Principalele masuri adoptate
- Cea mai aclamata masura a Guvernului Ponta este denuntarea a 6 contracte din 10 incheiate intre Hidroelectrica si celebrii "baieti destepti". De altfel, denuntarea acestor contracte reprezinta si tema de campanie a USL. Partea mai putina pozitiva a acestei masuri este ca denuntarea contractelor nu a putut fi facuta decat cu pretul intrarii companiei in insolventa. Pentru iesirea din insolventa, compania trebuie sa lupte, mai intai, cu creditorii care au depus contestatii impotriva tabelului preliminar al creantelor. Abia dupa ce vor fi rezolvate procedurile juridice de solutionare a contestatiilor, va putea fi aprobat un program de reorganizare si de iesire din insolventa.
- O alta masura este plata TVA la incasarea facturii, incepand de la 1 ianuarie 2013. Plata TVA la incasarea facturii se vrea o masura care sa vina in sprijinul IMM-urilor, ce achitau TVA fara sa fi incasat contravaloarea facturilor, ceea ce punea presiune pe fluxul lor de lichiditati. Insa si aceasta masura a starnit ceva controverse. De altfel, Asociatia pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe (ARSIT), membra a Taxpayers Association of Europe (Asociatia Contribuabililor din Europa), a cerut, recent, abrogarea sistemului de TVA la incasare, transmitand deja Ministerului Finantelor Publice o scrisoare prin care atentioneaza asupra faptului ca sistemul nu respecta principiile de neutralitate si nu aduce reduceri semnificative de costuri pentru agentii economici. Mai mult, ARSIT a mentionat in aceasta scrisoare ca, pentru a reprezenta o facilitate, sistemul trebuia sa fie optional, lasat la libera alegere a contribuabilului si nu impus.
- Alte masuri au mai fost reintregirea salariilor personalului bugetar la nivelul din iunie 2012 si restituirea sumelor retinute fara baza legala pensionarilor.
- Tot la capitolul masuri ar mai putea fi trecuta finalizarea autostrazilor Bucuresti-Ploiesti si Bucuresti- Constanta, chiar daca sunt lucrari realizate in cea mai mare parte in guvernarile anterioare.
- Implementarea legislatiei europene in domeniul energiei (Pachetul 3 energie) si asigurarea independentei reglementatorului, prin trecerea ANRE in subordinea Parlamentului. In privinta ANRE exista anumite controverse. Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a transmis, luna trecuta, catre premierul Victor Ponta si ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, o scrisoare prin care isi exprima preocuparile sale profunde fata de modul in care au fost selectati, recent, de catre Parlament, membrii Comitetului de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). In luna octombrie, Parlamentul a desemnat un comitet de reglementare, in baza unui proces de selectie controversat din cauza lipsei de transparenta si din cauza eliminarii de la vot a unor persoane cu experienta in domeniul energetic.
Ce urmari au avut principalele promisiuni
- Realizarea unui mix eficient intre politicile de stimulare a cresterii economice si obiectivul asigurarii stabilitatii economice si financiare a tarii. Politici de stimulare a cresterii economice nu au existat, iar economia Romaniei a scazut cu 0,5% in trimestrul III din acest an.
- Elaborarea pe baze fundamentate a cadrului bugetar multianual pentru stimularea mediului de afaceri si intarirea clasei mijlocii. Pana in acest moment nu a fost realizat niciun cadru bugetar multianual. De altfel, nici bugetul pe 2013 nu a fost intocmit. Se asteapta adoptarea acestuia abia in ianuarie 2013.
- Cresterea substantiala a gradului de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune pana la 31 decembrie 2012. Gradul de absorbtie a crescut extrem de putin, de la 7,46% in momentul preluarii guvernarii la 9,72% la sfarsitul lunii noiembrie.
- Pe partea de infrastructura, au fost facute mai multe promisiuni, care au ramas doar la stadiul de promisiuni: Realizarea studiului de prefezabilitate pentru constructia Autostrazii Sudului: Bucuresti - Alexandria - Slatina - Craiova - Timisoara; Demararea procedurilor in vederea atribuirii contractului de concesiune pentru realizarea mai multor proiecte de infrastructura, precum Centura Bucuresti la profil de autostrada, Autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni, Autostrada Comarnic-Brasov etc. Mai mult, bugetul Ministerului Transporturilor a fost redus cu 1,25 miliarde lei in urma rectificarii bugetare din vara.
- Modificarea si operationalizarea Legii Parteneriatului Public Privat. De asemenea, Guvernul isi propune dezvoltarea de parteneriate strategice cu companiile private in care statul este actionar minoritar. In privinta parteneriatului Public Privat nu s-a realizat nimic.
- Pentru agricultura, s-a promis accelerarea procesului de comasare a terenurilor agricole si implementarea unui program special de refacere a infrastructurii de irigatii cu finantare din fonduri europene. Sunt masuri care au ramas, deocamdata, la stadiul de discutii.
- Imbunatatirea performantelor intreprinderilor de stat, prin restructurare. Companiile de stat nu au fost restructurate pana in prezent. Nici macar in cazul Oltchim nu a fost pus in aplicare, pana acum, un plan de restructurare.
- Continuarea procesului de privatizare. Singura incercare de privatizare a fost in cazul Oltchim, actiune care s-a soldat cu un esec. Alte privatizari/listari la bursa au fost amanate, precum cea a Transgaz, fapt care a starnit nemultumirea FMI.
- Implementarea prevederilor legii guvernantei corporatiste, prin eliminarea politizarii managementului si prin profesionalizarea actului de conducere in principalele intreprinderi de stat. Nu exista rezultate notabile in aceasta privinta, cu exceptia Tarom. Ministerul Economiei a reluat procesul de selectie a managementului privat la companiile de stat abia luna trecuta. Deocamdata, managementul companiilor din subordinea Ministerului Economiei este inca politizat.
- Accelerarea procesului de finalizare a proiectelor nationale de interes strategic in domeniul energiei hidrocentrala Tarnita-Lapusesti, Unitatile 3 si 4 Cernavoda, noile grupuri energetice de la Rovinari, Isalnita, Iernut, Braila, Galati, Borzesti etc. Nu au fost facute progrese in niciunul din aceste proiecte.
- Regandirea sistemului de redevente si a taxelor de exploatare a resurselor in acord cu prevederile comunitare. Elaborarea unui pachet de masuri, inclusiv fiscale in colaborare cu Ministerul Finantelor Publice, privind redeventele si reglementarea pentru sectorul petrol, gaze naturale si energie electrica. Pana in acest moment, nu a fost luata nicio decizie.
Ponta a promis "totul" si a realizat "nimic"
in schim pdl-basescu se poate lauda si cu o crestere realizata, chiar daca nu au promis-o : tva +5%
2. altii care promit ceva si fac altceva, dar mai bine ca nu au facut ce au promis pentru ca ajungeam toti in canal.
hmmm, grea alegere pe 9 decembrie!
Si au mai reusit si cativa pasi in directia independentei Justitiei - de departe cea mai mare realizare a ultimilor ani!!!
Ca post-scriptum as adauga ca, daca ar fi fost dupa mine, reduceam salariile anumitor bugetari (oricum cam 85% dintre ei!) nu cu 25% ci cu 50 - 60%.
acum nu ma mai tem de criza economica.
Cam ce crezi ca ar trebui sa faca o familie de 4 persoane, 2 adulti si 2 copii,
In cazul unul din cei care aduc venituri ramane fara servici
Eu zic ca va trebui sa reduca cheltuielile.
Crezi ca pot sa reduca(presupunere) cheltuielile cu masina, cand masina ii duce la servici? sau poate nu mai trimit copii la ora saptamanala de pian ? Copii nu or sa fie deloc multumiti. Si sunt convins ca nici parintii nu doresc acest lucru, dar trebuie sa reduca cheltuielile!
Economia unei tari are la baza acealeasi reguli simple.
Acum te rog sa zici tu de unde ai fi taiat pentru a nu intra in faliment. Ca e simplu sa cheltuiesti, greu e sa faci bani.
Inainte de a critica pe cineva, poate ar fi util sa constientizezi cum functioneaza lucrurile. Zic constientizezi deoarece sunt convins ca stii cum functioneaza. Aplici zi de zi aceste reguli de baza ale economiei de piata, cand mergi la piata, la cumparaturi, cand iti cumperi apartament,etc.
Numa bine
PS: sa nu uiti si de cei din privat care si-au pierdut serviciile, sau salariile lor au fost diminuate.
grecii tot taie de 3-4 ani si tot degeaba, austeritatea nu creeaza crestere economica.
si bernake (presedintele fed-ului) si mugur isarescu stiu : "crizele se combat cu bani. multi bani." (citat aproximativ)
exemplu cu familia nu se potriveste, o famillie nu poate tipari bani.
Compari Romania dpv economic cu Japonia si SUA. Nu esti in mintile tale.
poate Romania sa sustina atata inflatie cu puterea de cumparare pe care o are?
Ai fi putut tu plati (sau vei putea) ratele unui credit a carui dobanda poate creste cu minimum 4-5 procente in urma unor astfel de masuri???
Modul in care gandesti denota nu numai inconstienta ci si lipsa unui minim bun simt economic.
Este normal sa nu-l ai daca probabil nu ai citit nimic in viata ta, pasiunea vietii se numeste Jocuri pe Internet (adica in retea am dorit sa spun). A comenta impotriva unora si altora cred ca face parte din Fisa Postului primita de la PSD (sau USL). Daca vrei sa te ridici ;la nivelul unui comentariu economic pune mana si documenteaza-te inainte de a da frau liber instinctului de turma.
iata ca in fiecar an, cu toate taierile de venituri si cresterile de taxe ,s-au cheltuit mai multi bani, conform bugetului consolidat, astfel :
total cheltuieli 2008 : 189121.7 mil.
total cheltuieli 2009 : 193025.4 mil.
total cheltuieli 2010 : 201903.6 mil.
total cheltuieli 2011 : 205403.6 mil.
sursa : http://www.mfinante.ro/execbug.html?pagina=domenii -> bugetul de stat -> Arhiva
deci nu se pune problema cum spunea greenforest ca nu mai erau bani de cheltuit. ei doar au fost luati de la pensionari si bugetari si cheltuiti in alta parte.
dar tu, care probabil esti un doctor in economie, stiai asta cand mi-ai raspuns aiurea si ai spus ca eu nu ma pricep.
Cuma dai cu argumentul in ei cum o iau ca maidanezii la fuga schelalaind.
ok, treaca de la mine, euro s-a devalorizat anual (desi stii bine ca exagerez. in favoarea argumentului tau) cu 5%. deci de fapt an de an bugetul consolidat a scazut cu 3%.
ramanem asa: desi bugetul a scazut doar cu 3% (vezi, am corectat, nu mai zic c-a crescut), "s-au taiat salarii si s-au taxat pensii, s-au inchis spitale si scoli" .tot rau e. la o contractie de 3% ai cocosat pensionarii, invatamantul, sanatatea, etc in multe cazuri cu peste 25%. hmmm, ceva bani ce nu iasa la socoteala. asta ca sa nu mai zic ca "ne-au trecut prin criza" pentru pensionar, profesor, pompier etc inseamna "mi-au luat peste 25% din ceea mi se cuvenea!"
aaa, "ne-au trecut prin criza" inseamna ca ne-au sacrificat pe noi, ca s-o duca bine ei. asa da!
succesuri!
altii insa deloc!
sper ca esti de acord, altfel m-as vedea nevoit sa-tu urez: sa ai nevoie de medici si sa te trateze dupa cum sunt de multumiti de salariu, cand ai nevoie de cei de la smurd sa te scoata dintre fiarele contorsionate ale masinii, s-o faca cu avantul dat de veniturile taiate, ca merita cocosati, iar cand masina ia foc sa intervina pompierii, la fel de prompt cum ar trebui s-o faca "cocosatii mult mai mult"
de profesori , hmmm daca ai copii, sper sa nu ajungi critici ca nu-si fac treaba
bine, ca n-au de ce sa se simta nemotivati. sunt cocosati pe merit. si merita sa fie mult mai mult. de justitie sa zic ceva? nu, de ei nu zic. sper ca nu indraznesti sa-i critici (base nu-i critica. doar nu o sa-l contrazici pe el).
dar partial asa e, iti dau dreptate, cocoseaza incompetenii si inutilii. insa nu-i baga pe toti aici! (si clasa politica e vai de capul ei, dar totusi basescu e cap luminat. nu?)
Sumele reprezinta doar cheltuielile, sau includ si investitii?
Diferenta intre 2008 si 2011 este de ~8,61%
apoi :
Bugetul de stat -> Informatii executie bugetara (penultima optiune, ultima fiind Legislatie) -> dublu click pe Arhiva 2008 (sau anul care te intereseaza) -> deschizi pdf-ul "Executii bugetare - decembrie 2008.pdf" (sau similar pentru alti ani) -> pg. 2 -> randul "Cheltuieli total" suma totala din coloana 20, => 189121.7 milioane lei
Ai insirat un pomelnic de cheltuieli.Te intreb de unde sunt banii inteligentule??
Din productia interna nu??
Mai duda, in momentul in care singura ta sursa de finantare este CREDITUL tu cresti cheltuielile??
Probabil ai restante cat china la cum gandesti.
SA NE FEREASCA DUMNEZEU DE MESERIASI CA TINE.
Pentru orice decizie de acest fel trebuie sa se prezinte avantaje si dezavantaje. Generarea voita de inflatie va avea un cost la un moment dat. Vreau sa stiu costul,cand se termina si ce imi beneficii imi aduce aceasta actiune. Acest tip de analiza se numeste ROI, adica return of investment. In mediul privat nu se face un proiect, investitie fara aceasta analiza. Analiza mai trebuie sa contina si o sectiune de riscuri, adica ce faci daca lucrurile nu merg conform planului.
Eu zic ca grecii tot taie, si nu ii ajuta la mare lucru este pentru ca s-au imprumutat prea mult fata de cat pot plati.
Ce faci daca grecii printeaza, nemtii la fel, romanii la fel. O sa avem o gramada de hartii, care nu inseaman nimic.
In loc de a folosi imprimanta, cred ca e mai bine sa piarda si cei care au imprumutat. Au si ei partea lor de vina ca au tot dat.
Eu imi amintesc perioada de dupa 89 cand in anumiti ani inflatia era de peste 100%. Mie nu imi place inflatia datorita unei experiente personale. Eram in ultimul an de liceu. In vacanta de vara am plecat cu cortul la munte. Avem 300 lei bani de cheltuiala. La munte nu prea am cheltuit, deoarece pe vremea aia nu prea erau magazine si restaurante. La sfarsitulexcurisiei (2 saptamani) cand am ajuns intr-un orasel de unde sa luam trenul si sa plecam spre casa, am avut o surpriza: pretul la paine era dublu, pretul la biletele de tren crescusera de 2.5 ori. Cam asta inteleg eu prin inflatie. Instabilitate. Azi ai in buzunar o suma de bani, cu care poti sa cumperi anumite produse/servicii, iar maine poate cumperi doar 90% din ce puteai cumpara ieri. Eu cred ca inflatia nu va incuraja econimisirea, ca atare, nu sunt sigur daca bancile vor avea bani dea imprumut. Numa bin
Complet de acord, dar trebuie sa ai acesti bani. Daca ii tiparesti nu insemana ca ii ai.
Daca tot tiparesti sa stii ca ne vom intoarce sa folosim aurul ca moneda de schimb.
Banii sunt considerati acum ca un fel de marfa.
E ca si cum ai zice: daca vrei mai multi cartofi maine mai scot la imprimanta.
Numa bine
la chinezi, australieni si nord-zeelandezi nu a fost cazul.
solutia greceasca nu exista, austeritatea nu a functionat, asa cum este si logic. austeritatea nu creeaza crestere economica.
in schimb america are crestere de 2 - 3 %.
e adevarat ca america a tiparit bani intotdeauna, dar in principal pt. extern. acum a fost in special pt. intern.
zona euro o face special pt a combate criza.
daca nu intelegi e explicabil : economistii nu au cazut in totalitate de acord, cele 2 tabere sunt impartite.
personal nu cred in investitiile de stat, nu sunt decat un prilej de furt. nu ma intereseaza bazine si patinoare la sate.
Daca vrei sa facem istorie, ajungem la guvernarea Tariceanu si am putea identifica ca pornind de acolo cauza nenorocirilor.
Dar parca in opozitie PSD si PNL (separat dar si impreuna), precum si simpatizantii celor doua partide, clamau nevoia de a nu mai arunca vina pe greselile guvernarilor trecute. Asteptam deci ca odata ajunsi la guvernare sa incepem sa vedem rezultatele. Ori asta nu mi se pare ca s-a intamplat...s-au gresesc?
P.S: Doar ca sa te ajut cu matematica (ca vad ca te impiedici rau): TVA-ul nu a crescut cu 5%. La o crestere cu 5% a TVA-ului, am fi avut un TVA nou de 20%. Astept sa iti dai singur seama cu cat a crescut TVA-ul!! Daca nu, intreaba-l pe Ponta, e specialist, ar putea sa-si dea doctoratul in orice domeniu!
In primul rand ai spus: "tva +5%". Deci TVA-aul zici tu ca a crescut cu 5%. Ti-am dovedit ca esti in eroare.
Dar nu, tu insisti: "daca aplici 5% la pretul facturat fara tva al produsului, atunci tva-ul ajunge de la 19 la 24%."
Pe langa ca nu ai nici o logica in ce spui mai sus, sa presupunem ca te referi la faptul ca daca aplici cresterea procentuala in cascada (19% la pretul net de facturare +5% peste pretul de raft) vei obtine acelasi rezultat, te anunt ca te inseli.
Presupunem ca avem un pret net de 1000 lei si vrem sa aflam pretul de raft (fara margine retailer-ului):
1. La aplicarea unui TVA de 19% vom avea 1000*1.19=1190
2. La aplicarea unui 5% suplimentar vom avea 1190*1.05=1249.5
3. La aplicarea unui TVA de 24% la pretul initial vom avea 1000*1.24=1240
Ori nu ai nici o notiune de matematica, ori modul tau elaborat de a explica ma baga in ceata. Dar in nici un caz nu poti veni sa spui ca Basescu a crescut TVA-ul cu 5%. Cu toate ca de la o persoana care sustine tiparirea banilor pentru combaterea crizei ma astept la orice. :)
basescu si pdl au promis 50% la profesori si au realizat -25% pentru toti bugetarii.
in schimb pdl-basescu se poate lauda si cu o crestere realizata, chiar daca nu au promis-o : tva-ul a crescut de la 19% la 24%. (na ca m-am autoplagiat).
Chiar nu vreti sa intelegeti asta? Vreti sa ne intoarcem iarasi la un regim totalitar? Vreti sa parasim Europa?
Daca asta vreti, atunci ati luat-o razna fratilor.
Daca nu vreti asta iesiti la vot si NU VOTATI USL.
Am facut eu cumva filozofie cu matale?
Buuuuun. Emiti facturi - colectezi TVA. Platesti facturi - inregistrezi TVA platit.
Cand faci declaratia de TVA trebuie sa evidentiezi cat ai de plata TVA. TVAcolectat - TVA platit = de varsat la Buget (+) / de primit (in genere de regularizat) pentru (-).
Cum este nmai bine sa-l platesti din lichiditatile curente - neafectate de intrarile aferente facturilor emise sau dupa ce ai si colectat contravloarea facturilor pentru care ai incasat TVA.
Deci este simplu: ai 1000 lei, emiti facturi de 2000 lei, calculezi TVA, nu incasezi contravaloarea respectivelor facturi si versi TVA la buget din cei 1000 lei pe care ii detineai.
Sunt surprinsi si azi ca le-a iesit cacialmaua din apriilie ,iar cei adunati de pe maidane si trimisi in guvern ca ministri au fost si sunt tot de al de pierde vara .Rezultatele se vad,totul jale,imprumuturi ca sa cheltuie pe spinarea voastra de dobitoace care i-ati impins in fata.Poate saracia sa va trezeasca !!!.