Romgaz a preluat o participatie de 10% la doua proiecte de explorare si productie a hidrocarburilor in Marea Neagra, din care 8% de la Lukoil Overseas, divizie a grupului rus Lukoil, si 2% de la Vanco International, firma inregistrata in Insulele Bermude, informeaza Mediafax. Anuntul oficial al Lukoil nu precizeaza care este valoarea financiara a intelegerii.

Lukoil Overseas a anuntat vineri ca a semnat un acord pentru realocarea catre Romgaz a unei participatii de 8% din drepturile si obligatiile detinute prin acordurile de concesiune pentru exploarea, dezvoltarea si productia hidrocarburilor din blocurile Rapsodia Est si Trident, din sectorul romanesc al Marii Negre.

In urma tranzactiei, participantii la proiecte sunt Lukoil Overseas cu 72%, Vanco International cu 18% si Romgaz cu 10%.

Proiectele au fost alocate Lukoil Overseas si Vanco International in urma castigarii unei licitatii organizate in iunie 2010. Acordurile de concesionare a proiectelor au fost semnate in februarie 2011 si ratificate de Guvernul Romaniei in luna octombrie a acelui an.

Cele doua blocuri sunt localizate sub ape cu adancimi intre 90 si 1.000 metri, la o distanta de 60-100 kilometri de coasta. Lukoil Overseas a deschis un birou la Bucuresti pentru a administra aceste proiecte, informeaza Mediafax.

Lukoil Overseas a anuntat in septembrie ca a inceput studiul geologic al blocurilor Rapsodia Est si Trident, care urmeaza sa fie finalizat in noiembrie, operatiunile marcand prima activitate Lukoil pe segmentul upstream intr-o tara membra a Uniunii Europene