O delegatie a companiei ruse TISE este asteptata la Bucuresti in cateva zile pentru discutii privind o "colaborare strategica" in sectorul petrochimiei, rafinarii petrolului si a produselor chimice, inclusiv Oltchim, a declarat, pentru Mediafax, secretarul de stat in Ministerul Economiei Rodin Traicu.

"Cei de la TISE au reprogramat vizita datorita unor evenimente care au avut loc in Federatia Rusa la care presedintele TISE a fost antamat. Vizita este la nivel de presedinte al TISE, probabil va avea loc la mijlocul lunii decembrie si va fi stabilita pe canale diplomatice, prin ambasada Romaniei la Moscova", a afirmat Traicu.

Intalnirea cu deleagatia companiei ruse a fost initial programata pentru mijlocul lunii noiembrie.

Compania TISE, din grupul Gazprom, s-a aratat interesata la inceputul anului de preluarea combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea, dar nu a participat la licitatia oragnizata de Ministerul Economiei in luna septembrie.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei, nu a platit pana la 1 octombrie suma de 45 milioane euro pentru preluarea actiunilor detinute de stat.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul va relua, in prima parte a anului 2013, procesul de privatizare a combinatului cu un investitor strategic. Potrivit premierului, TISE ramane interesata de Oltchim.

Secretarul de stat a adaugat ca privatizarea Oltchim va fi reluata imediat dupa instalarea viitorului Guvern, rezultat in urma alegerilor de duminica.

Potrivit lui Traicu, Oltchim a repornit sectiile principale de productie, cu fonduri atrase "exclusiv" de la clienti. Traicu a daugat ca exista memorandumuri semnate cu bancile CEC, BCR si Banca Transilvania pentru acordare unor credite combinatului chimic.

Oltchim are datorii pentru credite contractate de 72 milioane euro la BCR, 11,5 milioane euro la CEC si 35 milioane euro la Banca Transilvania.