma Oltchim vor mai lucra efectiv 1.600-1.700 persoane, fata de 2.600 cate sunt in prezent. Una dintre  pretentiile creditorilor este angajarea unei firme cu renume international care sa verifice programul de restructurare. Potrivit ministrului, acest lucru  s-ar putea intampla in doua saptamani. Vezi in text/fisierele audio care este planul de salvare a Oltchim.

 • Context. SC Oltchim SA a traversat o perioada dificila din punct de vedere economic incepand cu luna august, cand combinatul valcean a fost inchis din cauza  datoriilor. Dupa o tentativa nereusita de privatizare si dupa schimbarea vechii conduceri la inceputul lunii octombrie s-a reusit repornirea primei sectii. La inceputul acestei saptamani muncitorii de la Oltchim au iesit din nou in strada nemultumiti de faptul ca nu au primit salariile pe septembrie. O alta  nemultumire a vizat nefunctionarea combinatului la o capacitate de macar 65%.
"Daca noi nu reluam activitatea pana la venirea iernii, combinatul nu mai putea fi repornit decat peste un an si jumatate"

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, un memorandum privind semnarea unui acord cu bancile creditoare si managementul companiei, astfel incat  activitatea Oltchim sa ajunga la o capacitate de 65% pana la mijlocul lunii decembrie, a afirmat Daniel Chitoiu. Potrivit acestuia, Oltchim poate functiona  pe profit doar daca ajunge la o capacitate de 65%. Ministrul a mai spus ca era obligatorie reluarea activitatii inainte de venirea iernii si a inghetului. In  caz contrar, combinatul nu mai putea fi repornit decat peste un an si jumatate (vezi in text motivul). In urma acordului cu creditorii, doua banci au inceput  sa acorde finantari pentru activitatea Oltchim. In aceasta saptamana, vor fi platite integral restantele salariale pe luna septembrie. De asemenea, mai sunt  de recuperat bani din creante si din avansurile pe contractele de furnizare de produse finite. In ceea ce priveste restantele pe luna octombrie, acestea vor  fi achitate din vanzarea produselor finite ca urmare a derularii unui ciclu de productie, a precizat ministrul.
Declaratiile ministrului pe tema acordului incheiat cu bancile pentru finantarea activitatii Oltchim

 • De cand privatizarea Oltchim a esuat, adica nu a avut un final pozitiv, respectiv nu s-a gasit un investitor care sa cumpere Oltchim, Guvernul Romaniei, in  speta Ministerul Economiei impreuna cu Ministerul Finantelor Publice, a constituit un grup de lucru impreuna cu noul management de la Oltchim pentru a gasi o  solutie pentru reluarea activitatii combinatului. Mai mult decat atat, chiar din perioada procesului de privatizare, am schimbat managementul de la Oltchim  astfel incat sa avem o noua viziune privind relansarea combinatului. In toata aceasta perioada perioada de timp, desi nu a fost mediatizat, au participat si  principalele banci creditoare. Bancile nu-si doresc o mediatizare atat de ampla chiar daca subiectele sunt calde, la zi si se doresc  informatii. La aceste discutii au participat principalele banci creditoare, BCR, CEC si Banca Transilvania, bancile care au expunerea cea mai mare pe  Oltchim. De asemenea, au participat si principalii furnizori de materii prime care sunt si principalii creditori ai Oltchim, sa gasim solutii pentru a nu  bloca total activitatea Oltchim si a o executa silit, ci sa incheiem un acord astfel incat sa ii asiguram finantarea, sa-i reluam activitatea, sa o  restructuram si sa o pregatim pentru o noua privatizare.
 • Am anuntat inca din vara solutia ca statul roman sa poata sa-i acorde un ajutor de salvare, aceasta insemnand un imprumut pe termen de 6 luni, urmand ca in  aceasta perioada sa incepem procedura de restructurare si sa restituim banii la stat. Vechea conducere a prezentat un plan in acest sens, dar el nu a putut  fi finalizat ca urmare a faptului ca alti factori decizionali nu au avut o parere pozitiva privind reusita planului. De asemenea, in toata aceasta perioada,  am avut discutii la nivel tehnic si cu Comisia Europeana privind acest ajutor de salvare. Problema e ca exista o reticenta din partea organismelor  internationale in care statul roman sa mai poata acorda bani companiilor, indiferent ca se numeste Oltchim sau alta societate cu capital de stat. Ca atare,  am mers pe varianta bancile private.
 • Chiar ieri (n.red. 14 noiembrie), am aprobat in Guvern un memorandum pentru abilitarea reprezentantilor Ministerului Economiei, Ministerului Finantelor si  AVAS, Electrica, CFR Infrastructura de a semna acest acord cu bancile creditoare si managementul companiei Oltchim, astfel incat sa putem  sa ducem  activitatea Oltchim pana la o capacitate de 65%. De ce s-a avansat ideea ca trebuie sa ducem capacitatea pana la 65%? La o capacitate de 65%, combinatul  functioneaza pe profit. Daca functioneaza la o capacitate mai mica de 65%, atunci ea functioneaza in pierdere, iar pierderile respective trebuie suportate de  undeva.
 • Inca de acum o luna am reluat activitatea la Oltchim deschizand o sectie. De ce am reluat-o acum o luna? Daca noi nu o reluam pana incepe inghetul,  combinatul nu mai putea fi repornit decat peste un an si jumatate. De ce? Pentru ca instalatiile de electroliza trebuiau schimbate si mai trebuiau facute  investitii intre 8 si 10 milioane de euro. Ori, era obligatoriu necesar sa reluam activitatea combinatului Oltchim inainte de venirea iernii si producerea  inghetului.
 • In aceasta perioada de negocieri, managementul companiei si noi, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), am cautat sa gasim  solutii. In primul rand sa gasim finantare pentru functionarea acestei sectii si, de asemenea, sa gasim finantare pentru achizitionarea de materie prima  pentru a redeschide si celelalte sectii, de polioli, de propenoxid, sectia de var. S-au facut demersuri si de recuperare a creantelor de la alti beneficiari  ai Oltchim, atat interni cat si externi. De asemenea, am cautat sa se incheie contracte de furnizare de produse finite ca urmare a reluarii productiei si de  incasare a unui avans din marfa ce urmeaza a fi livrata, astfel incat sa facem rost de bani, atat pentru achizitionarea de materii prime, cat si pentru plata  salariilor.
 • Banii care au fost recuperati din creantele pe care le avea de incasat Oltchim i-am folosit pentru achitarea salariilor restante, lucru pe care l-am facut si  in lun mai, cand am venit. Salariile la Oltchim, intotdeauna s-au platit cu o restanta de doua-trei luni. In luna mai, cand am venit la Ministerul Economiei,  salariile erau neplatite din luna martie. Am ajuns la sfarsitul lunii septembrie sa avem doar o luna restanta- luna august. Banii respectivi nu i-am avut din  credite de la banci, pentru ca nu a mai finantat nicio banca. Din contra, alte banci care au avut o expunere mai mica, sume mai mici, au retinut banii  incasati de Oltchim si a fost o problema din punct de vedere al cash-flow-ului pentru Oltchim. Nu mai aveau incredere ca isi mai recupereaza banii si i-au  retinut.
 • In urma acestui acord, unele dintre banci, nu pot sa le fac public numele pana nu se definitiveaza, au inceput sa acorde finantari pentru reluarea  activitatii la Oltchim. Banii cu care se platesc salariile restante, au inceput sa se plateasca de ieri (n.red.14 noiembrie). S-au platit si astazi (15  noiembrie) si speram ca maine (16 noiembrie) sa se plateasca integral restantele pentru luna septembrie. Sunt bani de recuperat din creante si din avansurile  pe contractele de furnizare de produse finite. Banii care vin de la doua banci, deocamdata doua banci au inceput sa finanteze Oltchim, au mers si merg catre  achizitia de materii prime pentru deschiderea celor trei sectii. Ieri, s-au deschis doua, iar astazi si luni se mai deschide inca o sectie, urmand sa ducem  capacitatea la 65% pana la mijlocul lunii decembrie. Legat de achitarea restantelor pe luna octombrie, acestea vor fi achitate din vanzarea produselor finite  ca urmare a derularii unui ciclu de productie. De acolo vom avea banii, urmand ca nivelul de finantare al bancilor sa creasca pe masura ce se vor incheia noi  contracte cu care sa se gajeze creditele respective. Acum finantarea se acorda pe viitoarele contracte de livrari de produse.
"Ne intereseaza ca intr-o perioada de sase luni sa facem restructurarea companiei Oltchim prin externalizarea activitatii si s-o pregatim de privatizare"

Autoritatile statului trebuie sa prezinte Comisiei Europene planul de restructurare a companiei in vederea obtinerii unui aviz favorabil pentru acordarea  unui ajutor de 20 de milioane de euro. Daniel Chitoiu spune ca potrivit acestui plan de restructurare, vor fi externalizate activitatile conexe de la  Oltchim. "Pe noi ne intereseaza ca intr-o perioada de sase luni sa facem aceasta restructurare prin externalizarea activitatii si s-o pregatim de  privatizare", a spus Chitoiu. Potrivit acestuia, ideea insolventei iese din discutie atata vreme cat exista acest acord cu principalii creditori. "Pe noi ne  intereseaza ca prin acest acord sa putem sa repornim, sa viabilizam, sa restructuram Oltchim controlat, cu acordul creditorilor", a precizat ministrul.  Acesta a mai spus ca bancile doresc angajarea unei firme de renume international in restructurare care sa verifice si sa aprobe planul propus de managementul  Oltchim. In cel mult doua saptamani, aceasta firma ar putea fi angajata. Potrivit ministrului, principalii creditori au propus in urma cu doua-trei luni  compania Alvarez & Marsal.
Declaratiile ministrului pe tema planului de restructurare care va salva Oltchim

 • Acum doua saptamani, au fost specialisti de la Ministerul Economiei, Consiliului Concurentei si managementul companiei care au discutat la nivelul Comisiei  Europene. Atunci ne-am prezentat cu planul de reluare a activitatii, nu un plan de restructurare. A ramas ca noi sa mergem sa prezentam inclusiv planul de  restructurare a activitatii Oltchim. De ce? Pentru ca cei de la Comisia Europeana trebuie sa fie siguri ca banii respectivi, daca ii imprumutam pe 6 luni ca ajutor de salvare,  vor fi restituiti. In cazul in care acesti bani nu se restituie la stat si raman la societatea comerciala, atunci suma de bani respectiva reprezinta ajutor  de stat si in acest caz trebuie aprobarea Comisiei Europene. La ajutorul de salvare trebuie un aviz pentru ca banii se restituie dupa 6 luni. In cazul in  care banii raman in cadrul unui proces de restructurare, acolo trebuie sa fie siguri ca banii respectivi duc la viabilizarea societatii, profitabilizarea ei  si ca banii nu se pierd, nu se duc intr-o gaura neagra.
 • Noul management de acolo, impreuna cu reprezentantii Ministerului Economiei, lucreaza la un plan de restructurare. Acest plan de restructurare il avem in  vedere in sensul ca sunt foarte multe activitati conexe in cadrul Oltchim care pot fi externalizate. Oamenii nu trebuie dati afara, ci anumite activitati  care sunt in cadrul companiei trebuie sa fie externalizate. De exemplu, au cantina cu cateva sute de persoane, au sere unde lucreaza cateva sute de persoane,  au o parte de servicii interne, pornind de la transportul pe CFR, dar si alte activitati de prestari servicii conexe care pot fi externalizate impreuna cu  oamenii. Sunt destui investitori in zona care pot sa le preia ca entitati separate. Cu aceasta ocazie, Oltchim poate sa incaseze si o suma de bani, nu da  oameni afara, pentru ca oamenii respectivi pleaca impreuna cu activele respective. Din aceasta externalizare de activitati si servicii conexe, se poate  reduce personalul de pe platforma Oltchim de la 2.600 de persoane, cat sunt in prezent, la 1.600-1.700 de persoane. Urmeaza ca intr-o alta etapa de  restructurare a activitatii sa gasim solutia pentru un numar de personal optim pentru activitatea efectiva a Oltchim. Pe noi ne intereseaza ca intr-o  perioada de sase luni sa facem aceasta restructurare prin externalizarea activitatii si s-o pregatim de privatizare. Statul nu are bani si nici nu mai poate  sa faca infuzie de capital in Oltchim.
 • Ideea insolventei iese din discutie atata vreme cat am incheiat acordul cu principalii creditori. Acesta este si motivul pentru care am incheiat un acord  de  reorganizare, restructurare controlata cu marii creditori ai Oltchim. Adica sa nu ne trezim maine, poimaine, cu marii creditori- banci, creditori privati,  traderi, furnizori de materii prime- ca cer insolventa Oltchim. Pe noi ne intereseaza ca prin acest acord sa putem sa repornim, sa viabilizam, sa  restructuram Oltchim controlat, cu acordul creditorilor.
 • Conditia pusa de principalele banci finantatoare este de a veni cu o firma de renume international in restructurare care sa verifice si sa aprobe programul  de restructurare propus de managementul Oltchim. Trebuie sa aiba siguranta ca devine viabil si ca mai pot sa continue finantarea. Altfel, dansii au spus ca  nu au nicio incredere sa mai aduca bani si sa finanteze.
 • Procedurile pentru angajarea unei firme de renume international sunt in derulare. Eu cred ca cel mai tarziu in doua saptamani va fi angajata aceasta firma.  In acordul cu bancile finantatoare sunt mai multe etape de parcurs, legate atat de programul de restructurare, cat si de modul de finantare.
 • Este o companie Alvarez care a fost adusa in discutie de principalii creditori inca de acum doua-trei luni.
"Creditorii au propus infiintarea unei societati independente, un fel de trader care sa se ocupe de finantarea Oltchim, prin care sa aiba loc atat finantarea  achizitiei de materii prime, cat si livrarea de produse finite"

Noua firma pe care urmeaza s-o infiinteze Ministerul Economiei, Societatea Romana de Comert si Industrie, ar putea ajuta Oltchim prin finantarea achizitiei  de materii prime, cat si livrarea de produse finite. Aceasta firma se infiinteaza tot la sugestia creditorilor. "Trebuie sa fie o socitatea curata astfel  niciun creditor sa nu vina sa o execute silit si sa-i blocheze activitatea", a spus Chitoiu. Potrivit acestuia, noua firma va ajuta si alte companii, nu doar  Oltchim, atat prin importuri de materii prime, cat si prin promovarea produselor romanesti pe piete externe. Ministrul spune ca este necesar ca Romania sa  cucereasca si alte piete, in afara celor europene. "Economia romaneasca este dependenta de piata europeana in proportie de 70-72%, iar economia europeana are  un nivel scazut de crestere economica, estimarile pentru anul viitor fiind undeva la 0,1-0,2%, ceea ce inseamna ca cererea pe piata europeana va fi foarte  scazuta", a precizat Chitoiu.

Declaratiile ministrului pe tema infiintarii Companiei Romane pentru Comert si Industrie

 • Se pune problema daca se finanteaza direct compania sau deca se finanteaza printr-o alta companie care sa nu aiba probleme de extecutare silita astfel incat  sa stie foarte bine creditorii ca banii se duc pentru procesul de productie.
 • Aceasta societate (n.red. Societatea Romana pentru Comert si Industrie) este in procedura de infiintare. Se infiinteaza tot la sugestia unui principal  creditor. Ea nu se refera numai la finantarea Oltchim, dar ne-au dat-o ca si idee care sa poata fi folosita atat pentru promovarea in exterior, cat si pentru  achizitia de utilaje pentru piata interna. Creditorii au propus sa fie o societate independenta, un fel de trader care sa se ocupe de finantarea societatii  Oltchim, prin acest SPV, prin care sa aiba loc atat finantarea achizitiei de materii prime, cat si livrarea de produse finite. Sa fie o socitatea curata  astfel niciun creditor sa nu vina sa o execute silit si sa-i blocheze activitatea. Dar aceasta societate pe care statul o infiinteaza, actionar fiind  Ministerul Economiei, prin OPSPI, nu are rolul de ajuta de a ajuta in derularea activitatii Oltchim, ci, in general, pentru intreaga economie romaneasca, si  pentru celelalte companii. De exemplu, avem nevoie sa importam anumite materii prime. Vom putea prin aceasta companie sa importam materile prime si sa le  livram la alte companii ale statului. Sau putem sa promovam produsele romanesti in strainatate, pe alte piete.
 • Interesul Romaniei, asa cum ne-am asumat si prin programul de guvernare, acesta pe termen scurt, dar si pe cel pe termen lung, este de a promova exporturile  romanesti si pe alte piete, nu doar pe piata europeana. Economia romaneasca este dependenta de piata europeana in proportie de 70-72%, iar economia europeana  are un nivel scazut de crestere economica, estimarile pentru anul viitor fiind undeva la 0,1-0,2%, ceea ce inseamna ca cererea pe piata europeana va fi  foarte scazuta. Ca sa se poata dezvolta, Romania trebuie sa aiba un ritm de crestere mediu, sa poata recupera decalajele fata de celelalte tari europene. De  aceea, trebuie sa cautam si alte piete. Impreuna cu ministrul pentru mediul de afaceri am cautat sa mergem si catre alte piete si sa stiti ca avem mare  succes pe tarile  ex-sovietice, asiatice, unde s-au facut mai multe vizite la nivel inalt: Turkmenistan, Azerbaidjan , Kazahstan, Georgia.
NOTA Partea a doua a interviului va fi publicata duminica seara. Veti afla cum poate iesi Hidroelectrica din insolventa, cand si ce companii vor fi privatizate, care sunt primele companii care vor avea management privat, cum ar trebui impozitate companiile energetice, cand vor fi putea fi realizate primele exporturi de gaze, dar si alte informatii de interes.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4505 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  intrebare (Joi, 15 noiembrie 2012, 20:31)

  nedumeritul [utilizator]

  comunistii au proiectat si au construit uzina OLTCHIM au scolit oameni ca sa o tina in stare de buna productie, cu un profit bun.Acum cei care sunt la butoane nu sunt in stare (nu vor) sa numeasca o echipa manageriala care sa o mentina sa mearga din inertie pe profit zero ? ca sa nu fim nevoiti sa o vindem strainilor? Presupunand ca o vindem, specialistii straini care vor veni sunt mai bine pregatiti decat ai nostri ?Eu nu cred.Ura si dusmania decidentilor a determinat ca specialistii sa se ascunda in vagauni stau cu parul valvoi si se tem sa spuna ca se pricep la ceva ,de frica sa nu pateasca ceva rau.....Inainte cand se refuza recunoasterea cuiva ca specialist valoros se utiliza termenul "nu indeplineste conditia de garantii moral politice" Acum e inlocuita cu "nu-i de al nostru"
  Cand ai o uzina care functioneaza..... e atat de usor sa o tii in functiune....Cat de ticalos trebuie sa fii sa o aduci in halul acesta ?Cum s-a putut intampla ?
  SRI -ul de ce tace ?
  • +3 (3 voturi)    
   alte datorii? (Duminică, 18 noiembrie 2012, 15:36)

   foarte-curios [utilizator] i-a raspuns lui nedumeritul

   adica CFR care e in faliment da credite la Oltchim? Chiar au innebunit? Dar Electrica, cu o gaura uriasa continua sa crediteze? De aia nu punem manageri privati la CFR si la altele! ca sa nu cumva sa opreasca dezmatul financiar. Ne spune si noua ministrul cu ce dobanzi continua sa crediteze BCR???
 • +10 (10 voturi)    
  NEDUMERITULE, O FACI PE NAIVUL ? (Joi, 15 noiembrie 2012, 22:44)

  marchi [utilizator]

  Tu crezi ca SRI-ul, Curtea de conturi,organele in drept ale statului isi permit sa nu prezinte situatia reala organelor decidente ? Nu-si permit.Tot ce misca in aceasta tara ajunge in timp oportun la cunostinta celor care trebuie sa ia masuri, dar acestia fiind corupti, eludeaza informatiile primite.Aceasta se intampla in toate domeniile de activitate.Romanii o duc greu pentru ca sunt condusi de oameni corupti si incompetenti, de mafioti.In scurt timp situatia , daca nu se rezolva , va exploada , cu consecinte catrastofale pentru tara.
 • +6 (8 voturi)    
  Arpechim, nimic despre el? (Vineri, 16 noiembrie 2012, 1:04)

  Radu Pandele [utilizator]

  Nu se pomeneste nimic despre Arpechim in declaratie...
  Fratilor, nu sunt specialist, dar e clar ca fara Arpechim Pitesti nu exista solutie fezabila.. Da, costa mult recuperarea rafinariei si repornirea, dar e o investitie care ar renta. Altfel.. n-are rost.
  Pentru mine, ca amator, prioritatile ar fi asa:
  -intelegerea cu OMV pentru recuperarea Arpechim (sa nu uitam ca OMV asteapta renegocierea redeventelor, deci guvernul are un as in maneca)
  -studierea tuturor contractelor si eliminarea imediata a firmelor capusa.
  -promovarea produselor Oltchim, care oricum am inteles ca sunt foarte competitive ca si raport calitate/pret;
  Din pacate, sunt forumuri unde exista oameni mult mai priceputi in ale managementului decat guvernantii :( In toate domeniile (economie, armata, transport, invatamant, etc)!
  O echipa formata din oameni de pe net ar bate la fund guvernul ca si competenta / dedicare/ pasiune, etc !!!
  Rusine!
  • +6 (6 voturi)    
   nici eu nu sunt specialist..... (Vineri, 16 noiembrie 2012, 7:31)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui Radu Pandele

   dar nu am vazut vreun studiu cum ca produsele Oltchim "sunt foarte competitive ca si raport calitate/pret". Asta spun cei interesati, dar si afirmatia contrara este spusa ... tot de cei interesati.
   Cred ca ne ferim de subiect, pentru ca .... nu ne place concluzia.

   Corect este sa pornim analiza de la pretul de productie si sa vedem ce profit poate aduce prin vanzarea pe piata, daca este cerere.
   In pret de productie intra producerea naftei in Pitesti, functionarea pirolizei cu nafta, producerea etilenei si transportul etilenei de la Pitesti.

   Intersanta ideea ca ar trebui sa santajam OMV sa ne produca nafta cu costuri care nu incarca contabilitatea Oltchim....
   • 0 (0 voturi)    
    produse... (Luni, 19 noiembrie 2012, 18:35)

    brita [utilizator] i-a raspuns lui minus

    la produsele oltchim competitiv era pretul.
 • +6 (6 voturi)    
  nice to have you around (Vineri, 16 noiembrie 2012, 7:23)

  nedumeritul [utilizator]

  "e placut sa te am in preajma" este o vorba englezeasca.Multumesc marki,multumesc anitzei.E un sentiment placut sa vezi ca mai sunt oameni sinceri care gandesc ca tine si au atitudine constructiva.
  Sa dea domnul sa nu se interzica hot news......
 • +5 (7 voturi)    
  să ne reamintim (Vineri, 16 noiembrie 2012, 9:53)

  stindard [utilizator]

  Văd că se uită toată mascarada provocată de guvernul Ponta avându-i ca actori comici principali pe Chiţoiu, DD şi DG Vulpescu.
  Adică ei se chinuie să repare stricăciunile pe care tot ei le-au făcut.Să nu uităm cum s-a modificat caietul de sarcini (condiţiile de privatizare) ca să aibă acces oricine la licitaţie, încălcând regula de bază prin care statul se angajase în faţa FMI să atragă un investitor strategic.Guvernul Ungureanu rezolvase problema cu concernul rus Tihe (exista şi acordul UE) după negocieri serioase începute în vremea lui Boc.Dar a venit Ponta care a executat ordinele şefilor din culise (în acest caz liderii liberali, prin acest Chiţoiu care se dă fecioară neprihănită, au impus schimbarea regulilor în favoarea firmei poloneze-concurenta Oltchim- care deţine 33% din capital, firmă consiliată de liberalul Sebastian Vlădescu) jucându-se pur şi simplu cu soarta a mii de muncitori (dispreţul faţă de ei s-a văzut când le cerea să plece acasă că sperie investitorii).Aşada Concernul Tihe acceptase să cumpere oltchim în condiţiile cerute de guvern, inclusiv preluarea Arpechim de la OMV cu singura condiţie cerută de concernul rus:transformarea datoriilor Oltchim cu tot cu penalităţi în acţiuni (pentru a putea deţine pachetul majoritar de 50%+1) - lucru pe care Ponta l-a refuzat cu scopul evident de a amâna privatizarea şi a vinde ulterior combinatul pe nimic (e clar că valoarea lui a scăzut drastic prin stoparea privatizării şi mai ales prin oprirea nejustificate a combinatului).
  Ce tupeu au aceşti oameni şi cât de proşti ne cred servindu-ne astfel de gogoşi când de fapt ar fi trebuit să-şi dea demisia imediat tot guvernul în frunte cu Ponta.Şi să nu uităm că atâta timp cât există procesul de contestare a licitaţiei de către DD pe rol nu se poate face nimic cu privatizarea, juridic vorbind.
  Minciuni de-ale plagiatorului (hoţului) mitoman propagate prin Chiţoiu (cel care a semnat alături de Ponta, cu Dogaru desfiinţarea ANI, DNA, CC,CNSAS
  ş.a.) Ruşine!
 • +6 (6 voturi)    
  oltchim (Vineri, 16 noiembrie 2012, 9:56)

  Vlad123 [utilizator]

  Dl. ministru dezinformeaza. Se incearca ca diversi oameni de afaceri locali sa preia bucata cu bucata Oltchimul. In valcea este o mafie. Un exemplu estre cel de la Olanesti unde cu acordul Consiliului Judetean un om de afaceri local a blocat accesul la izvoare pentru turisti, incasand bani pentru buzunarul propriu. De ce nu poate sa ramana Oltchimul intreg? Pentru ca trebuie sa imbogatim afaceristi locali. De ce nu se vorbeste de preluarea Arpechim?
 • +4 (4 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 16 noiembrie 2012, 10:23)

  Erasm [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   şi tare (Vineri, 16 noiembrie 2012, 11:45)

   stindard [utilizator] i-a raspuns lui Erasm

   mi-e teamă că dacă Olchimul va fi dat pe un euro cineva la nivel înalt va lua un comision gras care-l va împărţi cu partidul (vezi şi cazul Ericson din vremea lui Năstase - profesorul lui Ponta.
 • +5 (5 voturi)    
  si chitoiu ne crede prosti ? (Vineri, 16 noiembrie 2012, 15:20)

  ctoma [utilizator]

  trebuie sa inghitim toate gogosile lui chitoiu ? toate imprumuturile pe care le face oltchim-ul pentru platile salariilor restante,sunt achitate in realitate de noi toti (ma refer la salariatii din mediul privat ). cu ce sa fi garantat oltchimul creditele de la cele doua banci ? garant este statul,prin ministerul finantelor sau cel al economiei. salariatii de la oltchim trebuie sa inteleaga ca sfarsitul este aproape. ceea ce se intampla acum este doar campanie electorala,de care vor profita cei care acum se bat cu pumnii in piept ca vor salva combinatul. combinatul nu mai poate fi salvat,nici nu se vrea acest lucru !
 • -4 (4 voturi)    
  Guvernul stie ce face! (Vineri, 16 noiembrie 2012, 15:26)

  Sandu_M [utilizator]

  Guvernul va rezolva situatia de la Oltchim, dar asta nu se poate intampla pe noapte! Doar PD-ul promitea azi ca face maine tot felul de reforme caren u au mai fost vazute niciodata! Este absolut normal ca o companie atat de mare sa fie restructurata nu in doua zile, ci cu grija si atentie! Eu am incredere in Guvern ca poate gestiona aceasta situatie in avantajul muncitorilor de acolo si al statului roman!
 • -5 (5 voturi)    
  Oltchim salvata! (Vineri, 16 noiembrie 2012, 15:54)

  I.Vasile [utilizator]

  Compania a fost deja salvata in urma deciziilor Guvernului USL. A fost schimbata conducerea combinatului, Constantin Roibu si cei de langa el, o conducere responsabila alaturi de PDL pentru aceasta situatie. Au fost adusi oameni noi capacabili ca constibuie la redresarea Oltchim.
  • +4 (4 voturi)    
   Guvernul usl (Vineri, 16 noiembrie 2012, 18:26)

   marmarin [utilizator] i-a raspuns lui I.Vasile

   deocamdata conducerea cea noua a oltchimului a reusit sa dea niste salarii noilor directori mai mari decat ale fostilor directori, acestia din urma au ramas cu salariile mari. Au adus tot felul de nulitati politice (a se vedea CV de pe sit-ul OLTCHIM) In acelas timp au inceput presiunile asupra muncitorilor pentru a nu mai avea curajul sa protesteze sa nu strice imaginea usl. Comunistii nu se lasa de obiceiurile vechi.
 • +5 (5 voturi)    
  Situatia reala (Vineri, 16 noiembrie 2012, 16:25)

  VasilescuA [utilizator]

  Oltchimul este falimentar, este o gaura neagra ce inghite bani de la buget, adica de la mine, de la voi, de la toti romanii cotizanti la stat si ar trebui inchis nu maine, ci azi, imediat. Orice firma privata in situatia asta s-ar fi inchis de mult. Dar guvernele (atat fostul, PDL) cat si actualul (USL) prefera sa se prefaca (repet, pe banii nostri) ca tin mortul in viata.
 • +3 (3 voturi)    
  arata (Vineri, 16 noiembrie 2012, 19:25)

  AlisCuPar [utilizator]

  ca un cartof si gandeste asijderea !
 • +3 (3 voturi)    
  Gargara lui Chitoi/ programe pentru Oltchim (Vineri, 16 noiembrie 2012, 20:48)

  andreesanu [utilizator]

  Ieri voua la hotnews v-a putit comentariul si l-ati zvilit.
  Repet azi aceeasi cestie de ieri:Chitoiu minte ca-i in campanie electorala si face gargara cu restructurarea
  dar practic e vorba nu de restructurare ci de externalizarea activitatilor de mentenanta acolo vro 1600-1800 de salariati cam tot ce-i in servicii,mai putin contabilitate,finante,desfacere unde vor ramine neamurile sau personal de saminta.
  La productie vor ramine acolo vro 800 de salariati la sectiile soda,oxoalcoli,de PVC nici vorba.
  Cind trebuie sa dai afara 2000 de oameni in miezul iernii ca asa ti-a cerut viitorul privat vii cu povesti ,vii cu busuiocul,incerci sa-i adormi pina-i vezi in strada.
  V-o spune unul care a mincat piinea asta la privatizarea din 2003,si dupa ce realizasem 6 programe de restructurare vine neica nimeni si cere inca 1200 de oameni dati afara ca altfel nu semneaza contractul,iar baietii lui Nastase s-au conformat.Am micat piine si la privat inca 8 ani,si mi-am luat lumea-n cap.
  Dumnezeu sa aiba grija de olteni si de Oltchim ca multe zile nu are.Chitoiule esti o JIGODIE ,o lichea.
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 16 noiembrie 2012, 22:47)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by