Combinatul Oltchim ar putea oricand sa ramana fara o mare parte din instalatiile de pe platforma petrochimica de la Pitesti. De ce? Cu doar doua luni inainte de a-si da demisia din functia de director general al Oltchim, Constantin Roibu a semnat doua contracte pentru ipotecarea unor echipamente si instalatii (bunuri mobile) cu o valoare de inventar de circa 42 de milioane de euro, in contul unei datorii de 10 milioane de euro catre un furnizor de materii prime, Polchem Societe Anonyme din Liechtenstein. Aceasta in conditiile in care o decizie a Consiliului de Administratie din 30 mai permitea ipotecarea unor echipamente de 15 milioane de euro. Intre timp, datoria a scazut la 7 milioane de euro, fiind facute plati si compensari de 3 milioane euro in perioada iunie-august, insa ipoteca a ramas aceeasi, iar furnizorul are dreptul sa treaca la executare silita oricand doreste.

Polchem livra materii prime catre Oltchim, in baza unui contract incheiat in luna februarie 2012. La data de 29 mai 2012, Oltchim inregistra catre furnizor o datorie de 10,9 milioane de euro, reprezentand contravaloarea livrarilor de propilena si orto-xylen. Pe 30 mai, Consiliul de Administratie al Oltchim a decis garantarea sumei prin ipotecarea unor bunuri imobiliare (doua terenuri si constructiile aferente) si a unor bunuri mobiliare (echipamente tehnologice aferente imobilelor).

Practic, nu puteau fi constituite garantii decat in limita permisa prin decizia CA. Terenurile nu au facut obiectul contractelor de ipoteca, nefiind o miza din cauza posibilelor contaminari. In schimb, au fost ipotecate echipamente peste ceea ce permitea hotararea CA. Consiliul de Administratie a hotarat ipotecarea unor bunuri mobile, in limita a maxim 68,1 milioane de lei (circa 15 milioane euro). Acestea au fost cuprinse intr-un contract de ipoteca semnat de Constantin Roibu cu reprezentantul furnizorului pe data de 21 iunie. Pe 26 iulie, a mai fost semnat un contract suplimentar de ipoteca asupra unor echipamente de circa 26,9 milioane euro, aflate in sectia de piroliza.

Activele prevazute in decizia CA

  • 1. Active de 80,23 milioane de lei, din care un teren de 2,2 milioane lei, constructii de 23,5 milioane de lei si echipamente de 54,4 milioane lei
  • 2. Active de 29,97 milioane lei, din care un teren de 856,7 mii lei, din are constructii de 15,4 milioane lei si echipamente de 13,6 milioane lei

Dupa semnarea contractelor, in lunile iunie-august, datoria a fost redusa de la 10 milioane de euro la 7 milioane euro, insa ipoteca a ramas. Practic, Constantin Roibu a ipotecat pentru o datorie de 7 milioane de euro, o mare parte din petrochimia Bradu din cadrul Arpechim Pitesti, preluata in februarie 2010 de la OMV Petrom. Potrivit unor reprezentanti ai Ministerului Economiei, de la preluare pana la sfarsitul lui 2011, pe platforma Arpechim au fost realizate investitii de circa 60 de milioane de euro pe programe de revizie si modernizare.

Datoria pentru care au fost ipotecate instalatii de 42 de milioane de euro era o datorie curenta si nu avea termen de plata. Neexistand un termen de plata, datoria era scadenta din momentul in care au fost facturate produsele. In aceasta situatie, furnizorul poate executa silit oricand. Contractele au fost incheiate la sfarsitul lunii iunie, chiar daca in acel moment se stia ca Oltchim poate oricand sa fie inchis, ceea ce s-a si intamplat, de altfel, in luna august.

  • Contactat de HotNews, Constantin Roibu a spus nu au fost ipotecate terenurile si constructiile fiindca era necesara plata unor taxe. Roibu a precizat ca nu au putut fi platite aceste taxe din cauza lipsei banilor necesari. In aceste conditii, s-a revenit asupra deciziei CA si astfel s-a ajuns la ipotecarea unor  instalatii de 42 de milioane de euro, valoare de inventar. Roibu sustine ca nu este o suma prea mare fata de datoria de 7 milioane de euro, deoarece "asa iau si  bancile". Fostul director general al Oltchim admite faptul ca furnizorul ar putea sa treaca la executare silita. "Poate sa execute o garantie in  conditiile in care nu ar avea certitudinea ca-si recupereaza banii. Depinde daca va functiona sau nu fabrica", a spus Roibu. Acesta a mai afirmat ca atata  vreme cat s-a aflat la conducerea combinatului, nu fost pus niciodata in situatia de a fi in pericol de executare silita. Intrebat de valoarea bunurilor in  cazul in ar fi vandute, Roibu a raspuns: Depinde de cine le cumpara. "Daca sunt vandute pentru a fi utilizate, se obtine doar jumatate din valoarea lor din  contabilitate. Daca sunt vandute pentru fier vechi, nu se obtin nici cele 7 milioane de euro", a afirmat Roibu.

SC Oltchim SA a traversat o perioada dificila din punct de vedere economic incepand cu luna august, cand combinatul valcean a fost inchis din cauza datoriilor. Dupa o tentativa nereusita de privatizare si dupa schimbarea vechii conduceri la inceputul lunii octombrie s-a reusit repornirea primei sectii. Guvernul a aprobat, recent, un memorandum privind semnarea unui acord cu bancile creditoare si managementul companiei, astfel incat activitatea Oltchim sa ajunga la o capacitate de 65% pana la mijlocul lunii decembrie.