Exclusiv ​Noi posibile cazuri de executari silite la Oltchim: Cum au fost ipotecate terenuri, echipamente si actiuni in contul unor datorii catre furnizori

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Duminică, 25 noiembrie 2012, 19:48 Economie | Companii


 documente
(25 Nov 2012) PDF, 10MB
(25 Nov 2012) PDF, 5MB
Mai multe active aflate in proprietatea Oltchim sunt in pericol de a fi executate silit. Pana acum, a fost facut public doar cazul ipotecarii unor instalatii  de 42 milioane de euro pentru o datorie de 7 milioane euro catre un furnizor, o firma offshore. Insa, exista si alte contracte incheiate cu alti furnizori, prin care au fost ipotecate o serie de bunuri, de la sute de mii de metri patrati de terenuri si sute de echipamente, pana la actiuni. Pentru unele s-a trecut deja la executare silita,  vineri, 23 noiembrie, fiind vandute prin licitatie publica 22 de vagoane. HotNews a intrat in posesia unora dintre contractele de ipoteca semnate de fostul  director general al Oltchim, Constantin Roibu, cu furnizorii de materii prime.


Cum au fost ipotecate actiunile detinute de Oltchim la firma Sistemplast pentru o datorie catre un offshore

Potrivit documentelor obtinute de HotNews, pe 24 aprilie 2012, Consiliul de Administratie al Oltchim a aprobat incheierea unor noi contracte de ipoteca in  favoarea unui furnizor de materii prime, firma Calvi Trade Limited, cu sediul social in Cipru. Din decizia Consiliului de Administratie reiese ca au fost  aprobate garantii suplimentare, deoarece in iunie 2011 a mai fost incheiat un contract de ipoteca. Au fost garantii suplimentare in conditiile in care  datoria crescuse de la 7,54 milioane de euro la 8,22 milioane de euro, se mai arata in decizia CA din 24 aprilie 2012. Astfel, in acea zi, CA al Oltchim a  adoptat o decizie prin care societatea accepta garantii suplimentare. In aceeasi sedinta a CA s-a mai decis  incheierea unui contract de ipoteca mobiliara pe actiunile detinute de Oltchim la SC Sistemplast SA Rm Valcea, tot in contul datoriei catre firma cipriote  Calvi Trade Limited.

 • Pentru semnarea documentelor au fost imputerniciti Constantin Roibu, fostul director general al Oltchim, si Vasile Mandica, directorul economic. Presedinte  al Consiliului de Administratie era Karoly Borbely, fost secretar de stat in Ministerul Economiei.

Pe 31 mai 2012, a fost incheiat un contract de ipoteca imobiliara de gradul I. In contract se arata ca Oltchim are o datorie fata de Calvi Trade de 7,92 milioane de euro  (nu de 8,22 milioane euro cum era trecut in decizia CA), reprezentand facturi emise in perioada 12 ianuarie 2009-5 noiembrie 2011, pentru livrarile de  propilena, ortoxilen, saci de hartie, cilindri otel, clorura de vinil monomer. In contract se mai arata ca din suma de 7,92 milioane euro, fusese deja  garantata de catre Oltchim plata sumei de 7,54 milioane euro pentru materiile prime livrate in perioada 15 decembrie 2008 si 17 iunie 2011 printr-un contract  de ipoteca semnat in 27 iunie 2011. In noul contract se mai mentiona faptul ca membrii CA au aprobat garantii suplimentare tinand cont de faptul ca datoria  Oltchim fata de Calvi Trade Limited a crescut de la 7,54 milioane euro la 7,92 milioane euro, in urma livrarilor de materii prime si a aplicarii unor dobanzi  la platile amanate.

Garantiile suplimentare constau intr-un teren aflat in intravilanul municipiului Rm. Valcea, cu o suprafata totala de 22.536, 21 mp, din care suprafata  exclusiva de 17.696,65 mp si suprafata indiviza de 4.839, 56 mp.

Acest teren este in proprietatea Oltchim, mai putin cladirile de pe terenul in suprafata exclusiva, care se afla in proprietatea Sistemplast, societate la  care Oltchim detine 94,4% din actiuni.

Tot pe 31 mai 2012, a fost semnat si un contract de ipoteca mobiliara pe actiunile detinute de Oltchim la SC Sistemplast SA Rm Valcea. Contractul de ipoteca  mobiliara asupra actiunilor detinute de Oltchim la Sistemplast a fost semnat pe 31 mai. Oltchim este actionar al Sistemplast, detinand 94,4% din capitalul  social, in valoare de 2,21 milioane lei.

Celelalte actiuni sunt detinute de firme inregistrate in Insulele Virgine, Cipru, Liberia si Grecia. Constantin Roibu este administrator in firma. La  Registrul Comertului este trecuta, ca activitate principala, fabricarea placilor, foliilor, tuburilor si profilelor din material plastic. Insa, potrivit  datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor, tipul de activitate al societatii este inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau  inchiriate. Cifra de afaceri a fost in 2011 de 592 mii lei, inregistrand un profit de 2.421 lei. Datoriile in 2011 erau de 118.665 lei. Societatea are doi  salariati, potrivit datelor Ministerului Finantelor.

 • Garantii peste garantii pentru o datorie de 10 milioane de euro catre Bulrom

Consiliul de Administratie al Oltchim a decis pe 22 iunie 2011 constituirea unor garantii imobiliare in favoarea Bulrom Gas Impex in contul unei datorii de  10 milioane de euro pentru livrari de propilena in perioada 31 martie 2011-21 iunie 2011.

Una dintre garantii consta intr-un imobil din incinta Arpechim, compus dintr-un teren intravilan de 122.595 mp si constructiile aferente pe o suprafata de  39.363 mp. Cateva zile mai tarziu, pe 27 iunie 2011, a fost autentificat contractul de ipoteca imobiliara. In contract se arata ca pentru datoria de 10  milioane euro, se constituie ipoteca de gradul I asupra imobilului din incinta Arpechim.

O alta garantie consta in instalatii si echipamente tehnologice in valoare de 12,36 milioane lei. Pe 22 iunie 2011, in ziua in care a avut loc sedinta CA, a  fost incheiat un contract de garantie mobiliara. Garantia constituita va garanta pana la concurenta sumei de 12,36 milioane de lei, fara TVA.

Luna urmatoare, pe 20 iulie, Consiliul de Administratie a aprobat dezmembrarea in patru loturi a unui imobil situat in incita Arpechim, compus din teren de  218.731 mp si constructii pe o suprafata de 12.937 mp. De asemenea, s-a decis dezmembrarea in patru loturi a unui teren de 179.092 mp si constructii pe  70.545 mp.

In aceeasi sedinta, Consiliul de Administratie a hotarat ca 5 dintre aceste loturi sa constituie garantii in contul unei datoriei catre Bulrom pentru livrari  de propilena. In plus fata de cele cinci loturi, s-a mai decis si ipotecarea unui teren pe care se afla un depozit de propilena.

Tot in aceeasi sedinta, s-a decis constituirea unei garantii constand in instalatii si echipamente de 22,33 milioane lei. Pe 22 iulie 2011, a fost incheiat  un contract de garantie mobiliara. Garantia constituita asupra bunurilor garanteaza pana la concurenta sumei de 22,33 milioane lei, fara TVA.  Printre bunuri se afla 42 vagoane a caror valoare contabila este de 107.500 lei/bucata. Potrivit informatiilor HotNews, vineri, 23 noiembrie, au fost vandute  22 de vagoane prin licitatie.

Pe 20 decembrie 2011, Consiliul de Administratie a aprobat incheierea unui act aditional la contractul de ipoteca din iunie 2011, astfel incat garantia  imobiliara constituita in baza acestui contract, garanteaza pana la concurenta sumei de 10 milioane de euro.

De asemenea, s-a aprobat ca acele ipoteci imobiliare care au fost aprobate prin decizia CA din 20 iunie 2011 sa fie constituite pentru garantarea  pana la  concurenta sumei de 10 milioane de euro.

In plus, s-a aprobat sa se constituie ipoteca imobiliara asupra unui imobil din localitatea Rm. Valcea , compus dintr-un teren de 35.707 mp si constructiile  aferente si a unei garantii asupra echipamentelor tehnologice apartinand instalatiei de apa demineralizata cu o valoare de 869,8 mii lei. Tot in contul  acelei datorii de 10 milioane de euro.

In toate cazurile, Constantin Roibu si Vasile Mandica au fost imputerniciti sa semneze documentele.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4538 vizualizari

 • +5 (11 voturi)    
  INCOMPETENTI si furt managerial (Duminică, 25 noiembrie 2012, 20:49)

  linarel [utilizator]

  . adica noul cumparator cumpara o "TEAPA " legalizata de statul roman . Nu cred ca nu stia nimeni de aceste ipoteci la momentul organizarii licitatiei .
  Cine a cumparat de fapt n-a cumparat nimic si a dat de fapt bani imprumut statului RO fara dobinda ....., o noua opera de arta a guvernantilor in materie de matrapazlicuri.
 • -12 (22 voturi)    
  de asta! (Duminică, 25 noiembrie 2012, 20:50)

  malureanu [utilizator]

  pentru asta si pentru tot lantul de samavolnicii si incompetenta crasa, produse de semidocti ca boc, blaga, udrea, ialomitianu, MRU „ejusdem farinae„, girati cu vajnica incompetenta si dorinta vulgara de putere de MARELE CARMACI JUCATOR, trebui sa dispara din politica! si inca mai sunt NAIVI care ar vrea sa le dea votul acestor POLITRUCI ANALFABETI!
  • +6 (14 voturi)    
   Mda. (Duminică, 25 noiembrie 2012, 21:37)

   Trident [utilizator] i-a raspuns lui malureanu

   Daca MRU este analfabet inseamna ca d-stra ar trebuie sa fiti cel putin de dimensiunea lui Einstein.
   Imi puteti spune si mie, asa, ca unuia care nu prea ii iubeste pe comunisti - si nu-i iubesc din motive foarte precise, unul fiind acela ca sunt un om de dreapta - cu cine sa votez?
   Sau mai direct: d-stra cu cine votati?
   Sau poate ca stati acasa scarbit de politicienii astia de doi bani.
   • -8 (16 voturi)    
    daca te-ai uita cu atentie (Duminică, 25 noiembrie 2012, 21:57)

    malureanu [utilizator] i-a raspuns lui Trident

    Dac te-ai uita cu atentie, ti-ai da seama ca si asa zisa personalitate intelectuala lui MRU est o facatura, asa cum sunt si cele ale lui liiceanu si (intr-o masura mai mica). oricum, este trist ca ei si altii (cartarescu, care, si el, a fost ridicat, printr- campanie de marketing, inclusiv politic, la rang de mare scriitor si, cu certitudine, nu va ramane nimic de el, chiar daca, din ratiuni politice, este studiat in scol) au girat un astfel de regim politic, ESTE TRIST!!
    cu cine sa votati, nu va pot spune, fiecare trebuie sa decida! dar articole ca cel de mai sus si faptul ca riscam bani din bugetul UE pentru ca Boc si MRU nu au stiut, din incomptenta si furt, sa foloseasca fondurile europene, poate ne ajuta!
    • +6 (12 voturi)    
     Tu nu vezi barna din ochii tai ? (Luni, 26 noiembrie 2012, 0:50)

     mvr [utilizator] i-a raspuns lui malureanu

     Hai sa fim seriosi.

     Tu nu esti in stare sa te exprimi corect si coerent in limba romana si te-ai gasit sa-i critici pe MRU, Liiceanu si Cartarescu ???

     Si macar daca ai fi capabil sa aduci in discutie argumente concrete si nu gargara ieftina si lipsita de orice fundament si substanta a la Haznaua 3 (care v-a indoctrinat pana la imbecilizare).
     • -1 (3 voturi)    
      cifre neacoperite (Luni, 26 noiembrie 2012, 6:04)

      oilman [utilizator] i-a raspuns lui mvr

      Vad ca toata lumea sare si se ia cu miinile de par ca Oltchim a fost jefuit. A fost, fara discutie, de un management ridicol, ca orice companie de stat. Dar hai sa ne uitam (fara lactimi daca se poate) la asa zisa 'valoare de inventar' de 42 milioane a echipamentelor pe care le mentioneaza autoarea. Oare poare spune cineva ca valoarea de piata e macar la jumatate din aceasta cifra ? Oare creditorul ar scoate pe aceste echipamente mai mult de 10 mil ? Personal ma indoiesc - si din nou, nu incerc sa apar mafia care a hotit / capusat mai toate companiile de stat, doar as trage un semnal de alarma referitor la adevarata valoare a Oltchim.
      • +1 (1 vot)    
       care cifre? (Luni, 26 noiembrie 2012, 12:48)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui oilman

       valoarea activelor e prea mica? posibil, dar valoarea poate creste semnificativ daca cineva pune mana astfel pe capacitati de productie si le reporneste. nu se vinde o casa. se rupe in bucati ditamai compania.

       pe de alta parte, eu inteleg din articol ca Borbely le-a dat voie sa foloseasca ipoteca pentru garantii, dar era vorba de acoperirea unei diferente foarte mici, de dupa ce s-a schimbat guvernul, Oltchim a semnat un nou contract, motivand cu o crestere de doar 400.000 de euro a datoriilor. 42 mil euro pt 0.4 mil? chiar daca valoreaza de 10 ori mai putin, tot e de 10 ori mai mult. Asta in conditiile in care datoriile sunt reale. Oltchim n-a produs mare lucru in ultimii ani, deci e cel putin dubios ca a acumulat inclusiv anul asta datorii pt materii prime de la o firma capusa inregistrata in Cipru.
       Oare guvernul USL va avea curajul sa dea in judecata conducerea Oltchim pentru recuperarea pierderilor? :))
     • 0 (0 voturi)    
      mai nea MVR (Luni, 26 noiembrie 2012, 19:34)

      malureanu [utilizator] i-a raspuns lui mvr

      acum am vazut postarea dvs! te rog sa folosesti un limbaj elegant, ”european” nu de gainar de dambovita! citeste mai jos ce i-am zis unuia ca tine, dar iti repet poate pricepi, ca pari cam limitat! daca antena 3 este haznaua 3, apai b1-tv si evz, care va indoctrineaza si va spala creierii, ce sunt!
      cat despre cunoasterea limbii romane, mai studiaza, baiete, ca pari cu studiile neterminate, si, probabil, in afara de EVZ, libertatea si cancan, nu citesti altceva! vorbesti de cartarescu, dar cred ca n-ai vazut o carte de el! eu l-am citit si te asigura ca nu face doi bani! asa ca pentru a nu fi chiar imbecil (cum pari ca esti), mai citeste!
   • +10 (18 voturi)    
    Mai nea Trident! (Duminică, 25 noiembrie 2012, 22:11)

    Rasmus [utilizator] i-a raspuns lui Trident

    iti racesti tastatura de pomana!
    Dl. Malureanu, ca si Mazeta, Colonelul sau Gigi Kent sunt la serviciu aici.
    Fac parte din Departamentul pt on-line de la Antena 3.
    Noi, ceilalti, ar trebui sa ignoram total postarile lor asa cum ignoram si postul mentionat.
   • -8 (16 voturi)    
    ma uit mai bine (Duminică, 25 noiembrie 2012, 22:14)

    malureanu [utilizator] i-a raspuns lui Trident

    ma uit mai bine si textul dvs. suna provocare! asa este, oare, elegant din partea hotnews! chiar asa de drepta cum sunteti! de fapt, nu de dreapta, ci pro-PDL si pro- presedinte!
  • +4 (10 voturi)    
   Da domnule.. (Luni, 26 noiembrie 2012, 0:53)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui malureanu

   Din 90 pana acum, de vina pentru situatia de la Oltchim sunt Basescu, Boc si Ungureanu. Chit ca Ungureanu a stat doar 2 luni de zile. Asta a lu' Ponta e de 6 luni de zile si a mai si facut o privatizare super.

   Plus ca, de cand e Basescu presedinte, au mai fost un guvern PSD-ist si unul condus de Tariceanu si santajat de PSD.

   Trebuie sa dispara din politica, sa facem loc la alti smecheri si puscariabili, sub obladuirea lui Antenescu si Poanta, cei mai luminati dintre luminati.
  • +2 (4 voturi)    
   Ceva straniu numit audit (Luni, 26 noiembrie 2012, 10:24)

   Dianora [utilizator] i-a raspuns lui malureanu

   Daca citesti articolul vezi ca principalele ipoteci au fost facute acum cateva luni, sub "carmaciul" Ponta. Dar eu nu-l acuz pe el caci nu cred ca are habar de ce se intampla in economie, cum n-are habar nici cel care comenteaza aici. Totusi, cum se scrie mai sus, n-am mai auzit sa se intre intr-o privatizare fara o procedura de audit (adica o revizie financiar contabila larga). Se pare ca "investitorului" i se pregatea o mare teapa; spre ghinionul lor s-au trezit cu Diaconescu, caci Doamne Doamne nu bate cu batul... Ma tem ca nici FMI, fentat si el de smecherii nostri!
 • -6 (16 voturi)    
  DNA (Duminică, 25 noiembrie 2012, 21:49)

  bango [utilizator]

  in loc sa se ocupe de marele jaf de sute de milioane de euro de la Oltchim, DNA umbla prin satele patriei dupa cai verzi pe pereti ca sa gaseasca 3 milioane de voturi fraudate la referendum.
  • 0 (4 voturi)    
   Lucrezi la DNA? (Luni, 26 noiembrie 2012, 10:10)

   denvarel [utilizator] i-a raspuns lui bango

   Sau la SRI? Pari foarte sigur de afirmatiile tale.
   Sau in lista de postari ai primit sarcina sa-i sustii imbecilitatea lui Ponta care in loc sa-si trimita membrii guvernului, reprezentanti ai Oltchim in CA, la licitatia de la Pitesti, i-a tinut ascunsi.
   Poate nu ai fost atent: Formal, licitatia de la Pitesti nu s-a tinut pentru ca au lipsit reprezentantii debitorului. Adica de la Oltchim nu a venit nimeni! Nici un director, nici vreun reprezentant al statului in CA, nimeni!
   Tara fara caini, dar plina de javre care latra la luna prefacandu-se ca apara curtea.
   • 0 (0 voturi)    
    Cel mai pertinent (Luni, 26 noiembrie 2012, 20:45)

    Ellias [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

    comment postat. Bravo Denvarel. Ai lovit acolo unde trebuie. Acum toti arunca cu mizerii in presedinte, care..asa cum e el...a tinut cu dintii de tara asta, insa "javrele" care latra nu convine ceea ce a facut el..au si uitat ca tara asta a fost adusa de rapa inainte de-a ajunge presedintele la conducere. Asta si-a bagat capul in gard cand tara o ducea mai rau, iar acum vin alde copy -paste si a'lu cacarau si distrug tot ce a mai ramas de la inaintasii lor: iliescu, tariceanu, nastase & co. cu felix din spate .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by