Deseori, se intampla ca expatii care vin sa conduca firme in Romania sa declare, dupa o vreme, ca nu inteleg nimic din felul de a actiona al romanilor angajati la acea firma. Nu inteleg cum actioneaza si cum reactioneaza la ceea ce ii inconjoara, cum isi formuleaza scopurile, cum colaboreaza cu ceilalti, in ce valori cred. Iar aceasta neintelegere vine dintr-o diferenta de cultura sau, mai bine zis, de tipar cultural. Fiecare comunitate, fiecare popor are tipare culturale specifice, caracterizate de un autor precum Geert Hofstede ca fiind un fel de soft mental, o programare mentala profunda. Ne definim scopurile si actionam in organizatiile din care facem parte, aproape fara sa stim, prin cultura in care am crescut.

Cosmin AlexandruFoto: Arhiva personala

Un exemplu: angajatii romani din firmele mai mari tind sa-si consume cea mai mare parte din energie “mancandu-se” intre ei. Un manager bun ar trebui sa inteleaga ca aceasta “mancatorie” pe care multi o detecteaza cu amaraciune si in diaspora romaneasca, provine dintr-un fel de hipercompetitivitate – ca sa castig eu, cineva trebuie sa piarda - una dintre caracteristicile importante ale angajatului roman. Solutia este introducerea unor mecanisme de colaborare. O alta caracteristica a angajatului roman este neincrederea puternica in discursul sau in persoana care propune valori. Cred ca fiecare dintre noi poate determina tot felul de astfel de patternuri culturale la colegii de munca din regiuni culturale diferite.

Oricine vrea obtina rezultate, orice fel de rezultate, impreuna cu alti oameni trebuie sa tina seama de aceste tipare culturale, crede Cosmin Alexandru, consultant in procese de transformare organizationala.

  • Contributors.ro va propune o discutie online cu Cosmin Alexandru despre tipare culturale si cum functioneaza ele in organizatii. Cosmin Alexandru este consultant in procese de transformare organizationala.

Discutia este prilejuita de lansarea de curand a cartii aparuta Editura Humanitas, Culturi si organizatii. Softul mental. Cooperarea interculturala si importanta ei pentru supravietuire de Geert Hofstede, Gert Jan Hofstede si Michael Minkov. Cosmin Alexandru semneaza Cuvantul inainte la editia in romana a cartii.

“Mitul schimbarii ne anima pe cei mai multi dintre aceia care vre sa conducem sau sa influentam oameni. Romania, in particular, e de mai bine de doua decenii teatrul a numeroase intentii si eforturi de schimbare, care insa au produs in medie mai putina energie constructiva decat au consumat…

Neintelegerea profunda a softului mental a grupurilor de oameni asupra carora se aplica schimbarea face ca rezultatele ei sa fie sistematic neasteptate sau contrare. Simpla validitate a unui model de schimbare in alta parte nu spune nimic despre sansele lui de reusita intr-o cultura diferita.”

Din Cuvant inainte la editia in romana

________________________________________________

Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de pe Contributors.ro. Cele mai interesante intrebari vor fi reluate intr-un interviu video cu Cosmin Alexandru.