- "Consumatorul roman si-a construit un orizont de asteptare in legatura cu Black Friday si cand nu a mai gasit online ofertele pe care le cauta, s-a orientat catre magazine, asta ne demonstreaza ciferele. Au existat magazine din orasele mari - Cluj, Constanta, Bucuresti, Timisoara - care au vandut si 500.000 de euro in cele trei zile de promotii", a declarat Dan Ostahie, presedinte &CEO Altex.
In cadrul acestui lant de magazine, cele mai cautate produse de Black Friday au fost televizoarele LED, produsele IT, frigiderele si masinile de spalat.
Cel mai mare volum de vanzari a fost inregistrat in ziua de 23 noiembrie, vineri, a doua zi ca volum de vanzarii fiind ziua de 25 noiembrie, duminica, au mai comunicat oficialii Altex.
Si retailerul Flanco sustine ca vanzarile cu ocazia Black Friay au depasit asteptarile.
- "Am mobilizat resurse importante in zona operationala, avand experienta anului trecut, iar avantajele competitive s-au convertit in rezultate de vanzari mai mari decat estimarile.", a declarat Violeta Luca, CEO Flanco.
Conform oficialilor Flanco, in acest an, stocul produselor din oferta Black Friday a numarat peste 230.000 de unitati pentru 1.000 de repere unice incluse in campanie, cu reduceri intre 10% si 60%. Doar in prima zi de campanie Black Friday, magazinele Flanco au generat vanzari cat intr-o luna intreaga".
Cele mai cautate produse din oferta Black Friday au fost televizoarele cu ecran plat, notebook-urile, tabletele, aparatele foto, masinile de spalat si produsele electrocasnice incorporabile.
De asemenea, Iulian Stanciu, director general al retailrul online eMag, a precizat sambata pentru HotNews.ro ca "s-au vandut produse in valoare de peste 12 milioane euro de Black Friday, ceea ce inseamna aproape media unei intregi luni".
UPDATE1: F64 Studio, furnizor de echipamente foto, a anuntat luni ca in cele trei zile de reduceri a inregistrat a inregistrat 5.800 de comenzi, dintre care 74% au venit exclusiv online, prin intermediul site-ului f64.ro. Valoarea totala a comenzilor inregistrate in ultimul weekend al lunii noiembrie s-a ridicat la 1,47 milioane euro.
Conform companiei, "peste 80% dintre comenzi au fost livrate, urmand ca toate celelalte colete sa fie trimise in cel mai scurt timp".
UPDATE 2: Furnizorul de solutii de comert electronic PayU a anuntat luni ca magazinele online care au implementat promotii pe 23 noiembrie 2012 - Black Friday - si-au majorat vanzarile cu 325% fata de ziua anterioara, conform datelor din sistemul furnizorului de plati.
"Fata de Black Friday din 2011, numarul mai mare de magazine participante la Black Friday a dus la o crestere a numarului de tranzactii de 104% pe 23 noiembrie 2012 fata de 25 noiembrie 2011. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate de segmentul IT&C, romanii cheltuind vineri cu 307% mai mult pentru produse din aceasta categorie fata de alte zile ale saptamanii trecute. Din acelasi segment provine si tranzactia cu cea mai mare valoare, insumand 6900 de euro. Alte cresteri importante au avut loc si pe segmentul site-urilor de reduceri (61%), jucarii, carti, bijuterii (20%) in timp ce cresteri moderate au fost observate in categoria fashion (8%)", se arata in comunicatul PayU.
Conform furnizorului de plati electronice, in ceea ce priveste valoarea medie a unei comenzi cu plata online, cresteri semnificative s-au manifestat in industria IT&C, de la 118 euro la 138 de euro, in timp ce pentru alte categorii de produse, cosul mediu nu a inregistrat evolutii semnificative.
UPDATE 3: Magazinul online Koyos.ro a anuntat luni ca "numarul comenzilor de Black Friday s-a ridicat la peste 6000, cele mai dorite produse fiind laptopurile, telefoanele mobile si produsele pentru baie, acestea din urma fiind in premiera in Black Friday. Pana la ora acestui comunicat Koyos.ro a onorat aproximativ 85% din comenzi, iar reprezentantii magazinului online pregatesc cate un voucher cu discount pentru toti clientii ale caror comenzi nu au putut fi onorate".
UPDATE 4 evoMAG.ro: De Black Friday valoarea comenzilor a ajuns la 970.000 euro
Mihai Patrascu, directorul general al evoMAG.ro a declarat pentru HotNews.ro ca pe 23 noiembrie, cu ocazia reducerilor de Black Friday magazinul a inregistrat 6174 comenzi, in valoare de 970.000 de euro. In aceasta zi s-au comandat 9321 de produse, iar stocul a fost vandut in proportie de 93%. Campania de Black Friday a tinut si in weekend pe evoMAG.ro, cand am avut inca 1730 de comenzi in valoare de 140.000 euro.
Denumirea Black Friday, sarbatoare a shopping-ului american ce vine exact dupa Ziua Recunostintei (Thanksgiving Day) s-a referit la origini la faptul ca traficul devenea extrem de aglomerat in Philadelphia dupa Ziua Recunostintei. In anii 70' retailerii americani au inceput sa ofere reduceri semnificative in aceasta zi care de atunci marcheaza deschiderea sezonului de shopping pentru sarbatorile de iarna, o perioada fasta pentru comercianti.
In SUA, Vinerea Neagra este un fenomen si se fac vanzari totale de miliarde de dolari.
Iubitii si inteligentii mei concetateni, criza de-anumea incepe in 2013! Pana acum, a fost un necajit de preludiu, atata tot! Am urlat degeaba, ca "orgasmul" crizei urmeaza anii ce vin. Ne tavaleste de ne ia dracu' ce urmeaza! Si 25% din ce urmeaza va fi datorat vremurilor dificile in care Europa intra, iar 75% se va datora inteligentei voastre, dragi romani. Inteligenta poporului roman de a vota USL-ul in 9 decembrie, astfel incat acesta va avea leger peste 50%. Nu degeava la inceputul paragrafului m-am adresat cu "intelgineti" concetateni! Ne ia dracu' din 2013, si numai si numai din cauza poporului roman care va alege USL!
Nu-i nevoie sa ma contraziceti, nu-i nevoie sa urlati ca nu e asa: doar asteptati un picut, cateva luni. Si atunci vezi zice si voi ce am zis eu mai sus, inclusv partea cu USL-ul. Uitati, haideti sa facem un exercitiu! Repetati dupa mine, in cor: "ne ia dracu'". Asa... inca o data! OK, bravo! Iar acum pregatiti-va costumul, spalati-l, calcati-l, apretati-l, pentru votul din 9 decemrbie, cand veti vota masiv USL. Nu te duci sa nenorocesti tara asa cu votul tau, in haine obisnuite: trebuie sa fii imbracat/a elegant/a!
Inchei, repetandu-ma: nu-mi raspundeti la comentariu, doar asteptati cateva luni de zile! Atunci imi veti da dreptate.
Am alta comanda la flanco, plasata vineri. Se angajeaza sa livreze in maxim 72 ore, adica cel tarziu maine. Astept sa vad daca se tin de cuvant.
Oricum e mai bine decat ceea ce au patit altii care au postat aici, cu pcgarage, koyos, sigmanet. Culmea, sa platesti cu cardul, produsul tau apare in continuare pe stoc, dar ei anuleaza comanda.
Desi dupa ce am facut eu comanda, produsul inca era disponibil pe site pentru a fi comandat.
La fel s-a intamplat si cu sigmanet, care mi-au anulat comanda pe motiv ca am facut mai multe comenzi, desi in regulile lor scrie clar ca se face comanda de 1 produs de acelasi fel per comanda si nu per client.
Deci unii comercianti au inteles sa-si bata joc de clienti!
Au oare dreptul sa anuleze acea comanda atata timp cat in momentul comenzii stocul era suficient? Ca stocul este online!
Sutn super nervos si vreau sa le demonstrez cine sutn eu: Cetatean European :) Am sa ma lupt cu amandoua firme!
Daca mai multi avem probleme, ar trebui sa trimitem fiecare o plangere oficiala la OPC.
In sensul ca pcgarage mi-a anulat plata pentru produsul comandat dupa 3 zile. Totusi ei mi-au tinut banii blocati timp de 3 zile aiurea.
Daca magazinul e ONLINE, ei nu puteau sa-si dea seama ca nu mai au stoc si sa nu-mi a banii in momentul comenzii?
Sau dupa ce primesc comenzile e un nene cu abacul care se plimba prin depozit si vede ce mai e?! Pe ce lume traim?
Cei de la sigmanet au o problema de interpretare a regulilor scrise chiar de ei.
Un produs pe comanda nu inseamna un produs pe client. E o mica deosebire, dar care s-ar putea sa coste.
cu banii nostri tinuti 3 zile, au facut niste overnight-uri la banca de toaa frumusetea.
E o chestie de incredere cel putin.
E ca si cum eu promit ca vand ceva si apoi ma razgandesc.
O sa vad ce parere au si cei de la OPC cu aceasta situatie.
Problema tine de o constrangere numita timp, si anume perioada Black Friday.
Daca ei initial mi-au trimis comanda spre procesare si mi-au anulat-o a doua zi, cand nu mai puteam comanda de la altii, atunci avem o problema. Ei mi-au cauzat un prejudiciu indirect.
Daca rezervi o camera la hotel sau un bilet de avion si apoi te razgandesti in ultima clipa, compania iti ia banu sau o parte din bani cel putin.
In plus firma care isi anuleaza comenzile, pierde la capitolul imagine.
Desi nu sunt neaprat fan, anul trecut eMag nu mi-a confirmat comanda imediat, dar totusi mi-a trimis produsele dupa cateva zile.
Anul asta nu a avut nimic interesant pentru mine si stocurile au fost infime.
La a 5-a comanda, aplicatia online zice stop: stoc epuizat.
Ei, la mine aplicatia inca mai arata pe stoc cutiute si totusi dupa terminarea distractiei, primesc apel de la firma nu sa confirm comanda, ci ca a fost anulata.
In cazul in care eu ziceam ca nu mai vreau produsul, ei aveau timp sa puna inapoi cutiuta pentru ca nu se terminase Black Friday.
Ce zici tu sa fac comanda de la 5 furnizori, denota lipsa de fair play. Deci 4 furnizori, daca sunt de incredere, vor pierde.
Partea buna din comentariile noastre e ca lumea o sa vada cat de incredere sunt diverse firme, si, daca OPC decide sa dea si ceva amenzi, o sa fie si mai bine. Astfel se curata piata de tepari. E simplu.
P.S: Daca un cumparator renunta la un produs luat la oferta, poate fi chiar bine pentru comerciant, care il vinde la pret intreg. Dar daca unui cumparator i se anuleaza comanda (platita deja!!!!), atunci se cheama ca vanzatorul i-a tras teapa si nu e frumos!
2. Ei mi-a trimis mesaj ca nu mai aveau stoc
3. Magazinele onlien au stocul direct pe site
Concluzie: Inseamna ca ei nu imi onoreaza o comanda, chiar daca are stoc si dau altcuiva marfa. Asta inseamna vanzare preferentiala si implicit discriminare.
site-ul flanco a trecut prin cele mai multe stari de agregare si culoare. maximul a fost atins la un moment dat cand afisa intreaga oferta de balck friday, fiecare articol cu un mare buton Comanda pe care daca apasai te trimitea intr-un fisier pdf. Pe care trebuia sa il printezi si sa il impaturasti sub forba de avion probabil.
cand dupa 3 ore au facut update la site, articolul meu disparuse. pana data viitoare promit sa ma prind cum sa comand un articol din interiorul unui PDF.
site-ul emag a avut o nota lugubra care bantuie executiile cu scaunul electric din SUA, doar ca aici se electrocuta o pisica. am pierdut site-ul din ochi intre 8 si 8:40 pentru ca trebuia sa ajung la birou. cand am ajuns din nou in fata ecranului calculatorului, produsul meu avea stampila galbena pe frunte.
dar vai! asta nu este tot! in urmatoarele 6 ore, pagina de promotie care continea produsul respectiv ba il afisa disponibil, ba indisponibil. totusi cand il afisa disponibil si intram sa comand imi aparea implacabilul Stoc epuizat.
dezamagirea mea a fost maxima. sa ai 20 de bulioane de aruncat si sa ramai cu ele in cont este frustrant uneori.
Pe de alta parte, chiar daca ai fi fost acasa cand ai deschis site-ul, te asigur ca nu ai pierdut nimic.
Eu, in momentul cand au deschis site-ul, m-am logat pe contul emag. In momentul logarii, produsul care voiam sa-l cumpar aparea pe stoc. Cand am dat click pentru finalizarea comenzii (dupa maxim 2 minute) produsul deja nu mai era pe stoc si nu am putut finaliza comanda. M-am multumim cu alte produse care ar fi trebuit sa mi se livreze pe 25.11 dar, bineinteles, asta nu s-a intamplat. M-au amanat pentru 30.11