Consiliul Concurentei a sanctionat cinci companii cu o amenda in valoare totala de peste 3,01 milioane lei (aproximativ 663.326 euro) pentru trucarea unei licitatii organizate de CNADNR, a anuntat marti autoritatea. Sanctiunile au fost aplicate in cadrul investigatiei privind o posibila intelegere pentru atribuirea contractului 'Lucrari de marcaje rutiere, longitudinale, transversale si diverse pe drumurile nationale' din administrarea comaniei nationale de autostrazi. Cele cinci companii amendate sunt: Plastidrum SRL, Signature Semnalizare SRL, Swarco Romania SRL, Swarco Heoscont Strassenmarkierung GmbH din Austria si Eleftherios Kokkinakis LTD din Grecia.

Sanctiunile au fost aplicate astfel:

  • S.C. Plastidrum S.R.L. - 1.564.619,35 lei;
  • S.C. Signature Semnalizare S.R.L. - 11.573,35 lei;
  • S.C. Swarco Romania S.R.L. - 33.012,00 lei;
  • Swarco Heoscont Strassenmarkierung GmbH din Austria - 1.192.167,46 lei;
  • Eleftherios Kokkinakis LTD din Grecia - 209.333,45 lei.

Cele cinci companii au participat la licitatie in cadrul unor asocieri: Asocierea Plastidrum (S.C. Plastidrum S.R.L., S.C. Signature Semnalizare S.R.L.) si Asocierea Swarco (S.C. Swarco Romania S.R.L., Swarco Heoscont Strassenmarkierung GmbH - Austria, Eleftherios Kokkinakis LTD - Grecia).

Potrivit autoritatii, intelegerea anticoncurentiala s-a realizat intre cele doua asocieri si a constat in coordonarea modului de actiune la procedura de achizitie publica, astfel incat Asocierea Plastridrum sa castige licitatiile, iar Asocierea Swarco sa asigure numarul minim, de doi participanti, necesar in cazul procedurii de licitatie deschisa.

  • "Cele doua asocieri s-au inteles asupra ofertelor pentru lotul 2 - Craiova si lotul 6 - Iasi: Asocierea Plastidrum si-a adjudecat contractele, iar apoi le-a cesionat catre Asocierea Swarco. Intelegerile de acest tip denatureaza concurenta in cadrul procedurii de achizitie publica si conduc la o crestere a preturilor in detrimentul autoritatii contractante" a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Legea concurentei (nr. 21/1996) interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurentei, in special cele care urmaresc participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatii sau la orice alte forme de concurs de oferte.